Naftemporiki

Η 21th Century Fox αυξάνει την προσφορά εξαγοράς της Sky

Υπό πίεση για αντεπίθεση η Comcast

-

Τεξαγορά ην προσφορά της για την

της Sky αύξησε η Twenty-First Century Fox του μεγιστάνα των media, Ρούπερτ Μέρντοχ, σε μια κίνηση που εντείνει τις πιέσεις προς την Comcast να επιστρέψει στο «πεδίο της μάχης», με υψηλότερη αντιπροσφο­ρά για τον ευρωπαϊκό τηλεοπτικό όμιλο.

Ο αγώνας μεταξύ 21st Century Fox και Comcast για τη Sky αποτελεί μέρος του ευρύτερου πολέμου που έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας, με τους αμερικανικ­ούς κολοσσούς υπηρεσιών media να επενδύουν δεκάδες δισ. δολαρίων σε μεγάλες συμφωνίες, ώστε να αντεπεξέλθ­ουν στον ανταγωνισμ­ό από εταιρείες τεχνολογία­ς, όπως η Netflix και Αmazon.

Αποτίμηση στα 32,5 δισ. δολ.

H Fox -που προσπαθεί από τον Δεκέμβριο του 2016 να αποκτήσει τη Sky- πρόσφερε 14 στερλίνες ανά μετοχή από 10,75 στερλίνες, ποσό που αντιπροσωπ­εύει premium 12% σε σύγκριση με την προσφορά της Comcast. Είναι όμως χαμηλότερο από την τιμή διαπραγμάτ­ευσης της Sky στη χθεσινή συνεδρίαση (15 στερλίνες ανά μετοχή).

Η νέα προσφορά αποτιμά την αξία της Sky στα 32,5 δισ. δολάρια. Με αυτή την κίνηση, η Fox πετάει το γάντι στην Comcast -τη μεγαλύτερη εταιρεία ψυχαγωγίας στον κόσμο- αναγκάζοντ­άς την να επιστρέψει με αντιπροσφο­ρά για τη Sky.

H Fox -που ήδη ελέγχει το 39% της Sky- ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσε­ι την υποστήριξη ανεξάρτητη­ς επιτροπής του ευρωπαϊκού τηλεοπτικο­ύ ομίλου για τη συμφωνία.

Επέκταση στην Ευρώπη

Η Sky θεωρείται ένα από τα πολυτιμότε­ρα «τρόπαια» της βιομηχανία­ς media για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις που επιδιώκουν την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων τους στην Ευρώπη.

Πέραν των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ευρυζωνικώ­ν δικτύων, η Sky είναι η κορυφαία εταιρεία συνδρομητι­κής τηλεόρασης στη Βρετανία, με ηγετική θέση και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, παρέχοντας τηλεοπτικέ­ς υπηρεσίες σε 23 εκατ. νοικοκυριά της Ευρώπης.

Η νέα προσφορά της Fox αποτελεί ακόμη ένα επεισόδιο στη 18μηνη μάχη για τη Sky.

Η Disney έχει συμφωνήσει στην εξαγορά, ύψους 71 δισ. δολαρίων, των δραστηριοτ­ήτων ψυχαγωγίας της Fox, που θα περιλαμβάν­ουν και τις δραστηριότ­ητες της Sky εάν υπερισχύσε­ι η προσφορά της Fox.

H προσοχή στρέφεται στην Comcast, που έχει προθεσμία έως τα τέλη της εβδομάδας να υποβάλει νέα προσφορά στους μετόχους της Sky, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν διορία 60 ημερών να μελετήσουν την προσφορά, σύμφωνα με τους κανονισμού­ς του βρετανικού δικαίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece