Naftemporiki

Χαμηλό το πρόστιμο στο Facebook

Ποινή 500.000 λίρες από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές για τη διαρροή data

-

o σκάνδαλο διαρροής προσωTπικώ­ν

δεδομένων ήταν από τα μεγαλύτερα στην ιστορία, όχι όμως και το πρόστιμο που επέβαλαν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές της Βρετανίας στο Facebook για την πολύκροτη υπόθεση Cambridge Analytica. Η Ρυθμιστική Αρχή Πληροφοριώ­ν της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει ένα μικρό αλλά συμβολικό πρόστιμο στο Facebook για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, μετά την πρόσβαση που απέκτησε η εταιρεία Cambridge Analytica στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρί­ων χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη συγκατάθεσ­ή τους. Το πρόστιμο των 500.000 λιρών (663.850 δολάρια) αντιπροσωπ­εύει λιγότερο από το 10% των εσόδων του Facebook, του μεγαλύτερο­υ μέσου κοινωνικής δικτύωσης, με συνολική αξία 590 δισ. δολ. Είναι, ωστόσο, το μέγιστο επιτρεπόμε­νο ποσό και δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές επικρίνουν τις επιχειρημα­τικές πρακτικές του Facebook.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ (φωτογραφία) έχει καταθέσει ενώπιον Αμερικανών και Ευρωπαίων βουλευτών για το πώς η Cambridge Analytica απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. χρηστών του Facebook χωρίς τη συγκατάθεσ­ή τους.

Ενημερώνον­τας για την πρόοδο της έρευνας αναφορικά με τη χρήση στοιχείων στις εκστρατείε­ς πολιτικών κομμάτων, το γραφείο της Βρετανίδας επιτρόπου Πληροφοριώ­ν (ICO) ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει πρόστιμο στο Facebook, αν και η εταιρεία μπορεί να απαντήσει στην επίτροπο πριν ληφθεί η τελική απόφαση.

Η επίτροπος Πληροφοριώ­ν Ελίζαμπεθ Ντέναμ δήλωσε ότι το Facebook παρέβη τον νόμο διότι δεν κατάφερε να προστατεύσ­ει τα δεδομένα των χρηστών και δεν ήταν διαφανής για τον τρόπο συλλογής των δεδομένων από άλλους στην πλατφόρμα του. Το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει την έκθεση και ότι θα απαντήσει σύντομα. Το πρόστιμο ήταν το μέγιστο που επιτρέπει ο νόμος περί προστασίας δεδομένων της Βρετανίας, ο οποίος έχει πλέον αντικαταστ­αθεί από την οδηγία GDPR της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει την επιβολή προστίμων σε εταιρείες έως και 4% των εσόδων, εάν κριθεί ότι παρέβησαν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece