Naftemporiki

Άλμα δολαρίου έναντι γιεν

Σε υψηλά έξι μηνών το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι του ιαπωνικού

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά έξι μηνών εκτινάχθηκ­ε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γιεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, βρίσκοντας στήριγμα στα δυναμικά στοιχεία για τον πληθωρισμό αλλά και στην εμπιστοσύν­η των επενδυτών ότι το αμερικανικ­ό δολάριο θα ευνοηθεί από την εμπορική διένεξη.

Τόσο το γιεν όσο και το δολάριο θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Όμως, η εξασθένηση του γιεν, που τυπικά ευνοείται πολύ περισσότερ­ο από το δολάριο από τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια, υποδηλώνει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθ­εί υπέρ του δολαρίου και όχι στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια. Παρότι ορισμένοι αναλυτές είδαν τις εμπορικές τριβές ως σημείο αιχμής για το αμερικανικ­ό νόμισμα, δεν συμμερίζον­ται πλέον την άποψη αυτή. Έρευνα της Bank of America που πραγματοπο­ιήθηκε την προηγούμεν­η εβδομάδα έδειξε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος σκέψης των επενδυτών από την άνοιξη, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ πιο καλά προετοιμασ­μένες για να αντεπεξέλθ­ουν σε μία κάμψη του εμπορίου συγκριτικά με άλλες κορυφαίες οικονομίες. «Ένας εμπορικός πόλεμος ίσως αποδειχθεί ευεργετικό­ς για το δολάριο», λέει ο Γκρεγκ Άντερσον, της BMO Capital Markets. Kαι αυτό, εξηγεί, επειδή «οι ΗΠΑ έχουν εμπορικό έλλειμμα, εάν όμως βρουν τρόπο να μειώσουν αυτό το εμπορικό έλλειμμα και εξασφαλίσο­υν τις ίδιες χρηματοοικ­ονομικές ροές, τότε αυτό θα ευνοήσει το δολάριο».

Το ράλι της ισοτιμίας δολαρίου/γιεν διένυσε χθες την έβδομη διαδοχική συνεδρίαση, με το δολάριο να διαπερνά το ψυχολογικό φράγμα των 112 γιεν για πρώτη φορά από τις 10 Ιανουαρίου. Χθες το πρωί, το δολάριο άγγιξε υψηλό εξαμήνου έναντι του γιεν, στα 112,47.

Επίσης, το δολάριο διατήρησε τα κέρδη που κατέγραψε στη συνεδρίαση της Τετάρτης έναντι των κορυφαίων νομισμάτων του πλανήτη εν μέρει χάρη στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που έδειξαν σταθερή κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ, εξέλιξη που θα διατηρήσει τη Φέντεραλ Ριζέρβ στον δρόμο της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων. Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθ­εί το δολάριο έναντι καλαθιού με έξι βασικά νομίσματα, παρέμεινε στάσιμος στις 94,78 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Ιουλίου.

Η στερλίνα ενισχύθηκε μετά την παρουσίαση των προτάσεων από τη βρετανική κυβέρνηση για τις μελλοντικέ­ς σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε., στο πλαίσιο της Λευκής Βίβλου, που έδειξε ότι προωθείται ένα ήπιο Brexit, με στενούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η στερλίνα ενισχύθηκε στο 1,3244 έναντι του δολαρίου, κατά 0,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece