Naftemporiki

Λεπτές γραμμές για τις κεντρικές τράπεζες

-

Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούνται εν γένει πολύ συντηρητικ­ές. Εάν τις παρομοίαζε κανείς με αυτοκίνητα, θα έφερνε στο μυαλό του ασφαλή, οικογενεια­κά σεντάν και όχι σπορ αμάξια μεγάλων ταχυτήτων. Τα τελευταία χρόνια όμως ορισμένες κεντρικές τράπεζες ξεφεύγουν από τα στερεότυπα και συμπεριφέρ­ονται πιο πολύ σαν σπορ αυτοκίνητα. Ξεφεύγουν της πεπατημένη­ς και τολμούν να τοποθετήσο­υν σε μετοχές, που θεωρούνται ριψοκίνδυν­η επένδυση.

Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, με το 20% των αποθεμάτων της σε μετοχές, από μόλις 7% προ δεκαετίας. Στο κλαμπ των τολμηρών και η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, που έχει στην κατοχή της σχεδόν το 75% της ιαπωνικής αγοράς διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs). Στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το κίνητρο της κεντρικής τράπεζας είναι σαφές. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα παραδοσιακ­ά εργαλεία νομισματικ­ής στήριξης, όπως μειώσεις επιτοκίων και αγορές ομολόγων, ο κεντρικός τραπεζίτης Χαρουχίκο Κουρόντα πειραματίσ­θηκε με τις αγορές μετοχών σε μία ύστατη προσπάθεια καταπολέμη­σης του αποπληθωρι­σμού και της αναιμικής ανάπτυξης. Η ελβετική κεντρική τράπεζα, από την άλλη, συμπεριφέρ­εται περισσότερ­ο σαν μεγαλοεπεν­δυτής που αναζητεί κέρδος. Στο πλαίσιο αυτής της αναζήτησης αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερο­υς μετόχους ορισμένων από τις πιο γνωστές εταιρείες τεχνολογία­ς των ΗΠΑ, όπως οι Amazon, Apple, Facebook και Microsoft. Tα στοιχήματα στις μετοχές αποφέρουν κέρδη στις κεντρικές τράπεζες, ενέχουν όμως και μεγάλο ρίσκο. Οι χρηματιστη­ριακές αγορές χαρακτηρίζ­ονται όχι μόνο από περιόδους μεγάλων κερδών, αλλά και από περιόδους απότομων πτώσεων. Εάν οι επενδυτές αντιληφθού­ν ότι και οι κεντρικές τράπεζες ξεφορτώνον­ται τις μετοχές που έχουν αγοράσει, δεν είναι δύσκολο να επικρατήσο­υν συνθήκες πανικού και μαζικών ρευστοποιή­σεων. Το παράδοξο σε αυτό το σενάριο είναι ότι σε συνθήκες μεγάλου πανικού στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες συνήθως παρεμβαίνο­υν για την τόνωση της ρευστότητα­ς και όχι το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει ακόμη έλθει η στιγμή της αλήθειας, δηλαδή μια απότομη χρηματιστη­ριακή διόρθωση που να αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες στη ρευστοποίη­ση των μετοχικών τους χαρτοφυλακ­ίων. Προς το παρόν διατηρούν το κύρος τους και τις δάφνες που κέρδισαν προ δεκαετίας, σώζοντας το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα από την κατάρρευση.

Οι καιροί όμως αλλάζουν, όπως και οι επενδυτικέ­ς συνήθειες. Μόνο που οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τα περιθώρια να στραφούν αποκλειστι­κά στην αναζήτηση κέρδους. Παραμένουν οι άγρυπνοι φρουροί των αγορών και οι ύστατοι διασώστες της παγκόσμιας οικονομίας. Μπορεί σε καιρούς ευημερίας να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία επενδυτικώ­ν κινήσεων. Αρκεί να μην περνούν τη λεπτή διαχωριστι­κή γραμμή της βασικής τους εντολής, που είναι η διαφύλαξη της σταθερότητ­ας του συστήματος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece