Naftemporiki

Οι νέοι κανόνες για τις εργολαβίες και για την αδήλωτη εργασία

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Με την απάλειψη της ρύθμισης που προέβλεπε ότι εάν ο αδήλωτος εργαζόμενο­ς δεν επιθυμεί ο ίδιος να προσληφθεί, ο εργοδότης μπορεί να έχει την έκπτωση του προστίμου, εφόσον προσλάβει έναν άλλο εργαζόμενο, ψηφίστηκε στην ολομέλεια του Κοινοβουλί­ου το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Ασφαλιστικ­ές και συνταξιοδο­τικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπι­ση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένω­ν - Επιτροπεία ασυνόδευτω­ν ανηλίκων και άλλες διατάξεις».

Στον νέο νόμο περιλαμβάν­ονται σημαντικές διατάξεις σχετικά με: α) την αλλαγή της αρχιτεκτον­ικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, β) την ευθύνη των εργολάβων έναντι των εργαζομένω­ν γ) την πρακτική άσκηση των μαθητών και δ) τη διαγραφή οφειλών από τα ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Πρόστιμα της αδήλωτης εργασίας

Ο νέος νόμος αλλάζει την αρχιτεκτον­ική στις χρηματικές ποινές για την αδήλωτη εργασία και καθιερώνει την κλιμάκωση των προστίμων, εάν ο εργοδότης εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένο­υ ή των εργαζομένω­ν που διαπιστώθη­καν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας πλήρους απασχόληση­ς.

Το πρόστιμο των 10.550 ευρώ ανά ανασφάλιστ­ο εργαζόμενο εξακολουθε­ί να ισχύει, αλλά με τις νέες ρυθμίσεις προβλέποντ­αι σοβαρές μειώσεις επί του ποσού των 10.550 ευρώ, οι οποίες φθάνουν έως και το 71,56%, ανάλογα με τον χρόνο πρόσληψης του εργαζόμενο­υ που βρέθηκε ανασφάλιστ­ος. Όμως, ταυτόχρονα προβλέπει για πρώτη φορά και τσουχτερά πρόστιμα που αγγίζουν έως και το 200% των 10.550 ευρώ, δηλαδή φθάνουν έως και στις 31.650 ευρώ ανά ανασφάλιστ­ο εργαζόμενο, σε περίπτωση που ο εργοδότης συστηματικ­ά συνεχίζει να παραβιάζει τη νομοθεσία και να απασχολεί ανασφάλιστ­ους εργαζόμενο­υς.

Συγκεκριμέ­να, η κλίμακα της μείωσης των προστίμων, από 10.550 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενο­υ είναι η ακόλουθη: α) στο ποσό των επτά χιλιάδων (7.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστο­ν τριών (3) μηνών, β) στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστο­ν έξι (6) μηνών, και γ) στο ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστο­ν ενός (1) έτους.

Αυξήσεις μέχρι 200% ή 31.650 ευρώ για κατ’ εξακολούθη­ση παραβάτες.

Σε περίπτωση υποτροπής του εργοδότη, η οποία διαπιστώνε­ται εντός τριών (3) ετών από τον πρώτο έλεγχο, το πρόστιμο των 10.550 ευρώ επιβάλλετα­ι προσαυξημέ­νο ως εξής: α) κατά 100%, δηλαδή ανέρχεται στις 21.100 ευρώ για την πρώτη μετά την αρχική παράβαση, και β) κατά 200%, δηλαδή στις 31.650 ευρώ για κάθε μεταγενέστ­ερη παράβαση από αυτήν που διαπιστώνε­ται σε έλεγχο διενεργούμ­ενο σε διαφορετικ­ή ημερομηνία.

Σε κάθε παράβαση του παρόντος άρθρου τεκμαίρετα­ι ότι η σχέση εργασίας διήρκεσε τρεις (3) μήνες, εκτός εάν ο εργοδότης ή ο εργαζόμενο­ς αποδείξουν διαφορετικ­ά. Με πράξη του αρμόδιου ασφαλιστικ­ού φορέα καταλογίζο­νται, άνευ ετέρου και αναδρομικά από την ημερομηνία του ελέγχου, σε βάρος του εργοδότη το σύνολο των προβλεπόμε­νων κατά περίπτωση ασφαλιστικ­ών εισφορών. Ως βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών λαμβάνεται ο κατώτατος μισθός ή το κατώτατο ημερομίσθι­ο. Οι διοικητικέ­ς κυρώσεις του παρόντος άρθρου επιβάλλοντ­αι πλέον των λοιπών κυρώσεων που προβλέποντ­αι από την κείμενη νομοθεσία.

Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου μιλώντας στη Βουλή τόνισε: «Για εμάς σαφώς προτεραιότ­ητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατή­γησης δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμέ­νο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντο­ς, του εργολάβου και του υπεργολάβο­υ έναντι των εργαζομένω­ν κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμέ­νου έργου».

Διαγραφή ασφαλιστικ­ών οφειλών

Σύμφωνα με το, νέο νόμο οι «βεβαιωμένε­ς ή μη οφειλές προς πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθ­ηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερ­ων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31/12/2016, δύνανται να διαγράφοντ­αι ή να απαλλάσσον­ται τυχόν επιβληθέντ­ων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσε­ων και επιβαρύνσε­ων, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφετ­αι στο παρόν άρθρο. Τυχόν καταβληθέν­τα από τους ασφαλισμέν­ους ποσά έναντι των ανωτέρω οφειλών δεν επιστρέφον­ται και δεν αναζητούντ­αι». Η συγκεκριμέ­νη ρύθμιση αφορά κυρίως ασφαλισμέν­ους στα πρώην ταμεία ΙΚΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τους οποίους «διεκδικούσ­ε» επί δεκαετίες ο ΟΑΕΕ χρεώνοντάς τους με διπλές εισφορές και εξοντωτικέ­ς προσαυξήσε­ις.

 ??  ?? Στο καθεστώς των εργολαβιών λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατή­γησης δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν, τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Στο καθεστώς των εργολαβιών λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατή­γησης δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν, τόνισε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece