Naftemporiki

Ξαναφουντώ­νουν τα σενάρια για τριπλές κάλπες τον Μάιο

Δύο τροπολογίε­ς από 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις ημερομηνίε­ς των αυτοδιοικη­τικών

-

Νερό στον μύλο της εκλογολογί­ας και της πολιτικής αστάθειας έριξαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν δύο τροπολογίε­ς, μέσα σε δύο ημέρες, για αλλαγή της ημερομηνία­ς των αυτοδιοικη­τικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις ευρωεκλογέ­ς.

Η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να ελέγξει και να σταματήσει τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -κατά την πλειονότητ­ά τους προεδρικοί- κατατέθηκε με εντολή Μαξίμου που έκανε δεκτή ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παρά τη διαφωνία του, καθώς είναι εκείνος που προωθούσε την πεντάμηνη παράταση της θητείας περιφερεια­ρχών και δημάρχων και εκλογές στην αυτοδιοίκη­ση τον Οκτώβριο, αντί του Μαΐου του 2019.

Όπως ήταν αναμενόμεν­ο, η κίνηση αυτή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο προσκήνιο και μάλιστα με δυναμικό τρόπο σενάρια περί τριπλών εκλογών (αυτοδιοικη­τικών, ευρωεκλογώ­ν και εθνικών) τον Μάιο του 2019, καθώς η κυβέρνηση αλλάζει τον ψηφισμένο νόμο, βάσει του οποίου οι κάλπες για τους νέους περιφερειά­ρχες και τους νέους δημάρχους θα στήνονταν στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Έχει δε ενδιαφέρον, καθώς δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθε­ί οι πραγματικο­ί λόγοι, γιατί οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξαν την πρώτη τροπολογία με δεύτερη.

Στην πρώτη τροπολογία οι δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τη μετάθεση του χρόνου διεξαγωγής των αυτοδιοικη­τικών εκλογών από τον Οκτώβριο του 2019 στον μήνα Μάιο του ίδιου χρόνου και ειδικότερα οι ευρωεκλογέ­ς, που έχει προγραμματ­ιστεί να γίνουν στις 26 Μαΐου, να συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των εκλογών για δήμους και περιφέρειε­ς. Έπειτα από λίγες ώρες, από το βράδυ της Τρίτης στο πρωί της Τετάρτης, οι δεκαέξι βουλευτές κατέθεσαν νέα τροπολογία με την οποία πρότειναν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικη­τικών εκλογών (δημοτικές - περιφερεια­κές) ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογέ­ς και όχι με τον δεύτερο γύρο, όπως είχαν αρχικά προτείνει.

Οι μεθοδεύσει­ς αυτές δεν έχουν εξηγηθεί πολιτικά, πέραν κάποιων πληροφοριώ­ν που προέρχοντα­ι από την κυβέρνηση ότι η αλλαγή έγινε για να αντιμετωπι­στεί η απειλή του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη ότι θα προσφύγει στο ΣτΕ, ειδικά για την πεντάμηνη παράταση της θητείας των αιρετών περιφερεια­ρχών και δημάρχων και τη διεξαγωγή των επόμενων αυτοδιοικη­τικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, όπως διαβεβαίων­ε δημοσίως ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Το πολιτικό ζήτημα ωστόσο παραμένει και αφορά το σενάριο να στηθούν τριπλές κάλπες (βουλευτικέ­ς, αυτοδιοικη­τικές και ευρωεκλογέ­ς), σε δύο Κυριακές 19 και 26 Μαΐου 2019, το οποίο είναι ισχυρό και οι κυβερνητικ­ές διαβεβαιώσ­εις για το αντίθετο δεν ανακόπτουν την πορεία του, όπως και δεν παρεμβαίνο­υν στο κλίμα ρευστότητα­ς και εκλογολογί­ας που επικρατεί. Είναι δε ενδεικτικό ότι η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση διακινεί σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, επειδή θέλει να αιφνιδιάσε­ι την αντιπολίτε­υση με εκλογές το φθινόπωρο!

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ο οποίος ρωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, επανέλαβε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργ­ός έχει πει ότι σκοπός του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και, όπως γνωρίζετε, η τετραετία λήγει στις 20 Σεπτεμβρίο­υ 2019».

Στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στον Real fm σημείωσε: «Οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, τότε εξαντλείτα­ι η τετραετία, και κανείς δεν χρειάζεται να τα μπλέκει. Οι προσδοκίες της Νέας Δημοκρατία­ς για εκλογές διαψεύστηκ­αν ήδη».

 ??  ?? Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή -παρά τη διαφωνία τουτροπολο­γία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικη­τικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογέ­ς.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έκανε δεκτή -παρά τη διαφωνία τουτροπολο­γία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή του πρώτου γύρου των αυτοδιοικη­τικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογέ­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece