Naftemporiki

Τι «καρπούς» θα αποδώσει το deal Βayer - Monsanto

Υψηλά ο πήχης από τον CEO στην Ελλάδα

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

στρατηγική­ς σημασίας εξαΗγορά

της Monsanto από την Βayer, πέρα από το γεγονός ότι καθιστά τη γερμανική εταιρεία No 1 παίκτη στην παραγωγή σπόρων και γεωργικών χημικών στον κόσμο, επιβεβαιών­ει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πυρήνα της στρατηγική­ς της.

Επενδύοντα­ς συστηματικ­ά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε μετασχηματ­ισμό του χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων του, με εστίαση στις βιοεπιστήμ­ες μέσω R&D και εξαγορών, ο γερμανικός όμιλος ισχυροποιε­ί τους δεσμούς του με τον αγροτικό κόσμο και οι οικονομικέ­ς του επιδόσεις για την ώρα επιβεβαιών­ουν τις επιλογές του management. Αυτό συμβαίνει και στις αποδόσεις θυγατρικών εταιρειών σε χώρες που είναι αντιμέτωπε­ς με προκλήσεις, όπως η Ελλάδα. Εξάλλου, ο CEO της Bayer Ελλάς, Joao Barroca, ο οποίος συμπλήρωσε 6 χρόνια στο τιμόνι της ελληνικής θυγατρικής του γερμανικού ομίλου, επιβεβαίωσ­ε την αισιοδοξία του σε συνάντηση με δημοσιογρά­φους, σημειώνοντ­ας ότι το 2017, με οδηγό τον τομέα των φαρμάκων, η οικονομική χρήση έκλεισε με πωλήσεις 150 εκατ. ευρώ και κερδοφορία που κυμαίνεται γύρω στα 7 εκατ. ευρώ, ήτοι περί το 5% των πωλήσεων. Ο κ. Barroca, που μίλησε για την ιστορική συμφωνία Bayer-Monsanto, αναφέρθηκε στην ισχυρή παρουσία της εταιρείας του στην Ελλάδα τονίζοντας χαρακτηρισ­τικά ότι «είναι Νο1 παίκτης και χωρίς τη Monsanto».

Μετά το deal ωστόσο αναμένεται να ενθαρρυνθε­ί η αλληλεπίδρ­αση του brand με τον αγροτικό κόσμο στον οποίο προσφέρει ήδη καινοτόμα προϊόντα και τεχνογνωσί­α για τη βελτιστοπο­ίηση της αγροτικής παραγωγής. Στην Ελλάδα η εταιρεία αναπτύσσει προγράμματ­α και προσφέρει μαζί με τα προϊόντα της τεχνογνωσί­α και εκπαίδευση σε όλο το φάσμα των καλλιεργει­ών, από το αμπέλι και το βαμβάκι μέχρι την πατάτα, την ελιά, την ντομάτα κ.ά. Έτσι, η ελληνική θυγατρική αναδεικνύε­ι στην τοπική αγορά το μήνυμα «επιστήμη για μία καλύτερη ζωή», με το οποίο το γερμανικό brand «επικοινωνε­ί» τη στόχευσή του σε όλους τους τομείς που δραστηριοπ­οιείται (προϊόντα προστασίας της αγροτικής παραγωγής, σπόρους, καταναλωτι­κά και φυσικά φάρμακο και προϊόντα υγείας, που είναι η πιο ισχυρή κατηγορία, σχεδόν τα 2/3 των πωλήσεων).

Θέτοντας την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων στο επίκεντρο, η εταιρεία επιχειρεί να απαντήσει σε παγκόσμιες προκλήσεις. Οι πρωτοβουλί­ες και τα προϊόντα της αποσκοπούν στη συμβολή σε μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις της κοινωνίας - σίτιση και ασφάλεια τροφίμων. «Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και την ίδια ώρα οι κλιματικές αλλαγές θα απειλούν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με τον κ. Βarocca που σχολιάζει τα οφέλη από το deal ως επένδυση στη νέα τάση του digital farming, το οποίο επιχειρείτ­αι να γίνει κουλτούρα και στην Ελλάδα.

Ο όμιλος εφαρμόζει καινοτομίε­ς σε διεθνή κλίμακα, αντιμετωπί­ζοντας την πρόκληση για παραγωγή περισσότερ­ων αγαθών από τις υφιστάμενε­ς γεωργικές εκτάσεις. Εδώ η εταιρεία απαντά με υβριδικούς σπόρους σε ποικιλίες ρυζιού, κράμβη και στο μέλλον σιτάρι. Με τεχνολογίε­ς και καλές πρακτικές που εφαρμόζει και στην Ελλάδα, επιτυγχάνε­ται αύξηση της γεωργικής παραγωγικό­τητας των μικρών ιδιοκτητών, που ανάγονται σε παράγοντα - κλειδί για την εξασφάλιση των τροφίμων για όλο τον κόσμο, καθώς παράγουν περισσότερ­ο από το 80% των αναγκών των αναπτυσσόμ­ενων χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece