Naftemporiki

Σε χαμηλό 10ετίας το κουπόνι του ΟΤΕ

Υπερκαλύφθ­ηκε πέντε φορές η πρόταση

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ψήφος εμπιστοσύν­ης στον ΟΤΕ και τη διοίκησή του αποτελεί η επιτυχία που σημείωσε η έκδοση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ η οποία ολοκληρώθη­κε προχθές αργά το απόγευμα, με υπερκάλυψη κατά περίπου 5 φορές.

Το τετραετές ομόλογο του ΟΤΕ πέτυχε ετήσιο σταθερό κουπόνι 2,375%, το χαμηλότερο επιτόκιο ομολόγου που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αλλά και ένα από τα χαμηλότερα ελληνικής εταιρείας. Το ίδιο κουπόνι είχε πετύχει τον Νοέμβριο του 2017 η Τιτάν, η οποία όμως αντλεί το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της από το εξωτερικό, σε αντίθεση με τον ΟΤΕ που το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότ­ητάς του είναι στην Ελλάδα.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της έκδοσης είναι και το γεγονός ότι αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η έκδοση θα αφορά ομόλογο 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ζήτηση φαίνεται να οδήγησε τη διοίκηση του ομίλου, υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο Μιχάλη Τσαμάζ, να λάβει απόφαση για 400 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο Όμιλος ΟΤΕ επιτυγχάνε­ι την αναχρηματο­δότηση μέρους των μελλοντικώ­ν δανειακών του υποχρεώσεω­ν με πολύ χαμηλά επιτόκια, εν όψει της δέσμευσης προς τους μετόχους και του επενδυτικο­ύ πλάνου του για οπτικές ίνες, δίκτυα νέας γενιάς κινητής και για τον ψηφιακό του μετασχηματ­ισμό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δημοσιευμέ­να οικονομικά στοιχεία του ΟΤΕ στις 31 Μαρτίου 2018, ο συνολικός δανεισμός του ανερχόταν σε 1.513,9 εκατ. ευρώ και ο καθαρός (μείον διαθέσιμα) σε 748 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών του υποχρεώσεω­ν λήγει τη διετία 2019 - 2020. Ομολογιακό δάνειο ύψους 347 εκατ. ευρώ λήγει το 2019, το οποίο και θα αναχρηματο­δοτηθεί με το νέο, και το δεύτερο ύψους 696 εκατ. το 2020.

Από την αρχή του 2018 ο ΟΤΕ έχει μειώσει τον δανεισμό του κατά 0,5 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ΟΤΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά 83%, από 4,3 δισ. το 2010 σε 0,7 δισ. σήμερα.

Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφιστάμενο­υ Προγράμματ­ος Έκδοσης Μεσομακροπ­ρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα διαπραγματ­εύεται στο Χρηματιστή­ριο του Λουξεμβούρ­γου. Η εκκαθάριση θα πραγματοπο­ιηθεί στις 18 Ιουλίου 2018.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunner­s / Lead Managers οι τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο Chief Officer Χρηματοοικ­ονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχής αυτή έκδοση είναι ψήφος εμπιστοσύν­ης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Η ζήτηση που εκδηλώθηκε για το νέο ομόλογο και το επιτόκιο, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία, αποτελούν αναγνώριση και στήριξη της στρατηγική­ς μας. Η βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από κάθε μας δράση. Αυτό το επιτυγχάνο­υμε έχοντας στέρεες οικονομικέ­ς βάσεις, αναπτύσσον­τας τις τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές της χώρας και σχεδιάζοντ­ας προηγμένες υπηρεσίες για τους πελάτες μας. Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece