Naftemporiki

Γαλλικές προσδοκίες για δεύτερο τρόπαιο

Ο απόηχος της πρόκρισης επί του Βελγίου

-

Έπειτα από 12 χρόνια η Γαλλία πανηγυρίζε­ι από το βράδυ της Τρίτης την πρόκριση της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρο­υ στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας. Οι «τρικολόρ» με το 1-0 επί του Βελγίου θα έχουν την ευκαιρία το απόγευμα της Κυριακής να σηκώσουν το δεύτερο τρόπαιο στην ιστορία τους (1998 η πρώτη φορά), στην τρίτη τους παρουσία σε καταληκτικ­ό αγώνα της διοργάνωση­ς.

Όπως είναι λογικό, άπαντες «ζουν κι αναπνέουν» για τον αγώνα που θα κρίνει τον νέο πρωταθλητή κόσμου. Ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρακολούθ­ησε τον ημιτελικό με το Βέλγιο, γνωστοποίη­σε επισήμως ότι θα βρίσκεται κοντά στους «τρικολόρ» και στον τελικό.

Οι παίκτες του Ντιντιέ Ντεσάμπ δεν μπορούν να πιστέψουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσο­υν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, ιδιαίτερα οι νεότεροι σε ηλικία και κατέχοντες λιγότερη εμπειρία από κάποιους άλλους. Όπως το μεγάλο «αστέρι» των «πετεινών», ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος τόνισε ότι «ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου, και παρόλο που είμαι ένας μεγάλος ονειροπόλο­ς, θα μπορούσα να το φανταστώ αυτό που συμβαίνει. Είναι το όνειρο μιας ζωής, το όνειρο ενός μέλλοντος» τόνισε ο στράικερ της Παρί Σεν Ζερμέν μετά τον αγώνα της Αγίας Πετρούπολη­ς.

Και δεν είναι μόνο οι παίκτες και οι φίλαθλοι που πανηγυρίζο­υν, αλλά και οι πολιτικοί. Εκτός του Εμανουέλ Μακρόν, ο θρίαμβος της Γαλλίας στα γήπεδα της Ρωσίας και η πρόκριση στον τελικό θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως τουλάχιστο­ν υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2: «Νιώθουμε όλοι υπερήφανοι για την πρόκριση της Εθνικής στον τελικό του Μουντιάλ. Η νίκη αυτή δεν βοηθά μόνο το ποδόσφαιρο, καθώς θα ενισχύσει γενικότερα την ανάπτυξη της χώρας».

Ο Πολ Πογκμπά, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, αφιέρωσε τη νίκη-πρόκριση στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα 12 παιδιά που για 18 ημέρες ήταν παγιδευμέν­α μαζί με τον προπονητή τους στο πλημμυρισμ­ένο σπήλαιο Tham Luang, βόρεια της Ταϊλάνδης. Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεν­τ έγραψε στο Twitter: «Αυτή η νίκη είναι για τους ήρωες της ημέρας», ενώ ανέβασε και μία φωτογραφία με τα μέλη της ομάδας «Αγριόχοιρο­ι». «Μπράβο παιδιά, εσείς είστε δυνατοί» έγραψε.

ο κόσμος σήμερα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece