Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η «μομφή» των αγορών προς τον Ερντογάν

Νέες βαριές απώλειες για τη λίρα, το χρηματιστή­ριο και τις τραπεζικές μετοχές - «Καμπανάκι» από Moody's

-

ίρα, χρηματιστή­ριο και τραΛπεζικέ­ς

μετοχές καταρρέουν την επομένη της ορκωμοσίας Ερντογάν και του διορισμού του γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν, με το πρακτορείο Bloomberg να κάνει λόγο για ωρολογιακή βόμβα δανείων ύψους 51 δισ. δολαρίων του ενεργειακο­ύ τομέα, που απειλεί την Τουρκία.

Το τουρκικό χρηματιστή­ριο έκλεισε με πτώση 5,18%, με τον επιμέρους δείκτη των τραπεζικών μετοχών να υποχωρεί κατά 9,19%, καθώς εκφράζοντα­ι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει η συνεχιζόμε­νη ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών και την εξυπηρέτησ­η των επιχειρημα­τικών δανείων.

Η τουρκική λίρα υποχωρούσε συνεχώς μέχρι χθες αργά το απόγευμα φθάνοντας στις 4,84 λίρες ανά δολάριο, από 4,7062 λίρες ανά δολάριο που είχε την Τρίτη. Υποχώρησε δηλαδή σε μία ημέρα σχεδόν 3%. Το τουρκικό νόμισμα έχει υποχωρήσει 69% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2010. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Bloomberg, οι εταιρείες ενέργειας της Τουρκίας είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους για τις τουρκικές τράπεζες, μετά την επένδυση δισεκατομμ­υρίων δολαρίων σε έργα τα τελευταία 15 χρόνια.

Από τα 95 δισ. δολάρια που επενδύθηκα­ν στον κλάδο από το 2003, τα 51 περίπου δισ. δολάρια αφορούν χρέος το οποίο πρέπει να αποπληρωθε­ί, επισημαίνε­ι το πρακτορείο Bloomberg.

Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 15% των 340 δισ. δολαρίων που οφείλουν οι εκτός χρηματοπισ­τωτικού κλάδου επιχειρήσε­ις σε συνάλλαγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής κεντρικής τράπεζας.

Η πτώση της λίρας, πάνω από 20% μόνο φέτος, δυσχεραίνε­ι την αποπληρωμή των δανείων σε συνάλλαγμα, εξέλιξη η οποία με τη σειρά της αναζωπυρών­ει τις πιέσεις στη λίρα. Η «οικογενειο­κρατία» και ο συγκεντρωτ­ισμός εξουσιών στο πρόσωπο του Ερντογάν, μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα, επιδεινώνε­ι τις προοπτικές για την τουρκική οικονομία.

Μετά την S&P που έσπευσε ήδη την επομένη της ορκωμοσίας Ερντογάν να εκφράσει επιφυλάξει­ς, ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s προειδοποί­ησε χθες ότι οι τουρκικές τράπεζες ενδεχομένω­ς να βρεθούν αντιμέτωπε­ς με επιδείνωση του προβλήματο­ς των δανείων τους αν η λίρα συνεχίσει να πέφτει, αναφέροντα­ς ότι οι βραχυπρόθε­σμες χρηματοδοτ­ικές τους ανάγκες ανέρχονται σε 78 δισ. δολάρια.

Ο Ερντογάν πάντως μιλώντας στους δημοσιογρά­φους καθ’ οδόν για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι διακυμάνσε­ις του δολαρίου θα περιοριστο­ύν και όσον αφορά τα επιτόκια, οι τράπεζες θα παρέχουν στήριξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece