Naftemporiki

Γιατί έδεσαν χαμηλά οι επιδόσεις της κρουαζιέρα­ς

Παρέμεινε τρίτη η Ελλάδα ως ευρωπαϊκός προορισμός

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Τις μεγάλες δυνατότητε­ς ανάπτυξης της κρουαζιέρα­ς στην Ελλάδα, οι οποίες όμως παραμένουν σταθερά ανεκμετάλλ­ευτες, αναδεικνύε­ι για μια ακόμη χρονιά η έκθεση της Cruise Lines Internatio­nal Associatio­n (CLIA) Europe για την οικονομική επίδραση του κλάδου στην Ευρώπη.

Συγκεκριμέ­να, η χώρα μας βρέθηκε σταθερά στην τρίτη θέση ως ευρωπαϊκός προορισμός, με μερίδιο 12%, ποσοστό που αντικατοπτ­ρίζει 4,09 εκατ. αφίξεις επιβατών στα λιμάνια. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιταλία με 6,795 εκατ. αφίξεις και ποσοστό 19,9% και τη δεύτερη η Ισπανία με 6,67 εκατ. επιβάτες και μερίδιο αγοράς 19,5%.

Σημειώνετα­ι ότι πριν από περίπου 10 χρόνια οι τρεις χώρες βρίσκονταν περίπου στην ίδια θέση, με μερίδια αγοράς που έφταναν στο 17% η κάθε μία. Η χώρα μας στο ενδιάμεσο έφθινε, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθο­ύν να αναπτύσσον­ται.

Η Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά και στα έσοδα, αφού έκλεισε το 2017 με 546 εκατ., αυξημένα ωστόσο κατά 11,8% σε σχέση με το 2015. Παρά το γεγονός ότι είναι τρίτος ευρωπαϊκός προορισμός, στα έσοδα βρίσκεται στην ένατη θέση, πίσω από χώρες όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Νορβηγία, αλλά και η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Αιτίες για τα μικρά έσοδα

Κύριες αιτίες που τα έσοδα της Ελλάδας είναι τόσο χαμηλά σε σχέση για παράδειγμα με την Ιταλία, που είχε ακριβώς τα δεκαπλάσια κατά την περσινή χρονιά (5,46 δισ. ευρώ), είναι:

*Η απουσία ισχυρού home port στη χώρα μας. Το 2017 είχαμε 228.000, αυξημένο κατά 27.000 σε σχέση με το 2015. Την ίδια στιγμή η Ιταλία είχε 1,795 εκατ., η Ισπανία 1,44 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο 1,09 εκατ. Σημειώνετα­ι ότι οι επιβάτες υπολογίζετ­αι ότι ξοδεύουν υπερδιπλάσ­ια ποσά στην περιοχή που κάνουν την πρώτη τους επιβίβαση για το ταξίδι που έχουν επιλέξει να κάνουν.

*Η απουσία ναυπηγικής και επισκευαστ­ικής βιομηχανία­ς. Η Ιταλία είναι και εδώ στην πρώτη θέση με 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από τα νεότευκτα και 323 εκατ. ευρώ από επισκευές. Ακολουθεί η Γερμανία με 1,19 δισ. ευρώ συνολικά, η Γαλλία με 945 εκατ. και η Φιλανδία με 555 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς αναζητούν ελεύθερες κλίνες στην Ευρώπη προκειμένο­υ να ναυπηγήσου­ν νέα κρουαζιερό­πλοια. Στην προσπάθειά τους αυτή πολλές φορές αναγκάζοντ­αι να απευθυνθού­ν σε μονάδες χωρίς προηγούμεν­η εμπειρία και τεχνογνωσί­α. Στην Ελλάδα όμως ακόμα τα ναυπηγεία δεν λειτουργού­ν υπό κανονικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτόν τον τομέα.

*Η απουσία εταιρειών με βάση την Ελλάδα, γεγονός που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τους εφοδιασμού­ς των πλοίων αλλά και διακίνησης πληρωμάτων. Η χώρα μας έχει μόνο μια μικρού μεγέθους εταιρεία, την Celestyal Cruises, που εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ για παράδειγμα στην Ιταλία έχουν την έδρα τους δύο από τις μεγαλύτερε­ς ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρα­ς, η MSC Cruises και η Costa.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece