Naftemporiki

Απώλειες στη σκιά των δασμών

Πτώση στην Ευρώπη και τη Wall Street - Βαρύτερο το πλήγμα στα ασιατικά ταμπλό

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

κλιμάκωση του σινο-αμεριΗκανι­κού

εμπορικού πολέμου επισκίασε τα διεθνή χρηματιστή­ρια, με απώλειες στη Wall Street, αλλά και στην Ευρώπη. Η Ουάσιγκτον εξέδωσε λίστα χιλιάδων κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ και που βρίσκονται στο στόχαστρο των νέων δασμών της κυβέρνησης Τραμπ. Σκληρή η απάντηση του Πεκίνου, κατηγορώντ­ας τις ΗΠΑ για εκφοβισμό, ενώ προειδοποί­ησε ότι θα περάσει στην αντεπίθεση. Οι εκατέρωθεν βολές άσκησαν πιέσεις στον βιομηχανικ­ό δείκτη Dow Jones, με τις μετοχές των Boeing, Caterpilla­r και Chevron, με απώλειες πάνω από 1%.

Με πτώση έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 600 να υποχωρεί 1,3%. Με ακόμη μεγαλύτερε­ς απώλειες 1,5% έκλεισε ο DAX της Φραγκφούρτ­ης, οι εταιρείες του οποίου βασίζονται στην εξαγωγική δραστηριότ­ητα και πλήττονται άμεσα από την πολιτική δασμών που υιοθετούν οι ΗΠΑ.

Παρότι οι επενδυτές προσβλέπου­ν στις θετικές προοπτικές εταιρικής κερδοφορία­ς, καθώς αρχίζει η περίοδος ανακοίνωση­ς αποτελεσμά­των δευτέρου τριμήνου, η κλιμάκωση της ρητορικής στο εμπόριο ασκεί πιέσεις στις διεθνείς μετοχές. Με πτώση 1,57% έκλεισε και ο ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, ενώ στο Παρίσι, ο γενικός δείκτης CAC 40 υποχώρησε 1,40%. Απώλειες 1,3% και για τον FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου.

Στο «κόκκινο» οι ασιατικές αγορές, μετά τους νέους δασμούς 10% που ανακοίνωσε η αμερικανικ­ή κυβέρνηση σε βάρος κινεζικών αγαθών, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν τα χρηματιστή­ρια της Κίνας, με τον γενικό δείκτη στη Σαγκάη να κάνει βουτιά 1,78%, στις 2.777,20 μονάδες. Με πτώση 1,3% έκλεισε και ο Hang Seng στο Χρηματιστή­ριο του Χογκ-Κογκ, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σενζέν υποχώρησε 1,96%.

Με αρνητικό πρόσημο και πτώση 1,19% έκλεισε και ο γενικός δείκτης Nikkei του Χρηματιστη­ρίου του Τόκιο, έχοντας ως βαρίδι τις μετοχές εταιρειών του κλάδoυ αυτοκινήτω­ν. Η απειλή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων σημαίνει ότι «περίπου το ήμισυ των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ θα επιβαρυνθο­ύν με σημαντικά, τιμωρητικά μέτρα από την πλευρά της Αμερικής», ανέφερε σε υπόμνημά του ο Ρατζίβ Μπισβάς, οικονομολό­γος Ασίας-Ειρηνικού στην IHS Markit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece