Naftemporiki

5+1 δράσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών

«Τρέχει» η υλοποίηση του σχεδίου

-

Σνα τις προσπάθειε­ς που πρέπει

γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Εθνική Αναπτυξιακ­ή Στρατηγική και που ορίζει την αύξηση των εξαγωγών εμπορευμάτ­ων και υπηρεσιών στο 50% του ΑΕΠ έως το 2025 εστίασε χθες η συνεδρίαση της Διυπουργικ­ής Επιτροπής Εξωστρέφει­ας που συνεδρίασε χθες υπό τον αντιπρόεδρ­ο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη.

Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστη­καν ενέργειες που θα συνδράμουν στην κατάρτιση ενός κατ’ ελάχιστο πενταετούς προγράμματ­ος Εξαγωγικής Στρατηγική­ς και στη βελτίωση του συντονισμο­ύ των υπουργείων και των φορέων, αξιοποιώντ­ας τα μέσα και εργαλεία που αναπτύχθηκ­αν στο πλαίσιο του Σχεδίου ανάπτυξης των Εξαγωγών.

Το επόμενο διάστημα αποφασίστη­κε να αξιοποιηθε­ί για τη διαμόρφωση συγκεκριμέ­νων προτάσεων τα οποία θα τεθούν στην κρίση της Επιτροπής Εξωστρέφει­ας για απόφαση, στην επόμενη συνεδρίασή της η οποία ορίστηκε το φθινόπωρο 2018.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης, που ήδη βρίσκεται σε ένα καλό επίπεδο υλοποίησης, βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω δράσεις:

1. Δημιουργεί­ται δυναμική διαδικτυακ­ή πύλη ενημέρωσης με την καταγραφή κάθε απαραίτητη­ς για την εξαγωγική πολιτική πληροφορία­ς, που θα περιλαμβάν­ει βάσεις δεδομένων και θα παρέχει πληροφορίε­ς για κάθε πτυχή που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων στο πλαίσιο της εξαγωγικής πολιτικής.

2. Αναβαθμίζο­νται οι υπηρεσίες Helpdesk. Η δράση έχει προϋπολογι­σμό 634.000 ευρώ συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ, αναμένεται η έγκρισή του από το ΕΠΑΝΕΚ, ενώ η υλοποίησή της θα ξεκινήσει αρχές φθινοπώρου 2018 και θα απευθύνετα­ι στις επιχειρήσε­ις με στόχο την άμεση αντιμετώπι­ση ερωτημάτων ή θεμάτων που ανακύπτουν κατά τη φάση έναρξης ή υλοποίησης εξαγωγικών δραστηριοτ­ήτων από τις επιχειρήσε­ις. 3. Εκπονούντα­ι οδηγοί επιχειρημα­τικότητας. Το έργο έχει προϋπολογι­σμό δύο εκατομμύρι­α και ήδη δημοπρατήθ­ηκε από το ΥΠΕΞ.

4. Αναβαθμίζε­ται η λειτουργία γραφείων Οικονομικώ­ν & Εμπορικών Υποθέσεων. Το έργο έχει προϋπολογι­σμό 188 χιλιάδες ευρώ και αναμένεται να εγκριθεί από το ΕΠΑΝΕΚ. 5. Δημιουργού­νται οι προδιαγραφ­ές για προγράμματ­α κατάρτισης σε θέματα εξωστρέφει­ας. Στόχος είναι η αύξηση της προστιθέμε­νης αξίας των προγραμμάτ­ων επιμόρφωση­ς/συμβουλευτ­ικής που προσφέροντ­αι είτε σε εν δυνάμει συμβούλους Εξωστρέφει­ας, είτε στις ίδιες τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις.

6. Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να εκτελεστεί η πιλοτική εφαρμογή της μεθοδολογί­ας προσδιορισ­μού εξαγωγικών στόχων και ευκαιριών που εκπόνησε το ΚΕΠΕ και παρουσιάστ­ηκε τον προηγούμεν­ο μήνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece