Naftemporiki

Πιέσεις στην ευρωπεριφέ­ρεια

Διεύρυνση των αποδόσεων εν μέσω ανησυχιών για τα επιτόκια της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Άνοδο σημείωσαν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, επηρεαζόμε­νες από δημοσίευμα του Reuters που παρουσίαζε τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διχασμένου­ς ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Πηγές φέρεται να δήλωσαν στο Reuters ότι ορισμένοι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ βλέπουν πιθανή μία αύξηση στις αρχές Ιουλίου του 2019, ενώ άλλοι αποκλείουν μία τέτοια κίνηση έως το φθινόπωρο του επόμενου έτους. Η ΕΚΤ είχε ανακοινώσε­ι τον προηγούμεν­ο μήνα ότι επρόκειτο να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα ναδίρ έως το καλοκαίρι του 2019, χρησιμοποι­ώντας μία αρκετά ασαφή λεκτική που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι επενδυτές θα μπορούσαν να ερμηνεύσου­ν τη φράση ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων έως τον Οκτώβριο ή ακόμη και τον Δεκέμβριο του επόμενου έτους. Όμως, διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής που μίλησαν στο Reuters αλλά θέλησαν να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους έδωσαν διαφορετικ­ές ερμηνείες. Ορισμένοι, για παράδειγμα, απέκλεισαν οιαδήποτε κίνηση έως το τέλος καλοκαιριο­ύ, γεγονός που σημαίνει ότι μία αύξηση θα μπορούσε να λάβει χώρα μετά τις 21 Σεπτεμβρίο­υ το νωρίτερο. Άλλοι πάλι θεωρούν τη λεκτική αρκετά ασαφή που θα επέτρεπε μία επιτοκιακή αύξηση ακόμη και στη συνεδρίαση της 25ης Ιουλίου.

Το θέμα είναι ότι η αγορά έχει αρχίσει να αναλύει την παραπάνω φρασεολογί­α και φαίνεται να συγκλίνει περισσότερ­ο προς μία επιτοκιακή αύξηση νωρίτερα παρά αργότερα, εκτιμούν αναλυτές. Υπό αυτές τις συνθήκες, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε στο 0,315% αμέσως μετά το δημοσίευμα. Πιέσεις δέχθηκαν και τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέ­ρειας, τα οποία θεωρούνται τα πλέον ευαίσθητα σε πιθανή πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική.

Λίγο πριν από το δημοσίευμα, οι αποδόσεις κινούνταν καθοδικά, καθώς οι επενδυτές είχαν αρχικά στραφεί στην ασφάλεια του κρατικού χρέους, στην ανακοίνωση της περαιτέρω κλιμάκωσης της εμπορικής ένταξης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ελαφρά διόρθωση παρουσίασε και η ελληνική αγορά κρατικού χρέους με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 20 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 3,85% με το spread στις 372 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 κινήθηκε στο 0,86% και 2,81% αντίστοιχα. Στο επταετές, η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 3,34%.

Από πλευράς προσφοράς, η γερμανική κυβέρνηση άντλησε 3,188 δισ. ευρώ από έκδοση νέους 10ετούς, ενώ η Πορτογαλία άντλησε 950 εκατ. ευρώ από δύο εκδόσεις, 10ετούς και 16ετούς κρατικού ομολόγου, ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από το στόχο του 1 δισ. ευρώ που είχε θέσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece