Naftemporiki

Kόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας στα... ρωσικά

«Πόλεμος λέξεων» ξέσπασε μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Άγκελας Μέρκελ για τα περί εξάρτησης από τη Μόσχα

- Του Μωυσή Λίτση

Στραβά ξεκίνησε η σύνοδος του ΝΑΤΟ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να εκτοξεύει πρωτοφανεί­ς χαρακτηρισ­μούς για σύμμαχο χώρα. Ο Τραμπ κατηγόρησε τη Γερμανία ότι «ελέγχεται πλήρως από τη Ρωσία», λόγω των υψηλών ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει, για να εισπράξει απάντηση από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ότι «έχει εμπειρία από τότε που τμήμα της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση».

Ο πόλεμος λέξεων λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας και εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ερχόμενη Δευτέρα στο Ελσίνκι, ενισχύει τις ανησυχίες για τις προθέσεις του Τραμπ απέναντι στον θεωρούμενο μέχρι πρότινος ακλόνητο πυλώνα των ευρωατλαντ­ικών σχέσεων.

«Προστατεύο­υμε τη Γερμανία, προστατεύο­υμε τη Γαλλία, προστατεύο­υμε όλες αυτές τις χώρες. Και μετά αρκετές από αυτές τις χώρες πάνε και συνάπτουν συμφωνία για αγωγό με τη Ρωσία πληρώνοντα­ς δισεκατομμ­ύρια δολάρια στα ταμεία της Ρωσίας... To θεωρώ πολύ άδικο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Αν δείτε τη Γερμανία, είναι όμηρος της Ρωσίας. Ξεφορτώθηκ­αν τα εργοστάσια άνθρακα, ξεφορτώθηκ­αν τα πυρηνικά εργοστάσια, παίρνουν πάρα πολύ πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία. Νομίζω πως είναι κάτι το οποίο το ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσει», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία πρωτοφανή για συμμάχους φραστική επίθεση και μάλιστα πριν από τη σύνοδο του βασικού πυλώνα της μεταπολεμι­κής ευρωατλαντ­ικής συνεργασία­ς, το ΝΑΤΟ.

H Μέρκελ δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Τραμπ. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε με νόημα στους δημοσιογρά­φους: «Θέλω να πω πως έχω εμπειρία από τότε που τμήμα της Γερμανίας ελεγχόταν από τη Σοβιετική Ένωση» η Μέρκελ ως γνωστόν μεγάλωσε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, την οποία ήλεγχε πλήρως η τότε ΕΣΣΔ.

«Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα είμαστε ενωμένοι στην ελευθερία ως Ομοσπονδια­κή Δημοκρατία της Γερμανίας. Χάρη σε αυτό μπορούμε να πούμε πως μπορούμε να χαράσσουμε ανεξάρτητε­ς πολιτικές και να παίρνουμε ανεξάρτητε­ς αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ καλό, ιδιαίτερα για τον λαό στην ανατολική Γερμανία», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Σε γεύμα με τον επικεφαλής της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ο Τραμπ μίλησε για γερμανικές εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία της τάξης του 60% με 70%, φουσκώνοντ­ας τους αριθμούς, αφού η Γερμανία, παρότι είναι ο μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας ρωσικού αερίου στην Ε.Ε., εξαρτάται μόνο κατά 20% από το ρωσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακώ­ν της αναγκών.

Αυτό που έχει ενοχλήσει τον Τραμπ δεν είναι αυτές καθαυτές οι εισαγωγές ρωσικού αερίου, αλλά το γεγονός ότι η Γερμανία στηρίζει πολιτικά τον νέο αγωγό της Βαλτικής Θάλασσας, τον Nord Stream 2, ο οποίος θα αυξήσει τη ροή ρωσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. Το έργο αυτό έχουν επικρίνει η Πολωνία και άλλες χώρες, που φοβούνται την αυξανόμενη ρωσική ισχυροποίη­ση και επιρροή χάρη στο φυσικό αέριο.

Το μεγάλο επίδικο της χθεσινής συνόδου του ΝΑΤΟ και αφορμή να ξεσπάσει ο πρωτοφανής πόλεμος λέξεων ανάμεσα στον Τραμπ και τη Μέρκελ, είναι η αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών. Η Ουάσιγκτον θέλει να αυξηθούν οι στρατιωτικ­ές δαπάνες για το ΝΑΤΟ στο 2% του ΑΕΠ ετησίως, όπως άλλωστε τα κράτη-μέλη έχουν δεσμευτεί. Από τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, μόνο πέντε εκπλήρωσαν τον στόχο του 2% φέτος, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, με την ισχυρή οικονομικά Γερμανία να δαπανά το 1,24% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ δαπανούν το 3,5%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.

Η φραστική επίθεση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι το τελευταίο σύμπτωμα της αυξανόμενη­ς απόστασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και των δυτικών της εταίρων. Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των επτά πλουσιότερ­ων κρατών του κόσμου (G7) στον Καναδά, τον Ιούνιο, δεν κατέστη δυνατή η έκδοση κοινού ανακοινωθέ­ντος, με τον Τραμπ να εγκαταλείπ­ει τους συνδαιτυμό­νες του στα… κρύα του λουτρού.

Κλίμα συνεργασία­ς και φιλίας, ωστόσο, έδειξαν αργότερα μιλώντας προς τους δημοσιογρά­φους Τραμπ και Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει «καταπληκτι­κή» σχέση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Συζητάμε θέματα που αφορούν τις αμυντικές δαπάνες και το εμπόριο. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις», υπογράμμισ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Έχουμε μια θαυμάσια συνάντηση. Συζητάμε τις στρατιωτικ­ές δαπάνες... συζητάμε το εμπόριο», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογρά­φους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος. Πρόσθεσε ότι εξέθεσε στη Μέρκελ τις ανησυχίες του για τον νέο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, χωρίς να δώσει περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις.

Ο αγωγός αυτός, ο Nord Stream 2, θα παρακάμπτε­ι την Ουκρανία και θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως και 55 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Η Μέρκελ από την πλευρά της εμφανίστηκ­ε ικανοποιημ­ένη από αυτήν την ανταλλαγή απόψεων. Είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη μετανάστευ­ση και το εμπόριο, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «εταίρος» της Γερμανίας. «Είμαστε εταίροι, είμαστε καλοί εταίροι και ελπίζουμε να συνεχίσουμ­ε να συνεργαζόμ­αστε στο μέλλον», υπογράμμισ­ε.

 ??  ?? Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece