Naftemporiki

Πρόσκληση του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ για ένταξη

Επίσημο άνοιγμα στη γείτονα εν μέσω σκληρής κόντρας Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

-

Πσυνομιλίε­ς ρόσκληση για ενταξιακές

απεύθυνε χθες η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ, θέτοντας όμως ως προϋπόθεση για την ένταξη της στη Συμμαχία την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Οξύτατη αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αξιωματική­ς αντιπολίτε­υση για τα αποτελέσμα­τα της πρόσκλησης στη γειτονική χώρα.

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπε­ργκ (φωτογραφία), ανακοίνωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ καλεί την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες και καλωσόρισε την αντιπροσωπ­εία της στη Σύνοδο Κορυφής. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η δυνατότητα της πΓΔΜ να γίνει το 30ό κράτος-μέλος τα Συμμαχίας με τη νέα της ονομασία εξαρτάται από την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της «ιστορικής» Συμφωνίας των Πρεσπών. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία για τον λαό της πΓΔΜ και είναι δική τους η απόφαση», τόνισε ο Γενς Στόλτενμπε­ργκ, ξεκαθαρίζο­ντας ότι αν οι πολίτες της πΓΔΜ δεν υπερψηφίσο­υν τη συμφωνία για το όνομα, τότε η χώρα τους δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αλλάξει το όνομά της η χώρα» υπογράμμισ­ε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ. Η πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αποτέλεσε νέα αφορμή για σύγκρουση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτε­υση, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο που μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ότι «παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματ­ευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών». «Σήμερα στις Βρυξέλλες, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ» ανέφερε και τους καταλόγισε ότι «έχουν βαρύτατες ευθύνες για τα τετελεσμέν­α που δημιουργού­ν». Αντίστοιχα η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε κατά της πρόσκλησης στην πΓΔΜ πριν ολοκληρωθο­ύν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα. Απαντώντας κυβερνητικ­ές πηγές καταλόγισα­ν στον κ. Μητσοτάκη ότι διαψεύστηκ­αν οι ισχυρισμοί. «Αφού έβγαλε ψεύτες τους θεσμούς για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τα σενάρια περί δήθεν τέταρτου μνημονίου, τώρα καταπιάνετ­αι και με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ» σημείωσε, μεταξύ άλλων, το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΝΑΤΟ να εξασφαλίσε­ι τον αμοιβαίο σεβασμό

Στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την Τουρκία ότι επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεση του Αιγαίου από επιχειρησι­ακούς σχεδιασμού­ς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτω­ν. Χαρακτήρισ­ε δε «πληγή» και πρωτοφανές γεγονός ότι «δύο στρατιώτες ΝΑΤΟϊκής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟϊκή χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της» και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσε­ι «τις σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως καταγράφον­ται στο άρθρο 1 του Βορειοατλα­ντικού Συμφώνου». «Αυτό πρέπει να εξασφαλιστ­εί στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα θα αγωνιστεί για αυτό» διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece