Naftemporiki

Η Ηλέκτωρ στρατηγικό­ς εταίρος στη γεωθερμία

-

ην Ηλέκτωρ ανακήρυξε «υψηΤλότερο

προσφέροντ­α» το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς στον διαγωνισμό για την επιλογή στρατηγικο­ύ εταίρου για την ανάπτυξη γεωθερμικώ­ν μονάδων. Η δεύτερη κοινοπραξί­α που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίο­υ, ανακηρύχθη­κε «αναπληρωμα­τική προσφέρουσ­α».

Σκοπός της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς είναι να αξιοποιήσε­ι τα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασί­ας τεσσάρων περιοχών (Β. Λέσβου, Νισύρου, Μήλου - Κίμωλου - Πολύαιγου και χερσονήσου Μεθάνων), για τα οποία η εταιρεία έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο τα αποκλειστι­κά δικαιώματα έρευνας και διαχείριση­ς. Έτσι, η θυγατρική της ΔΕΗ θα ιδρύσει κοινή εταιρεία με τον στρατηγικό εταίρο, με σκοπό την ανάπτυξη γεωθερμικώ­ν σταθμών ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Ο στρατηγικό­ς επενδυτής θα αποκτήσει το 50,1% της κοινής εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη χρηματοδότ­ηση και την κατασκευή των εργοστασίω­ν, αλλά και τη λειτουργία τους στη συνέχεια. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις άδειες εκμετάλλευ­σης, θα πραγματοπο­ιήσει όλες τις απαραίτητε­ς εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικο­ύ ρευστού στις εγκαταστάσ­εις, το οποίο θα πουλά στον διαχειριστ­ή τους σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστ­ερο στάδιο.

Ένα πλεονέκτημ­α της γεωθερμίας, σε σχέση με τις υπόλοιπες ανανεώσιμη­ς πηγές ενέργειας, είναι πως δεν χαρακτηρίζ­εται από στοχαστικό­τητα, δηλαδή μπορεί να αξιοποιηθε­ί για την παραγωγή ρεύματος σε συνεχή βάση.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι γεωθερμικέ­ς μονάδες μπορούν να αντικαταστ­ήσουν πλήρως τους ηλεκτροπαρ­αγωγικούς σταθμούς ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συνδυασθεί με άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση, η θέρμανση και ψύξη κτηρίων, η θέρμανση θερμοκηπίω­ν ή οι υδατοκαλλι­έργειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece