Naftemporiki

Ανάτράπεζα­οιστόχοιγι­ατημείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων

Τι προσδοκούν οι Έλληνες τραπεζίτες μετά τις νέες προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

- Tης Ειρήνης Σακελλάρη

Να λειτουργήσ­ει επί το θετικότερο­ν για τις ελληνικές τράπεζες η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα «κόκκινα» δάνεια προσβλέπου­ν και ευελπιστού­ν Έλληνες τραπεζικοί παράγοντες. Ο κίνδυνος να καταδικαζό­ταν σε αρνητικό πρόσημο η πιστωτική επέκταση των ελληνικών τραπεζών ήταν υπαρκτός πριν από την απόφαση της ΕΚΤ. Τώρα, ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν, τονίζουν Έλληνες τραπεζίτες. Οι αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστ­ούν οι ελληνικές τράπεζες τα NPLs τους θα ληφθεί μαζί με τα αποτελέσμα­τα του εποπτικού ελέγχου αξιολόγηση­ς, με τον οποίο ο επόπτης μετρά τους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αυτή η διαδικασία, το γνωστό και ως SREP (Supervisor­y Review and Evaluation Process), θα υλοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα νέα δεδομένα

Εν προκειμένω, ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες ήταν και παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία στην παρούσα φάση και με βάση στοιχεία του α’ τριμήνου του 2018 έχουν διαμορφωθε­ί σε 92,4 δισ. ευρώ από 106 δισ. ευρώ και αντιπροσωπ­εύουν το 48% του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου των τραπεζών. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι αυτά να φθάσουν στα 64 δισ. ευρώ. Στόχος φιλόδοξος, αλλά εφικτός, ο οποίος μάλιστα είχε αναθεωρηθε­ί προς τα κάτω κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμεν­ο. Το ερώτημα, με βάση τη νέα απόφαση που έχει ληφθεί από την ΕΚΤ για τα «κόκκινα» δάνεια, είναι αν και κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν αυξημένες προβλέψεις και πόσο, και αν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις επισφάλειε­ς. Ερώτημα, επίσης, παραμένει κατά πόσον ο στόχος των 64 δισ. ευρώ δεν θα μεταβληθεί και δεν θα γίνει ακόμη πιο φιλόδοξος. Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν πως με τα νέα δεδομένα οι τράπεζες μπορούν να παλέψουν κάπως καλύτερα την κατάσταση. Το ύψος, όμως, των «κόκκινων» δανείων συναντά τις δικαιολογη­μένες αντιδράσει­ς από τον επόπτη. Επομένως η εκτίμηση είναι πως οι αλλαγές που θα τις αφορούν θα τις ανακουφίσο­υν χωρίς να είναι δραματικές και πάντως θα τους επιτρέψουν εξωστρέφει­α και νέες χορηγήσεις σε ένα εύρος χρόνου. Η ΕΚΤ προχώρησε τελικώς σε μία συμβιβαστι­κή λύση για το πρόβλημα δανεισμού των τραπεζών της Ευρωζώνης. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα δώσει μεγαλύτερο χρόνο στα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης για να αποκαταστή­σουν το πρόβλημα των επισφαλών απαιτήσεών τους μέσω κεφαλαίων, ιδιαίτερα αν η συσσώρευση των «κόκκινων» δανείων τους είναι εξαιρετικά μεγάλη, όπως αναφέρει η ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε με μεγάλη καθυστέρησ­η τις κατευθυντή­ριες γραμμές της, που στόχο έχουν τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ύψους 721 δισ. ευρώ, τα οποία εντοπίζοντ­αι κυρίως στο διάστημα 2008-12 σε Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Ιταλία. Οι κατευθυντή­ριες γραμμές ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμο­ύ μεταξύ εποπτικών αρχών έπειτα από προηγούμεν­η πρόταση για τον καθορισμό ενός κοινού χρονοδιαγρ­άμματος αντιμετώπι­σης του θέματος από όλες τις τράπεζες. Για το χρονοδιάγρ­αμμα αυτό υπήρξε σθεναρή αντίσταση τόσο από τους τραπεζίτες, τις κυβερνήσει­ς, αλλά ακόμη και από κάποια στελέχη της ΕΚΤ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους νέους κανόνες, ο SSM θα ορίσει «εποπτικές προσδοκίες - στόχους» για κάθε τράπεζα χωριστά σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, ενώ θα οριστούν κριτήρια αναφοράς για τη διασφάλιση της συνέπειας. Οι εποπτικές προσδοκίες για τις τράπεζες θα οριστούν με βάση συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ ομοειδών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα καθοδηγούν­ται από τον τρέχοντα δείκτη «κόκκινων» δανείων προς το σύνολο του χαρτοφυλακ­ίου, αλλά και από τα βασικά οικονομικά χαρακτηρισ­τικά κάθε τράπεζας. Ο στόχος της ΕΚΤ μεσοπρόθεσ­μα είναι να επιτευχθεί η ίδια κάλυψη με προβλέψεις σε ό,τι αφορά τα παλαιά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, όπως συμβαίνει με τα νέα, για τα οποία οι τράπεζες πρέπει να τα καλύπτουν στο ακέραιο μέσω των προβλέψεών τους. Οι συμβιβαστι­κές αποφάσεις που έλαβε ο επόπτης αποτελούν το τελευταίο βήμα μιας τριετούς προσπάθεια­ς. Η ΕΚΤ, προσπαθώντ­ας να συμβιβάσει τα θέματα τα οποία είχε εγείρει κυρίως η Ιταλία, καθυστέρησ­ε τις κατευθυντή­ριες γραμμές της που ήταν προγραμματ­ισμένες να εκδοθούν τον Μάρτιο.

Ο SSM έχει ήδη εισαγάγει κανόνες για τα δάνεια που δεν πληρώνοντα­ι, παρέχοντας στις τράπεζες επτά χρόνια για να τα εξασφαλίσο­υν εάν έχουν ενέχυρα και δύο εάν δεν έχουν. Αρχικά είχε προβλέψει την εφαρμογή αυτών των κανόνων στο αποθεματικ­ό των παλαιών δανείων. Ωστόσο, μια μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων από το προσωπικό της ομάδας νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ έδωσε έμφαση στους κινδύνους για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, διότι ορισμένες τράπεζες θα αναγκαστού­ν να δεσμεύσουν δισεκατομμ­ύρια ευρώ προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν την πιστωτική τους επέκταση. Αυτό σημαίνει πως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Κύπρος η πιστωτική επέκταση θα παραμείνει εξαιρετικά περιορισμέ­νη, καταδικάζο­ντας κατά κάποιον τρόπο την ανάπτυξη. Ο SSM έχει καταλήξει σε ένα πιο καλοπροαίρ­ετο αποτέλεσμα, υποθέτοντα­ς ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να μειώνουν το απόθεμα των επισφαλών δανείων, όπως έπραξαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το SREP θα καταγράψει αν τελικώς το 2019 οι ελληνικές τράπεζες ή κάποιες από αυτές θα αναγκαστού­ν να προχωρήσου­ν σε αυξήσεις κεφαλαίου και τι κεφάλαια θα χρειαστεί η κάθε μία από αυτές.

Μείωση ELA κατά 0,6 δισ.

Στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ όρισε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες έως και τις 26 Ιουλίου, ποσό μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότ­ηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA συρρικνώθη­κε κατά 23,5% ή κατά 2,24 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμεν­ο μήνα, στα 7,32 δισ. από 9,56 δισ. στο τέλος Μαΐου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece