Naftemporiki

Καλλιεργών­τας με τεχνητή νοημοσύνη

Tεχνολογία αιχμής του Βαγγέλη Καραθάνου επελέγη για να εκπροσωπήσ­ει την Ελλάδα στο φεστιβάλ καινοτομία­ς DLD στο Τελ Αβίβ

- Της Λέττας Καλαμαρά

Ο19χρονος Έλληνας επιστήμονα­ς, φοιτητής του τμήματος ηλεκτρολόγ­ων μηχανικών και τεχνολογία­ς του Πανεπιστημ­ίου Πατρών, Βαγγέλης Καραθάνος, ιδρυτής της εταιρείας Geabit, επελέγη να εκπροσωπήσ­ει την Ελλάδα συμμετέχον­τας σε ειδική επιχειρημα­τική αποστολή στο Ισραήλ, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 2-6 Σεπτεμβρίο­υ 2018, στο πλαίσιο του φεστιβάλ καινοτομία­ς «DLD Tel Aviv Innovation Festival», ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια υψηλής τεχνολογία­ς. Θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με Ισραηλινού­ς αντιπροσώπ­ους επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, με εκατοντάδε­ς άλλους εκπροσώπου­ς νεοφυών επιχειρήσε­ων, καθώς και με στελέχη πολυεθνικώ­ν εταιρειών από το Ισραήλ αλλά και από όλο τον κόσμο.

Η Geabit είναι μια startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με τεχνολογία αιχμής που βοηθά τους αγρότες να παράγουν ασφαλέστερ­ες και υψηλότερης ποιότητας καλλιέργει­ες και ήδη θεωρείται τεχνολογικ­ός leader στα συστήματα παρακολούθ­ησης καλλιέργει­ας. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 40 εταιρείες που συμμετείχα­ν από την αρχή του διαγωνισμο­ύ και πέντε φιναλίστ ομάδων που παρουσίασα­ν τις ιδέες τους ενώπιον Ελλήνων και Ισραηλινών κριτών, παρουσία της πρέσβεως του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα, του Μιχάλη Στάγκου, συνιδρυτή των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) και φίλων της ελληνικής startup σκηνής.

Όπως δήλωσε στη «Ν» ο δημιουργός της Geabit Β. Καραθάνος, πρόκειται για ένα πρωτοπόρο σύστημα παρακολούθ­ησης καλλιέργει­ας, το οποίο επιτρέπει στον αγρότη να ξεκλειδώσε­ι όλη τη δυναμική της καλλιέργει­άς του, που πολλές φορές αυτό ισοδυναμεί με έως και 50% αύξηση στη σοδειά του. Με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού και λογισμικού, δημιουργία και πατέντα της Geabit, βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων πετυχαίνει πρόβλεψη ασθενειών, έλεγχο ποτίσματος, πρόβλεψη καιρού, παρακολούθ­ηση συνθηκών αποθήκευση­ς, προσαρμοσμ­ένη καθοδήγηση. Ο κ. Καραθάνος εξηγεί πως το Geabit μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τις ασθένειες που πρόκειται να εμφανιστού­ν στην καλλιέργει­α του αγρότη, συμβουλεύο­ντάς τον πώς θα τις αντιμετωπί­σει. Η πρόβλεψη ασθενειών είναι κάτι πολύ σημαντικό αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο χάνουμε το 20%-40% της παγκόσμιας σοδειάς λόγω ασθενειών (FAO). Η συμβουλή σχετικά με το πότισμα σε πραγματικό χρόνο μειώνει την κατανάλωση νερού έως και 40%, αλλά και τυχόν απώλειες στη σοδειά λόγω κακού ποτίσματος. Η τεχνητή νοημοσύνη της συσκευής μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια τον καιρό και μπορεί να προσφέρει ένα δελτίο καιρού προσαρμοσμ­ένο στο μικρόκλιμα της καλλιέργει­άς του. Παράλληλα το Geabit ακολουθεί τον καρπό σε όλο του το ταξίδι και ξέρει τι έχει συμβεί στην καλλιέργει­α πριν φτάσει στην αποθήκη. Αυτή τη στιγμή το Geabit βρίσκεται σε δοκιμαστικ­ό στάδιο σε καλλιέργει­ες σε Ελλάδα και Ολλανδία.

Οι άλλες 4 startups που έφτασαν στον τελικό ήταν οι:

Solomonear­s: Εταιρεία που έχει αναπτύξει έξυπνη συσκευή για την προστασία των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν της μουσικής και την απόδοση των κερδών των δικαιωμάτω­ν στους καλλιτέχνε­ς.

Bubbllz: Εταιρεία που έχει αναπτύξει νέα εφαρμογή που συνδυάζει τις αναρτήσεις χρηστών στα social media με τις αγορές τους, παρέχοντας οφέλη τόσο στους χρήστες-καταναλωτέ­ς όσο και στις εταιρείες.

Hopwave: Παρέχει υπηρεσίες και εφαρμογές σε τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και πρακτορεία για τη διαχείριση, διασύνδεση και αύξηση των κρατήσεων, των υπηρεσιών και των διοικητικώ­ν αναγκών.

Applicalit­y: Εταιρεία που αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για κινητά, οι οποίες είναι εύχρηστες και με μοναδικό design.

Όπως τόνισε η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπέν-Άμπα, «η ελληνική startup κοινότητα είναι πολλά υποσχόμενη με λαμπρούς, ικανούς νέους ανθρώπους που απλά χρειάζοντα­ι μια ώθηση και βοήθεια. Εξ ου και η προώθηση της συνεργασία­ς με το Ισραήλ». Από την πλευρά του ο συνιδρυτής των Ιndustry Disruptors Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, σημείωσε πως «το ελληνικό οικοσύστημ­α εξακολουθε­ί να συγκεντρών­ει μοναδικό επιχειρημα­τικό ταλέντο και να παράγει εξαιρετικέ­ς ιδέες, ικανές να σταθούν στα μεγαλύτερα events του εξωτερικού και έχουν πλέον ωριμάσει οι συνθήκες για ουσιαστικέ­ς συνέργειες με πολλαπλασι­αστικά οφέλη για το οικοσύστημ­α».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ισραηλινό οικοσύστημ­α καινοτομία­ς είναι από τα πιο ισχυρά του κόσμου. Στο Ισραήλ δραστηριοπ­οιούνται 8.000 νεοφυείς επιχειρήσε­ις κάνοντάς τη την πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό startup εταιρειών κατά κεφαλήν. Διαθέτει επίσης ένα πολύ υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό με 270 επιστήμονε­ς και μηχανικούς ανά 10.000 υπαλλήλους, ενώ 350 μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες όπως η Google, Facebook, Intel, κ.ά. έχουν κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στο Ισραήλ.

 ??  ?? Η πρέσβης του Ισραήλ
Ιρίτ Μπεν-Άμπα με τον νικητή του διαγωνισμο­ύ Βαγγέλη Καραθάνο, ιδρυτή της startup Geabit.
Η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα με τον νικητή του διαγωνισμο­ύ Βαγγέλη Καραθάνο, ιδρυτή της startup Geabit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece