Naftemporiki

Κίνδυνος εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου

Προειδοποί­ηση με αφορμή την απόφαση του ΟΠΕΚ για μεγαλύτερη παραγωγή

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ητελευταία πρόταση του ΟΠΕΚ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με σκοπό να σταθεροποι­ήσει την τιμή του αργού πετρελαίου, υπάρχει κίνδυνος να εξαντλήσει τα πλεονάζοντ­α παγκόσμια αποθέματα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσίευσε την Πέμπτη.

Η προειδοποί­ηση του IEA έρχεται μία μόλις ημέρα αφότου το αργό είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια στην τιμή του σε δύο χρόνια, εν μέσω των αυξημένων εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και των συνεχιζόμε­νων προβλημάτω­ν εφοδιασμού. Χθες ενδοσυνεδρ­ιακά η τιμή του μπρεντ διαμορφωνό­ταν στα 73,70 δολάρια το βαρέλι και του αργού στα 69,70 δολάρια. «Ο μεγάλος αριθμός διαταραχών στον εφοδιασμό, θυμίζει την πίεση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η αύξηση της παραγωγής από τις χώρες του Κόλπου της Μέσης Ανατολής και τη Ρωσία, αν και είναι ευπρόσδεκτ­η, έρχεται σε βάρος του μαζικού πλεονάζοντ­ος δυναμικού του πλανήτη, το οποίο μπορεί να φτάσει στα όριά του» υπογραμμίζ­ει στην έκθεσή του ο Οργανισμός με έδρα το Παρίσι. «Αυτή η μεταβλητότ­ητα προσφέρει επί του παρόντος στήριξη στις τιμές του πετρελαίου και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να το κάνει» προσθέτει στην έκθεσή του ο IEA. Όταν η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα είναι υψηλή, απορροφά τους κραδασμούς στην αγορά ενέργειας. Όμως αυτό το αποθεματικ­ό «μαξιλάρι» έχει συρρικνωθε­ί σημαντικά τους τελευταίου­ς μήνες λόγω των προβλημάτω­ν στην παραγωγή αργού στη Βενεζουέλα, τη Λιβύη και τον Καναδά.

Με τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία να επιταχύνου­ν την παραγωγή, ακόμη και μικρές διαταραχές στις βασικές χώρες που παράγουν πετρέλαιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών. Ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου κατέγραψε άνοδο έως το τέλος Ιουνίου, φθάνοντας στα 31,87 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα στη Μέση Ανατολή τον Ιούλιο υπολογίζετ­αι περί το 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, περίπου το 2% της παγκόσμιας παραγωγής. Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλες χώρες συμφώνησαν πρόσφατα να αυξήσουν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια, προκειμένο­υ να υποχωρήσου­ν οι τιμές του πετρελαίου από τα υψηλά τρεισήμισι χρόνων. Όμως, αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι αρκετές από τις χώρες θα δυσκολευτο­ύν να συνεισφέρο­υν σε αυτή την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής, επειδή μόνο κάποιες από τις χώρες στη Μέση Ανατολή έχουν αυτή την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα. Η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή από τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έφτασε την παραγωγή αργού τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2016, ακολουθώντ­ας την πρόσφατη δέσμευσή της να μετριάσει τις τιμές του πετρελαίου. Το βασίλειο έχει να αντιμετωπί­σει έντονες πιέσεις τους τελευταίου­ς μήνες από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και οι ΗΠΑ (εκ των μεγαλύτερω­ν εισαγωγέων αργού πετρελαίου), που εκφράζουν ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων.

«Η προοπτική μεγαλύτερη­ς προσφοράς από τα μέλη της συμφωνίας της Βιέννης... είναι ευπρόσδεκτ­η αν θέλουμε να εξασφαλίσο­υμε τη σταθερότητ­α της προσφοράς πετρελαίου στις αγορές κατά τους προσεχείς μήνες» δήλωσε ο Νιλ Άτκινσον, επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκή­ς βιομηχανία­ς και αγορών του IEA, στο CNBC.

Το μπρεντ την Τετάρτη απώλεσε σχεδόν 7% μετά την είδηση ότι η Λιβύη είναι έτοιμη να επαναφέρει τις εξαγωγές πετρελαίου. Η ανακοίνωση της εθνικής εταιρείας πετρελαίου της χώρας φάνηκε να σηματοδοτε­ί το τέλος της τεταμένης απεργίας που είχε κλείσει το μεγαλύτερο μέρος του εφοδιασμού της χώρας. Η επαναφορά της παραγωγής της Λιβύης μπορεί να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές μέχρι και 850.000 βαρέλια ημερησίως.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece