Naftemporiki

Εντείνει τις εξωστρεφεί­ς επενδύσεις η «Γρηγόρης»

Σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυο 80 σημείων πώλησης σε βάθος πέντε ετών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ενισχύει τη θέση της στη ρουμανική αγορά η αλυσίδα «Γρηγόρης», που σχεδιάζει να αναπτύξει δίκτυο 80 σημείων πώλησης με ορίζοντα πενταετίας, ανεβάζοντα­ς ταχύτητα στα σχέδια διεθνούς επέκτασης του σήματός της.

Η εταιρεία, που εγκαινίασε το νέο κατάστημά της στη βόρεια περιοχή του Βουκουρεστ­ίου, επανατοποθ­ετείται στην τοπική αγορά με νέο συνεργάτη, τον Έλληνα επιχειρημα­τία Γιώργο Μακρίδη, CEO της Green Break SRL. Ο κ. Μακρίδης διαθέτει καλή γνώση της ρουμανικής αγοράς εστίασης, όπως επισημαίνο­υν στελέχη της «Γρηγόρης Μικρογεύμα­τα», γεγονός που καλλιεργεί προσδοκίες για το επιχειρημα­τικό εγχείρημα, αν ληφθούν επιπλέον υπ’ όψιν οι καταναλωτι­κές τάσεις, το θετικό momentum στον κλάδο εστίασης και το ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον στη Ρουμανία. Οι παραπάνω παράγοντες διερευνήθη­καν από την ελληνική εταιρεία πριν δοθεί το «πράσινο φως» στο φιλόδοξο business plan. Αξιολογήθη­καν επίσης οι επιδόσεις των διεθνών brands αλλά και των τοπικών σημάτων που κατακλύζου­ν την αγορά εστίασης της γειτονικής χώρας, η προτίμηση των Ρουμάνων στα ελληνικά προϊόντα και αναλύθηκαν σε συνδυασμό με το προϊοντικό μίγμα που προσφέρει η ελληνική αλυσίδα. Ο συνδυασμός καφέ και φαγητού σε χαμηλή τιμή φαίνεται να δημιουργεί ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α για το ελληνικό σήμα, που αποδίδει πάνω από τους στόχους σε λίγες εβδομάδες λειτουργία­ς.

Αυτό επισημαίνο­υν στελέχη της εταιρείας, τονίζοντας ότι το άνοιγμα του καταστήματ­ος στο Βουκουρέστ­ι, είναι μέρος της στρατηγική­ς της εταιρείας να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στην Ανατολική Ευρώπη. Ας σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος του 2018, η «Γρηγόρης» σκοπεύει να εγκαινιάσε­ι τρία νέα καταστήματ­α στη Ρουμανία και σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, κατά τα πρότυπα του μοντέλου franchise που εφαρμόζετα­ι στην Ελλάδα, σχεδιάζετα­ι περαιτέρω επέκταση του δικτύου στη Ρουμανία, με πάνω από 10 σημεία το χρόνο. «Η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει 80 καταστήματ­α στη Ρουμανία τα επόμενα 5 χρόνια», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο επιχειρημα­τίας που διαχειρίζε­ται το σήμα «Γρηγόρης» στη Ρουμανία.

Την αισιοδοξία του κ. Μακρίδη φαίνεται να συμμερίζετ­αι και το ελληνικό management, που εκδηλώνει επίσης ικανοποίησ­η για τις θετικές επιδόσεις του ομίλου, οι οποίες παραμένει σε κερδοφόρα τροχιά, με ετήσιο τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ και με εδραίωση του σήματος σε μια έντονα ανταγωνιστ­ική αγορά. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η αλυσίδα «Γρηγόρης» έχει κερδίσει μερίδια παρά τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η εγχώρια αγορά. Ο Βλάσης Γεωργάτος, διευθύνων σύμβουλος της «Γρηγόρης», αναφέρει σχετικά ότι τα τελευταία χρόνια, η «Γρηγόρης» σημειώνει ανοδική πορεία, εδραιώνοντ­ας τη θέση της ως ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά franchise brands στον κλάδο του καφέ και του φαγητού. «Η ανάπτυξη της επιχείρησή­ς μας στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότ­ητα για εμάς και πιστεύουμε ότι η Ρουμανία προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη του ομίλου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το κατάστημα στο Βουκουρέστ­ι είναι το πρώτο βήμα στην υλοποίηση της στρατηγική­ς μας επέκτασης τα επόμενα χρόνια», προσθέτει.

Η εταιρεία, που ανοίγει περίπου 20-25 νέα καταστήματ­α ετησίως, αριθμεί σήμερα 331 καταστήματ­α, ενώ διαθέτει παρουσία σε τέσσερις στρατηγική­ς σημασίας αγορές, πέραν της Ελλάδας, όπου λειτουργεί 313 σημεία: Κύπρο (με 11 καταστήματ­α), Γερμανία (5), Ρουμανία (1) και Μπαχάμες (1). Με αυτά τα δεδομένα είναι η ένατη μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ και φαγητού στην Ευρώπη.

 ??  ?? Το άνοιγμα του καταστήματ­ος στο Βουκουρέστ­ι αποτελεί μέρος της στρατηγική­ς της αλυσίδας «Γρηγόρης» να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στην Ανατολική Ευρώπη.
Το άνοιγμα του καταστήματ­ος στο Βουκουρέστ­ι αποτελεί μέρος της στρατηγική­ς της αλυσίδας «Γρηγόρης» να επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές της στην Ανατολική Ευρώπη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece