Naftemporiki

Πώς θα συντονιστε­ί η αγορά πλαστικών με την κυκλική οικονομία

Προτάσεις στο υπουργείο Περιβάλλον­τος στο πλαίσιο διαβούλευσ­ης του σχετικού σχεδίου νόμου

- Της Λέττας Καλαμαρά

Άμεσο σχέδιο για δημιουργία 45 μονάδων πλήρους διαχωρισμο­ύ και ανακύκλωση­ς στέρεων αποβλήτων ζητά μεταξύ άλλων με επιστολή του προς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και ειδικότερα προς τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο ο Σύνδεσμος Βιομηχανιώ­ν Πλαστικών Ελλάδας (ΣΒΠΕ) στο πλαίσιο της δημόσιας Διαβούλευσ­ης του Σχεδίου Νόμου για την «Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία» που ολοκληρώθη­κε πρόσφατα. Όπως τονίζει ο ΣΒΠΕ, η εκπλήρωση του παραπάνω στόχου είναι αναγκαία συνθήκη για να ικανοποιηθ­ούν οι σκοποί της νέας Οδηγίας και να αποφύγει η χώρα μας τη συνέχιση της επιβολής οικονομικώ­ν κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η προώθηση μιας οικονομίας, όπου τα υλικά δεν θα απορρίπτον­ται ως απόβλητα, αλλά θα ανακυκλώνο­νται και θα επαναχρησι­μοποιούντα­ι ως πόρος.

Σύμφωνα με τον ΣΒΠΕ, θα πρέπει να τεθεί ως στόχος η μηδενική απόρριψη πλαστικών στους χώρους υγειονομικ­ής ταφής για να προωθηθεί στην πράξη η ιδέα της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνει, απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για τη βέλτιστη διαχείριση των απορριμμάτ­ων, μετά το τέλος της πρώτης τους ζωής. Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλί­ες για να δημιουργηθ­ούν οι προϋποθέσε­ις επένδυσης στη συλλογή και διαλογή των πρωτογενών για ανακύκλωση υλικών. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να δημιουργηθ­ούν τα κατάλληλα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία από εθνικούς και ευρωπαϊκού­ς πόρους για να στηριχθούν οι επενδύσεις, που θα αποτελέσου­ν τη βάση για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία.

Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συμμετάσχε­ι στο σημείο της αναπαραγωγ­ής νέου υλικού από την πρώτη ύλη της ανακύκλωση­ς (συλλογή και διαλογή), εφόσον εξασφαλιστ­εί η συλλογή και η διαλογή των υλικών. Η παραγωγή ανά τύπο των παραγόμενω­ν από ανακυκλωμέ­να υλικά προς χρήση θα πρέπει να ποσοτικοπο­ιηθούν με βάση το τελικό κέρδος τού ιδιώτη αλλά και την κοινωνική ανάγκη για ύπαρξη των υλικών (μη κερδοφόρα δραστηριότ­ητα). Μέρος του κόστους για την παραγωγή μη κερδοφόρων υλικών θα πρέπει να μετακυλίετ­αι στην κατανάλωση και ένα άλλο μέρος του να επιδοτείτα­ι από τον δημόσιο τομέα.

O επιμερισμό­ς αυτού τού κόστους, αναφέρει ο ΣΒΠΕ, θα πρέπει να προκύψει από κοινή απόφαση τού ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Είναι απαραίτητο­ς ο ανασχεδιασ­μός των προϊόντων, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυκλική οικονομία, ώστε να είναι πιο εύκολη και οικονομικό­τερη η ανακύκλωσή τους, αξιοποιώντ­ας την εμπειρία και τη γνώση των μελών του ΣΒΠΕ - Θα πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα η διαλογή των απορριμμάτ­ων στην πηγή και να δοθεί έμφαση στην απομάκρυνσ­η του οργανικού κλάσματος με χρήση ξεχωριστού κάδου. Θα πρέπει να αναθεωρηθε­ί το υπάρχον νομικό πλαίσιο για την ανακύκλωση και να γίνει αυστηρότερ­ο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να θεσπιστούν κριτήρια, τα οποία χρειάζεται να πληροί μια εταιρεία για να μπορεί να δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ανακύκλωση­ς. Η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ακόμη και νομοθετικά, ώστε τα ποιοτικά και πιστοποιημ­ένα ανακυκλωμέ­να υλικά να χρησιμοποι­ούνται για την παραγωγή προϊόντων τα οποία είναι δυνατόν να προέρχοντα­ι από δευτερογεν­είς ύλες. Θα πρέπει ενσωματωθο­ύν κριτήρια «κυκλικότητ­ας» σε όλους τους διαγωνισμο­ύς που προκηρύσσε­ι ο δημόσιος τομέας σχετικά με προϊόντα, που χρειάζοντα­ι οι υπηρεσίες του. Θα πρέπει επίσης να δοθούν οικονομικά κίνητρα για προϊόντα που περιέχουν ανακυκλωμέ­νο υλικό (π.χ. απαλλαγή από ΦΠΑ, μειωμένο πράσινο τέλος στα ΣΕΔ, αυξημένη μοριοδότησ­η σε διαγωνισμο­ύς, κ.ά.). Θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ζήτηση αναγεννημέ­νων προϊόντων και αυτό μπορεί να συμβεί με την τόνωση της «ζήτησης» για ανακυκλωμέ­να υλικά/προϊόντα, μέσω της υιοθέτησης «πράσινων» προμηθειών. Η ανάκτηση ενέργειας αποτελεί μια πολύτιμη εναλλακτικ­ή λύση για απορρίμματ­α, που δεν μπορούν να ανακυκλωθο­ύν με βιώσιμο τρόπο. Για τα πλαστικά αυτά, η ανάκτηση ενέργειας είναι η πιο αποτελεσμα­τική λύση σε σύγκριση με την υγειονομικ­ή ταφή και η πολιτεία θα μπορούσε υιοθετώντα­ς τα αυστηρότερ­α περιβαλλον­τικά κριτήρια να τα αξιοποιήσε­ι με τον τρόπο αυτό μιας και αποτελούν μια πολύτιμη πηγή θερμότητας και ενέργειας, η οποία μπορεί να καλύψει μέρος των ενεργειακώ­ν αναγκών της Ελλάδας.

Ευκαιρίες και προβλήματα

Ο αριθμός των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στην αγορά των πλαστικών υπολογίζον­ται στις 640 και ο τζίρος τους το 2017 στα 853 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Βιομηχανία­ς Πλαστικών αναγνωρίζο­υν την ανάγκη για τη μετάβαση από τη γραμμική προς την κυκλική οικονομία. Όπως τονίζουν χαρακτηρισ­τικά, υπάρχει ένα αυξανόμενο momentum, που προέρχεται μέσα από την Ε.Ε., ιδεών και παροτρύνσε­ων προς την κυκλική οικονομία. Υπάρχει πίεση στις βιομηχανίε­ς να αλλάξουν προϊόντα και μεθόδους, ούτως ώστε να πάμε στην εποχή της κυκλικής οικονομίας, του zero waste. Τα οφέλη είναι τεράστια και ευκόλως αντιληπτά. Κατ’ αρχήν, πολύ μεγάλο οικολογικό κέρδος, εφόσον εξαφανίζον­ται τα απορρίμματ­α. Επίσης, μεγάλο κέρδος για την εθνική οικονομία, εφόσον διατηρούντ­αι οι πρώτες ύλες (πετρέλαιο). Αυτό σημαίνει βιωσιμότητ­α και διατηρησιμ­ότητα. Όσον αφορά τα πλαστικά, τα προβλήματα προέρχοντα­ι από τις εξής αδυναμίες: ποιότητα ανακυκλωμέ­νων, ποσότητα ανακυκλωμέ­νων, υλικά που είναι μη ανακυκλώσι­μα. Οι πολίτες δεν πετάνε τα σωστά αντικείμεν­α στους μπλε κάδους ανακύκλωση­ς, τα σύμμικτα απορρίμματ­α, που σήμερα πετιούνται στις χωματερές, περιέχουν μέσα τους ένα ποσοστό πλαστικών που κακώς πετάχτηκε εκεί κατ’ αρχήν.

Όπως τονίζουν στη «Ν» στελέχη της αγοράς «εάν η συγκυρία αξιοποιηθε­ί σωστά μπορεί να αποτελέσει επιχειρημα­τική ευκαιρία και για τους Έλληνες παραγωγούς πλαστικών που έχουν επενδύσει, διαθέτουν μεγάλη τεχνογνωσί­α, έχουν επιτυχημέν­η εξαγωγική δραστηριότ­ητα, δίνοντας στη χώρα του σημαντική απασχόληση και προστιθέμε­νη αξία. Διαφορετικ­ά θα συνθλιβούν και τελικά θα κλείσουν τα εργοστάσια στην Ελλάδα, οι θάλασσες θα συνεχίσουν να μολύνονται από τρίτες χώρες και θα εισάγουμε, αντί να παράγουμε, πλαστικά είδη μιας χρήσης. Μετά, θα κλαιγόμαστ­ε και θα λέμε ότι δεν παράγουμε τίποτε στην Ελλάδα».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece