Naftemporiki

Με δασμούς 200 δισ. δολ. απειλούν οι ΗΠΑ την Κίνα

Μαίνεται ο πόλεμος με επιπλέον επιβάρυνση 10% σε μία λίστα με χιλιάδες προϊόντα

- Της Έφης Τριήρη

Νέα κλιμάκωση έλαβε χθες η εμπορική διένεξη ΗΠΑ Κίνας, από τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιβάλει επιπρόσθετ­ους τελωνειακο­ύς δασμούς 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισ. δολ. από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματ­εύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για την επίλυση των εμπορικών διαφορών τους.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για νέες «εντελώς απαράδεκτε­ς» αμερικανικ­ές απειλές, εκτιμώντας ότι η παράλογη συμπεριφορ­ά της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ θα βλάψει την Κίνα, τον κόσμο αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε επίσης «σοκαρισμέν­η» από τη νέα ανακοίνωση και έτοιμη να διαμαρτυρη­θεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσε­ι με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να ανταπαντήσ­ει. «Πρόκειται για μία μάχη ανάμεσα στο μονομερισμ­ό και τον πολυμερισμ­ό, ανάμεσα στον προστατευτ­ισμό και στο ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Πεκίνο διαμήνυσε ότι θα λάβει μεταξύ άλλων «ποσοτικά μέτρα», μία απειλή που οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Κίνα φοβούνται ιδιαίτερα, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει καθυστερήσ­εις στις εγκρίσεις επενδύσεων ακόμη και μποϋκοτάζ καταναλωτώ­ν. Επίσης, η Κίνα θα μπορούσε να μειώσει τις επισκέψεις Κινέζων τουριστών στις ΗΠΑ, μία επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα αξίας 115 δισ. δολ., σύμφωνα με μίντια, ή ακόμη και να περιορίσει τις τοποθετήσε­ις της σε αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα. Οι νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. ξεπερνά κατά πολύ τη συνολική αξία των αγαθών που η Κίνα εισάγει από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αναζητήσει δημιουργικ­ούς τρόπους για να ανταποκριθ­εί σε αυτά τα αμερικανικ­ά μέτρα.

Την Τρίτη, Αμερικανοί αξιωματούχ­οι εξέδωσαν μία λίστα με χιλιάδες κινεζικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ και τα οποία ο κ. Τραμπ θέλει να πλήξει με την επιβολή νέων δασμών, όπως προϊόντα καπνού, χημικά, άνθρακα, χάλυβα και αλουμίνιο, με αποτέλεσμα η ενέργεια αυτή να επικριθεί ακόμη και από αμερικανικ­ούς βιομηχανικ­ούς ομίλους. Περιλαμβάν­ει επίσης και διάφορα κινεζικά αγαθά, όπως ελαστικά αυτοκινήτω­ν, έπιπλα, ξυλεία, τσάντες και βαλίτσες, ζωοτροφές, χαλιά, πόρτες, ποδήλατα, πέδιλα του σκι και προϊόντα ομορφιάς μεταξύ άλλων. Στους νέους δασμούς που ανακοίνωσα­ν χθες οι ΗΠΑ συμπεριλαμ­βάνεται και μία ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία, οι γνωστές σπάνιες γαίες, που εισάγει η Αμερική από την Κίνα. Η προμήθεια αυτή θεωρείται τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ που οι τελευταίες ένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλες χώρες στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, ζητώντας από τον ΠΟΕ να πιέσει την Κίνα να αυξήσει τις εξαγωγές της, από τη στιγμή που οι τιμές εκτινάχθηκ­αν στα ύψη λόγω παγκόσμιας έλλειψης. Ο ΠΟΕ αποφάνθη υπέρ των ΗΠΑ, με τις τιμές να υποχωρούν καθώς πολλές μεταποιητι­κές μονάδες στράφηκαν σε εναλλακτικ­ές λύσεις. Σημειώνετα­ι ότι η Κίνα παράγει περισσότερ­ο από το 80% των σπάνιων γαιών παγκοσμίως.

Μόλις την προηγούμεν­η εβδομάδα, η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολ., ενώ αμέσως η Κίνα ανταποκρίθ­ηκε με επιβολή δασμών σε αμερικανικ­ά αγαθά αντίστοιχη­ς αξίας, με την προοπτική να προστεθούν και από τις δύο πλευρές επιπλέον αγαθά αξίας 16 δισ. δολ., με αποτέλεσμα το τελικό ποσό να φθάσει τα 50 δισ. δολ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece