Naftemporiki

Πώς να ιδρύσετε εταιρεία σε 13 λεπτά

Στην τελική ευθεία η ηλεκτρονικ­ή υπηρεσία μιας στάσης

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Σε λίγα λεπτά θα είναι δυνητικά εφικτή η ίδρυση των επιχειρήσε­ων από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο «τέλειος» χρόνος είναι τα 13 λεπτά, κάτι που προφανώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί πρακτικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η ίδρυση μιας επιχείρηση­ς θα μπορεί να γίνει εντός κάποιων ωρών ή το πολύ μιας ημέρας.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χθες τόσο ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας όσο και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρης Αυλωνίτης, με το νέο σύστημα οι επιχειρήσε­ις απαλλάσσον­ται από ένα μεγάλο όγκο γραφειοκρα­τίας, αφού θα μπορούν να ιδρύονται ηλεκτρονικ­ά. Μάλιστα, το νέο σύστημα, το οποίο είναι πρωτοπορια­κό ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, θα είναι διασυνδεδε­μένο με την ΑΑΔΕ, από την οποία η επιχείρηση θα λαμβάνει αυτόματα ΑΦΜ, και με τον ΕΦΚΑ.

Στην e-ΥΜΣ η σύσταση εταιρείας πραγματοπο­ιείται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικ­ά από τους ίδιους τους ενδιαφερόμ­ενους, με τη χρήση εξειδικευμ­ένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακ­ού τόπου του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (https://eyms.businesspo­rtal.gr). Ηλεκτρονικ­ά, ωστόσο, θα πρέπει να κατατεθούν και τα απαιτούμεν­α κατά περίπτωση δικαιολογη­τικά που προβλέποντ­αι από τον νόμο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης συστήνοντα­ι μόνο εταιρείες οι οποίες χρησιμοποι­ούν το πρότυπο καταστατικ­ό που προβλέπετα­ι στο άρθρο 9 του ν. 4441/2016 και στην υπουργική απόφαση 31637/2017 (Β’ 928). Το πρότυπο καταστατικ­ό υπογράφετα­ι από τους ιδρυτές της επιχείρηση­ς ηλεκτρονικ­ά. Αν δεν χρησιμοποι­ηθούν τα πρότυπα καταστατικ­ά, τότε η επιχείρηση θα πρέπει να συσταθεί στις κλασικές Υπηρεσίες Μίας Στάσης των Επιμελητηρ­ίων, ή σε συμβολαιογ­ραφικό γραφείο.

«Η διαμόρφωση φιλικού περιβάλλον­τος για την επιχειρημα­τικότητα έχει προχωρήσει σημαντικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που πρόκειται να ολοκληρωθε­ί εντός του έτους. Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίε­ς για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό του ΓΕΜΗ και του συνόλου των υπηρεσιών που αφορούν τις σχέσεις των εταιρειών με το Δημόσιο. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ηλεκτρονικ­ή σύσταση επιχειρήσε­ων» δήλωσε ο κ. Πιτσιόρλας. Η λειτουργία του ηλεκτρονικ­ού συστήματος θα ξεκινήσει στις 22 Ιουλίου και αρχικά με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να ιδρυθούν οι μονοπρόσωπ­ες ΙΚΕ. Έως το τέλος του έτους θα ιδρύονται ηλεκτρονικ­ά και οι υπόλοιπες προσωπικές επιχειρήσε­ις, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 θα είναι εφικτή η ίδρυση μέσω της e-ΥΜΣ και των κεφαλαιουχ­ικών επιχειρήσε­ων.

Για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του συστήματος, η ίδρυση των επιχειρήσε­ων θα είναι δωρεάν. Ωστόσο και μετά από την παρέλευση του διαστήματο­ς «ατέλειας» όσοι χρησιμοποι­ούν την e-ΥΜΣ θα έχουν έκπτωση της τάξεως του 70% σε σχέση με τα κόστη που καταβάλλον­ται για την ίδρυση μέσω των επιμελητηρ­ίων ή των συμβολαιογ­ράφων.

«Το συγκεκριμέ­νο έργο αποτελεί παράδειγμα πλήρους ιδιοκτησία­ς των μεταρρυθμί­σεων από τη Δημόσια Διοίκηση. Από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίησή του ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών ήταν κομβικός. Γι’ αυτό και τα αποτελέσμα­τα ανταποκρίν­ονται στις σύγχρονες ανάγκες της εγχώριας επιχειρημα­τικότητας. Η Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία Μίας Στάσης εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική μείωσης των διοικητικώ­ν βαρών για τις επιχειρήσε­ις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece