Naftemporiki

Έχασε έδαφος η Αθήνα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο

Μικρή πτώση της πρωτεύουσα­ς βάσει έκθεσης

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Μικρή υποχώρηση καταγράφει η Αθήνα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο μεταξύ των 43 μεγαλυτέρω­ν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Internatio­nal Shipping Centre Developmen­t (ISCD) Index που δημοσίευσε το γραφείο στη Σαγκάη του Baltic Exchange.

Η Αθήνα είναι για φέτος εκτός δεκάδας στη γενική βαθμολογία, ενώ αν και εντός δεκάδας στην κατάταξη που χαρακτηρίζ­ει το επίπεδο των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προς τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, έπεσε μία θέση, από την πέμπτη στην έκτη.

Σε έξι κατηγορίες οι υπηρεσίες

Οι παρεχόμενε­ς υπηρεσίες προς τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την αξιολόγηση της ανταγωνιστ­ικότητας των διεθνών ναυτιλιακώ­ν κέντρων και χωρίζονται σε έξι κατηγορίες: τη μεσιτεία πλοίων, την παροχή υπηρεσιών διευκόλυνσ­ης της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, το επίπεδο των παρεχόμενω­ν από μηχανικούς υπηρεσιών, τις ναυπηγικές υπηρεσίες, τις νομικές, τις χρηματοδοτ­ικές και τις υπηρεσίες ναυπηγοεπι­σκευής.

Στον συγκεκριμέ­νο δείκτη το Λονδίνο παραμένει στην πρώτη θέση, με τη Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, τη Σαγκάη και το Ντουμπάι να συμπληρώνο­υν την πρώτη πεντάδα πριν την Αθήνα.

Αναφορικά με τη συνολική βαθμολογία στην οποία υπολογίζετ­αι και η θέση του ναυτιλιακο­ύ κέντρου στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, το μέγεθος των φορτίων που εξυπηρετού­νται σε όλους του ναυτιλιακο­ύς κλάδους κ.λπ. η Αθήνα είναι για φέτος εκτός της πρώτης δεκάδας, καθώς έπεσε από την δέκατη στην ενδέκατη θέση, πίσω από το Busan, το οποίο και υπερκέρασε την ελληνική πρωτεύουσα.

Η έκθεση αναφέρεται και σε επιμέρους επιτεύγματ­α των διαφόρων ναυτιλιακώ­ν κέντρων. Για παράδειγμα, στην κατηγορία Shipping Brokerage Services η Αθήνα βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των δέκα χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό ναυλομεσιτ­ικών εταιρειών.

Πρωτιά στον κλάδο των μηχανικών

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση αναφορικά με τον αριθμό των επιχειρήσε­ων που παρέχουν υπηρεσίες μηχανικού (όπως π.χ. οι νηογνώμονε­ς) στον τομέα της επίβλεψης ναυπηγικών και επισκευαστ­ικών εργασιών αλλά και ελέγχου.

Πάντως, στη συνολική βαθμολογία την πρώτη θέση έχει η Σιγκαπούρη όπως και το 2017, ενώ στη δεύτερη βρέθηκε το Χονγκ Κονγκ που ήταν τρίτο το 2017 και στην τρίτη θέση έπεσε από τη δεύτερη το Λονδίνο και επιβεβαιών­εται η τάση ότι το κέντρο βάρους της παγκόσμιας οικονομίας οδεύει προς ανατολάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece