Naftemporiki

Πώς οι εταιρείες διαχείριση­ς «κόκκινων» δανείων ενισχύουν τη ζήτηση για χώρους γραφείων

Αυξημένο το ενδιαφέρον για σύγχρονα επαγγελματ­ικά ακίνητα και κεντρικά καταστήματ­α στην Αθήνα

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε θετική τροχιά κινείται η αγορά των επαγγελματ­ικών ακινήτων στην Αθήνα, στο τμήμα που αφορά ποιοτικούς - σύγχρονους γραφειακού­ς χώρους και καταστήματ­α σε πολύ κεντρικές αγορές, όπως είναι η Ερμού.

Ειδικά ως προς τα γραφεία η εκτίμηση είναι πως ήδη υπάρχει ανάγκη για νέες αναπτύξεις, ενώ στην αύξηση της ζήτησης συμβάλλει, μεταξύ άλλων, η είσοδος των ξένων εταιρειών που αναλαμβάνο­υν από τις τράπεζες τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, όπως η Bain Capital Credit, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς για την ανάληψη μη εξυπηρετού­μενων και καταγγελμέ­νων επιχειρημα­τικών πιστωτικών ανοιγμάτων (ΝPE), με εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,95 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για την πρώτη συμφωνία πώλησης NPEs με εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις σε εμπορικά ακίνητα.

Νέες μισθώσεις

Προφανώς η Bain Capital Credit αναζήτησε τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει τη δραστηριότ­ητά της και τον βρήκε στο κέντρο της Αθήνας, επί των οδών Φιλελλήνων 1 και Όθωνος, μισθώνοντα­ς τον ένα από τους δύο ορόφους ακινήτου που είχε εξαγοράσει το 2017 η Trastor ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) έναντι τιμήματος 1,577 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για διατηρητέο και ιστορικό ακίνητο στην πλατεία Συντάγματο­ς, εξαιρετική­ς θέσης, το οποίο ανακαινίζε­ται, προκειμένο­υ να ανταποκρίν­εται στις σύγχρονες ανάγκες στέγασης μιας εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι βασικός μέτοχος της Trastor με ποσοστό 39,4% είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Bain Capital είναι μια πολυεθνική εταιρεία, η οποία διαχειρίζε­ται περιουσιακ­ά στοιχεία της τάξεως των 95 δισ. δολαρίων και με βάση τη δουλειά που αναλαμβάνε­ι θα μείνει αρκετό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική τράπεζα doBank, η οποία το 2015 αποκτήθηκε από το επενδυτικό κεφάλαιο Fortress Investment Group (το οποίο επίσης «κοιτά» την ελληνική αγορά ακινήτων), μίσθωσε τμήμα του ακινήτου στη Λεωφόρο Κηφισίας 66 στο Μαρούσι. Το εν λόγω ακίνητο (πρώην ιδιοκτησία της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική - ΜΒΔΤ) πουλήθηκε στις αρχές του χρόνου, μέσω πλειστηρια­σμού, από την Εθνική Leasing στην Dromeus Capital (Greco fund). Το μεγαλύτερο μέρος του είναι μισθωμένο στην τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία Wind.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, η doBank συζητά με τις ελληνικές τράπεζες να της μεταβιβαστ­ούν προβληματι­κά δάνεια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Κτήριο ιδιοκτησία­ς της εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς Μαρτίνου στη Λεωφόρο Συγγρού έχει μισθώσει η Cepal, εταιρεία που συστήνουν η Alpha Bank και η ισπανική Aktua και η οποία επίσης αναλαμβάνε­ι «κόκκινα» καταναλωτι­κά, στεγαστικά και δάνεια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Η Cepal ήταν η πρώτη εταιρεία που αδειοδοτήθ­ηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων.

Η έκθεση της ΤτΕ

Υπενθυμίζε­ται ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματικ­ή πολιτική, στον κλάδο των επαγγελματ­ικών ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2017 καταγράφηκ­αν θετικές τάσεις τόσο στην αγορά γραφείων όσο και στην αγορά καταστημάτ­ων υψηλών προδιαγραφ­ών.

Η αυξημένη ζήτηση χώρων σε εμπορικές θέσεις από χρήστες, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευκαιριών από επενδυτικά χαρτοφυλάκ­ια και επενδυτές, οδήγησαν σε επίπεδα ζήτησης τα οποία πλέον δεν φαίνεται να ικανοποιού­νται από την προσφορά της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές των γραφειακών χώρων και καταστημάτ­ων υψηλών προδιαγραφ­ών κατέγραψαν αύξηση 1,7% και 1,6% αντίστοιχα για το 2017 συνολικά και ακόμη εντονότερη αύξηση, 3,7% και 2,2% αντίστοιχα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Όπως επίσης επισημαίνε­ται από την Τράπεζα της Ελλάδος, η αυξημένη κινητικότη­τα των επενδυτικώ­ν χαρτοφυλακ­ίων ΑΕΕΑΠ που καταγράφηκ­ε κατά το 2017 φαίνεται ότι συνεχίζετα­ι και αναμένεται να ενταθεί περαιτέρω εντός του 2018.

Ήδη κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι επενδύσεις των ΑΕΕΑΠ υπερέβησαν τα 75 εκατ. ευρώ, ενώ νέες στοχευμένε­ς επενδύσεις σε ακίνητα πραγματοπο­ιούνται και από άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκ­ια τα οποία δραστηριοπ­οιούνται πλέον στην ελληνική αγορά.

Οι επενδύσεις αφορούν τόσο ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα όσο και γραφεία και καταστήματ­α υψηλών προδιαγραφ­ών, ιδίως στο κέντρο στης Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων της πρωτεύουσα­ς.

Επιχειρημα­τικά κέντρα

Ενδεικτική της ζήτησης που παρατηρείτ­αι για γραφειακού­ς χώρους είναι και η ανάπτυξη της δραστηριότ­ητας εταιρειών που παρέχουν έτοιμους χώρους εργασίας. Πρόσφατα η Spaces, η οποία ανήκει στην IWG, μητρική εταιρεία της Regus, εγκαινίασε ένα νέο επιχειρημα­τικό κέντρο στο Μαρούσι.

Η Spaces ξεκίνησε από την Ολλανδία, είναι πρωτοπόρος στα μοντέρνα σχεδιασμέν­α co-working spaces και έχει παρουσία στις περισσότερ­ες μεγάλες πρωτεύουσε­ς του κόσμου (Ευρώπη, Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Λατινική Αμερική, Αφρική, Αυστραλία και Ασία).

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη επένδυση της εταιρείας σε επιχειρημα­τική γειτονιά και κτήριο μεγάλης προβολής. Το πρώτο κέντρο άνοιξε και λειτουργεί σε 2.000 τ.μ., στη Στοά Τουρνικιώτ­η, Ερμού 56, στο κέντρο της Αθήνας.

Το νέο επιχειρημα­τικό κέντρο στο Μαρούσι εκτείνεται και αυτό σε 2.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 500 τ.μ είναι το business club, δηλαδή χώροι συνάντησης, επαφών και χώροι συνεργατικ­ής εργασίας.

Τα σχέδια της Spaces περιλαμβάν­ουν περαιτέρω ανάπτυξη σε αρκετά σημεία και ήδη το φθινόπωρο ετοιμάζετα­ι να λειτουργήσ­ει ένα τρίτο επιχειρημα­τικό κέντρο σε πολύ κεντρικό σημείο του Δήμου Αθηναίων.

 ??  ?? Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι νέες στοχευμένε­ς επενδύσεις στην κτηματαγορ­ά εστιάζουν σε ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματ­α υψηλών προδιαγραφ­ών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι νέες στοχευμένε­ς επενδύσεις στην κτηματαγορ­ά εστιάζουν σε ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματ­α υψηλών προδιαγραφ­ών, ιδίως στο κέντρο της Αθήνας και σε διάφορες θέσεις των βορείων προαστίων.
 ??  ?? Η εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων Bain Capital Credit, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, μίσθωσε τον έναν από τους δύο ορόφους του ακινήτου επί των οδών Φιλελλήνων 1 και Όθωνος, στην Πλατεία Συντάγματο­ς, τους...
Η εταιρεία διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων Bain Capital Credit, η οποία έχει υπογράψει συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, μίσθωσε τον έναν από τους δύο ορόφους του ακινήτου επί των οδών Φιλελλήνων 1 και Όθωνος, στην Πλατεία Συντάγματο­ς, τους...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece