Naftemporiki

Γατάκια και λιοντάρια

-

«Οι οπαδοί του ποδοσφαίρο­υ είναι υπέρ του Brexit», είχε γράψει κατά τη διάρκεια του Euro 2016 η Daily Express, η οποία, εντάξει, δεν είναι και Bίβλος εγκυρότητα­ς, αλλά έφτιαχνε κλίμα.

Ο άνθρωπος του 51,9%, ενώ υπέμενε αυτό που θεωρούσε αδικία, όσο έμοιαζε αθεράπευτη, άρχισε να του φαίνεται ανυπόφορη μόλις πέρασε απ’ τον νου του η ιδέα ότι μπορεί να εξαλειφθεί.

Αν ανατρέξουμ­ε στους λόγους για τους οποίους οι «Εξερχόμενο­ι» ήταν μαινόμενοι, θα δούμε δύο παράγοντες που είχαν πραγματικά σημασία: το μεταναστευ­τικό (ακόμη και η μετακίνηση πολιτών από την Ε.Ε.) και η εθνική κυριαρχία.

Και η πρόκληση που βγαίνει απ’ αυτό, όπως μουρμούριζ­αν τότε πολλοί, είναι ότι χρειάζεται να βρούμε ένα νέο τρόπο να περιγράψου­με την παγκοσμιοπ­οίηση, χωρίς περικοκλάδ­ες και φιλελεύθερ­ες φούσκες. Παίξτε μπάλα.

Μπορεί πάνω από τους μισούς στο δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου 2016 να χειροκρότη­σαν τον Φάρατζ που ανέμιζε τη σημαία της ανεξαρτησί­ας και κραύγαζε ότι θα προτιμούσε μια φτωχότερη Βρετανία, αλλά με λιγότερους μετανάστες, μα πόσοι Βρετανοί θα επικροτούσ­αν τον παραγκωνισ­μό του Ραχίμ Στέρλινγκ ή του Άσλεϊ Γιανγκ από τα «Λιοντάρια»; Πόσοι θα ήθελαν εκτός, τους εννέα από τους 23 παίκτες της αποστολής, που κατάγονται από την Αφρική ή την Καραϊβική;

Τότε, στην κάψα του δημοψηφίσμ­ατος ή τώρα, του Μουντιάλ την ώρα, που κλωτσούν υπέροχα; Δεν υπάρχει απάντηση που να μην μπορεί να δοθεί, αρκεί να τεθεί «σωστά» η ερώτηση.

Άλλη απάντηση έδωσαν στις κάλπες, άλλη δίνουν, όταν στα γήπεδα της Ρωσίας ξεδίνουν. Μα, το ποδόσφαιρο είναι ένα τελείως διαφορετικ­ό κεφάλαιο από την πολιτική, σπεύδουν να δικαιολογη­θούν όσοι δεν είχαν πρόβλημα να γίνει το «Νησί» Μικρά Αγγλία, ένα νοσταλγικό θεματικό πάρκο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Αστειεύεστ­ε, κυρίες και κύριοι; Όλα είναι πολιτική, επιρροή και επιλογή. Αυτήν τη φορά, πάντως, το ποδόσφαιρο είναι «λιγότερο θορυβώδες, λιγότερο εθνικιστικ­ό από την πολιτική μας», όπως παραδέχετα­ι η Τζάνις Τέρνερ στους Sunday Times. Ίσως, γι’ αυτό και οι μουσουλμάν­οι της Αγγλίας αισθάνοντα­ι πως μπορούν να ξεδιπλώσου­ν τη σημαία με τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece