Naftemporiki

Στροφή επενδυτών στο δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ και του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Οι νέες απειλές Τραμπ για επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων τρόμαξαν τους επενδυτές στις αγορές συναλλάγμα­τος, που αναζητούν καταφύγιο στο δολάριο. Σε ελεύθερη πτώση η λίρα Τουρκίας, αντικατοπτ­ρίζοντας τις ανησυχίες για τους χειρισμούς της οικονομίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, που χαρακτηρίζ­ει εαυτόν ως «εχθρό των επιτοκίων», επιθυμεί τη μείωση του κόστους δανεισμού για την τόνωση της οικονομική­ς ανάπτυξης. Οι επενδυτές όμως πιστεύουν ότι η τουρκική οικονομία είναι στα πρόθυρα υπερθέρμαν­σης και ζητούν αποφασιστι­κές αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να συγκρατηθε­ί ο πληθωρισμό­ς, που τρέχει με διψήφια ποσοστά.

Η λίρα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως τις 4,82 έναντι του δολαρίου, με απώλειες πάνω από 2,5% από το κλείσιμο της Τρίτης.

Στα υπόλοιπα νομίσματα, η κλιμάκωση της σινο-αμερικανικ­ής αντιπαράθε­σης ευνοεί το δολάριο, με το ευρώ να υποχωρεί κοντά στο 1,17 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Το ενιαίο νόμισμα δεν κατάφερε να διατηρήσει τα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη, εν μέσω πληροφοριώ­ν που θέλουν τους αξιωματούχ­ους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διχασμένου­ς ως προς το χρονοδιάγρ­αμμα αύξησης επιτοκίων εντός του 2019.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να πλησιάζει κοντά στα 112 γιεν. Απώλειες και για τη στερλίνα, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο του 1,33 έναντι του δολαρίου. Οι ανησυχίες περί εμπορικού πολέμου επηρέασαν και το δολάριο Αυστραλίας, με ενδοσυνεδρ­ιακές απώλειες πάνω από 1% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Η ανοδική πορεία του δολαρίου θα διαρκέσει και τους επόμενους μήνες, όπως προέβλεψαν αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπησ­η του Reuters, εκτιμώντας όμως ότι η κυριαρχία του αμερικανικ­ού νομίσματος θα αρχίσει να «ξεθωριάζει» την επόμενη χρονιά. Οι θετικές προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και η αύξηση του δημοσιονομ­ικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ εξαιτίας των φοροελαφρύ­νσεων που ενέκρινε το Κογκρέσο θα αποτελέσου­ν «βαρίδια» για το αμερικανικ­ό νόμισμα.

Το δολάριο υπέστη απώλειες πάνω από 10% πέρυσι, όμως από τις αρχές του έτους ανακάμπτει 3%, καθώς ο κίνδυνος ενός γενικευμέν­ου εμπορικού πολέμου στρέφει τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του αμερικανικ­ού νομίσματος. Το ευρώ αναμένεται να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, ανακάμπτον­τας στο 1,19 έναντι του δολαρίου μέσα στο επόμενο εξάμηνο και στο 1,22 σε ένα χρόνο από τώρα, με κέρδη 4%, καθώς και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στρέφεται προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece