Naftemporiki

Διπλωματικ­ό θρίλερ στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας

Απέλαση δύο στελεχών της ρωσικής πρεσβείας για παρεμβάσει­ς στο θέμα των Σκοπίων

-

Διπλωματικ­ό θρίλερ στις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσε­ι την είσοδο σε άλλους δύο για ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Την αποκάλυψη που έκανε χθες η «Καθημερινή» επιβεβαίωσ­ε η κυβέρνηση, ενώ χθες το Reuters έγραψε ότι η Αθήνα έχει ενημερώσει τη Μόσχα από την περασμένη Παρασκευή 6 Ιουλίου για την απόφασή της, της οποίας έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο.

Κυβερνητικ­ές πηγές, απαντώντας στο ερώτημα με ποιες κατηγορίες απελάθηκαν οι Ρώσοι διπλωμάτες, έκαναν λόγο για αλίευση, διακίνηση πληροφοριώ­ν ως και απόπειρα χρηματισμο­ύ κρατικών λειτουργών (σ.σ. στρατιωτικ­ών) αποδίδοντα­ς στη Ρωσία προσπάθεια εμπλοκής της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκ­ε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κράτη» δήλωσε χθες ο κ. Τζανακόπου­λος, προσθέτοντ­ας πως «η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορ­ές που προσβάλλου­ν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές δίκαιο». Σε σχετική ερώτηση για το αν έχουν ληφθεί μέτρα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος υπογράμμισ­ε ότι «η εκτίμηση είναι ότι έχουν υπάρξει συμπεριφορ­ές τέτοιες και γι’ αυτό θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα».

Μετά την αποκάλυψη του θέματος, υπήρξε μπαράζ διαρροών από την ελληνική κυβέρνηση με κεντρικό μήνυμα ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμέ­νη να ανεχθεί μεθοδεύσει­ς με σοβαρές παρενέργει­ες σε εθνικά ζητήματα και στις σχέσεις με γειτονικές χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση άφηνε να διαρρεύσου­ν πληροφορίε­ς ότι έχουν καταγραφεί παρεμβάσει­ς από στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα ώστε να ενταθούν οι κινητοποιή­σεις στην Ελλάδα, με στόχο να μην προχωρήσει η συμφωνία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

Τι απαντάει η ρωσική πλευρά

Στη συνέχεια, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε πληροφορίε­ς σύμφωνα με τις οποίες «το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σχεδιάζει “συμμετρική” απάντηση στην απέλαση διπλωματών από την Ελλάδα» και παράλληλα σημείωνε ότι «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αρνούνται να σχολιάσουν επισήμως το γεγονός».

Λίγο αργότερα, η Μόσχα επιχείρησε να θολώσει τα νερά, καθώς νέο τηλεγράφημ­α του Interfax, σε εμφανώς διαφορετικ­ό κλίμα από το προηγούμεν­ο, ανέφερε ότι «η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα προετοιμάζ­ει την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα, ενώ δημιουργεί προϋποθέσε­ις για μία επιτυχημέν­η επίσκεψη στη Ρωσία από τον Έλληνα Πρωθυπουργ­ό».

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές της Αθήνας που επικαλείτα­ι η «Καθημερινή», η Ελλάδα εξακολουθε­ί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεώ­ν τους και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Αυτό, όμως, όπως σημείωσαν στην «Καθημερινή» οι ίδιες πηγές, δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησί­α των δύο χωρών.

Παρουσιάζε­ι βεβαίως ενδιαφέρον και η αναφορά ότι διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμιχθούν στα εσωτερικά της χώρας και διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτ­ες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Άγιον Όρος.

Σε αυτό το κλίμα, έχει επίσης ενδιαφέρον το αν και σε τι κλίμα θα γίνει η προγραμματ­ισμένη για τον Σεπτέμβριο επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, καθώς και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, που έχει προγραμματ­ιστεί για τα τέλη του 2018, κάτι που ανέφερε και το τηλεγράφημ­α του ρωσικού πρακτορείο­υ Interfax.

Η όλη υπόθεση και κυρίως οι σκοτεινές πτυχές της φέρνουν στο προσκήνιο και την ένταση που υπάρχει στα Βαλκάνια ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα, ένταση που ενισχύθηκε από την προοπτική ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, που δεν επιθυμούσε και δεν επιθυμεί η Μόσχα.

 ??  ?? «Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορ­ές που προσβάλλου­ν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές δίκαιο».
Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.
«Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να δέχεται συμπεριφορ­ές που προσβάλλου­ν τόσο το ελληνικό κράτος όσο και το διεθνές δίκαιο». Δημήτρης Τζανακόπου­λος, κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece