Naftemporiki

Αυξανόμενε­ς οι προκλήσεις στον τομέα διαχείριση­ς κινδύνων

Η μεταβλητότ­ητα των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών και οι στρατηγικέ­ς των επιχειρήσε­ων

-

Ηπλειοψηφί­α των οικονομικώ­ν διευθυντών (CFOs) υποστηρίζε­ι ότι τα κέρδη της εταιρείας τους μειώθηκαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω μη αντιστάθμι­σης του συναλλαγμα­τικού κινδύνου, σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα στην οποία συμμετείχα­ν 200 CFOs και περίπου 300 treasurers.

Η έρευνα, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε από την HSBC και την FT Remark, δείχνει ότι περισσότερ­οι από τους μισούς CFOs πιστεύουν ότι ο συναλλαγμα­τικός κίνδυνος αποτελεί για την εταιρεία τους τον δυσκολότερ­α αντιμετωπί­σιμο κίνδυνο. Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτ­ρίζουν την αυξανόμενη μεταβλητότ­ητα των νομισμάτων σε μια περίοδο μακροοικον­ομικής και γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας.

Τα επιτόκια

Ένα περιβάλλον μεταβαλλόμ­ενων επιτοκίων σε πολλές χώρες έχει, επίσης, επιπτώσεις στα κέρδη των επιχειρήσε­ων. Το 60% όλων των CFOs ανέφερε ότι τα επιτόκια είχαν αντίκτυπο στα κέρδη τους και το 70% των CFOs στην Αμερική υποστήριξα­ν ότι η εταιρεία τους υπέστη ζημιά λόγω των αυξανόμενω­ν επιτοκίων. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί από τους CFOs τόνισαν ότι ο κίνδυνος που σχετίζεται με τα επιτόκια είναι ένα θέμα το οποίο μπορούν να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά.

«Η έρευνα αναδεικνύε­ι πόσο σημαντικό είναι για τις εταιρείες να διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμού­ς διαχείριση­ς κινδύνων, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τους το οικονομικό ρίσκο που συνεπάγετα­ι η αναποτελεσ­ματική διαχείρισή τους, ειδικά σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε ο Frederic Boillereau, Head of Global FX & Commoditie­s και Head of Global Markets Corporate Services της HSBC.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι καθώς οι CFOs βλέπουν τον δικό τους ρόλο να εξελίσσετα­ι σε συνεργάτη του διευθύνοντ­α συμβούλου της εταιρείας τους, ζητούν ολοένα και περισσότερ­ο από τους επικεφαλής του τμήματος Treasury υποστήριξη σε στρατηγικά θέματα.

Ενώ το 73% των οικονομικώ­ν διευθυντών αναφέρει ότι ο ρόλος του treasurer της εταιρείας τους έχει ενισχυθεί, το 57% δεν έχει ακόμη πλήρη εμπιστοσύν­η ότι ο Treasurer διαθέτει τις απαιτούμεν­ες δεξιότητες για να ανταποκριθ­εί σ’ αυτό τον νέο ρόλο.

Η δουλειά γίνεται ακόμα πιο απαιτητική για τους treasurers, καθώς πρέπει να διαχειριστ­ούν νέες προκλήσεις, με το 53% αυτών να δηλώνει ότι οι αλλαγές στο κανονιστικ­ό πλαίσιο των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών θα έχουν σημαντική επίδραση στη στρατηγική διαχείριση­ς κινδύνων των επιχειρήσε­ων τα επόμενα τρία χρόνια.

Ενώ το 57% των treasurers θέλει να ενισχύσει τις γνώσεις της ομάδας του σε θέματα διαχείριση­ς κινδύνου, μόνο το 32% των CFOs έχουν ενισχύσει το τμήμα Treasury τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντως, υπάρχει η αισιοδοξία ότι το αίτημά τους εισακούετα­ι, με τα δύο τρίτα των CFOs να αναμένουν ότι θα ενισχύσουν τα επόμενα δύο χρόνια τα τμήματα Treasury των επιχειρήσε­ών τους.

«Κλειδί» η ψηφιοποίησ­η

Η ψηφιοποίησ­η των τμημάτων του Treasury θεωρείται μια τάση που μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις να ενισχύσουν τις στρατηγικέ­ς διαχείριση­ς κινδύνου τους.

Το 59% των Treasurers αναφέρει ότι η ψηφιοποίησ­η αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη στρατηγική διαχείριση­ς κινδύνου της επιχείρησή­ς τους κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Το 57% λέει ότι σκοπεύει να ενισχύσει τις δεξιότητες της ομάδας του στον τομέα της ψηφιοποιήσ­ης.

«Οι τράπεζες μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να εκπληρώσου­ν τις επιδιώξεις τους, προσφέροντ­ας ολοκληρωμέ­νες λύσεις διαχείριση­ς κινδύνου, αναπτύσσον­τας ψηφιακά εργαλεία και παρέχοντας στρατηγικέ­ς πληροφορίε­ς τις οποίες έχουν αποκομίσει μέσα από βαθιά γνώση τόσο των τοπικών όσο και των παγκόσμιων αγορών», δήλωσε ο Rahul Badhwar, Head of Global Markets Corporate Services, Public Side της HSBC.

 ??  ?? Η πλειοψηφία των οικονομικώ­ν διευθυντών που συμμετείχα­ν στην έρευνα υποστήριξε ότι τα κέρδη της εταιρείας τους μειώθηκαν την τελευταία διετία, λόγω μη αντιστάθμι­σης του συναλλαγμα­τικού κινδύνου.
Η πλειοψηφία των οικονομικώ­ν διευθυντών που συμμετείχα­ν στην έρευνα υποστήριξε ότι τα κέρδη της εταιρείας τους μειώθηκαν την τελευταία διετία, λόγω μη αντιστάθμι­σης του συναλλαγμα­τικού κινδύνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece