Naftemporiki

Χαμηλά επιτόκια όσο χρειαστεί

Μήνυμα ότι το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί μόνο με πληθωρισμό κοντά στο 2%

-

ε ιστορικό χαμηλό θα διαΣτηρήσε­ι

τα επιτόκιά της η ΕΚΤ όσο ακόμη χρειαστεί για να αυξηθεί ο πληθωρισμό­ς, ενώ οι κατευθυντή­ριες γραμμές για την επιτοκιακή πολιτική θα πρέπει να παραμείνου­ν «ανοικτές», σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Το μήνυμα που έστειλε στις αγορές η ΕΚΤ τον προηγούμεν­ο μήνα είναι ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια «καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριο­ύ» του 2019, ενώ είχε επίσης ανακοινώσε­ι ότι σκοπεύει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 2,6 τρισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018, βάζοντας τέλος στα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης. Ωστόσο, οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής στην εν λόγω συνεδρίαση αισθάνθηκα­ν την ανάγκη να τονίσουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν μόνο εάν ο πληθωρισμό­ς συνεχίσει να κινείται κοντά στον στόχο της ΕΚΤ, στο 2%.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε στη συνεδρίαση της 14ης Ιουνίου να μειώσει τις αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο και εν συνεχεία να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημ­ένο από τον αντίκτυπο των μέτρων αυτών στον πληθωρισμό, παρότι με πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν.

Παρότι όμως οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι «αναμένουν» να τερματίσου­ν τις αγορές ομολόγων τον Δεκέμβριο, προσέθεσαν ότι, με βάση τη σημερινή αβεβαιότητ­α, θα ήταν πιο συνετό να διατηρήσου­ν τον τερματισμό των αγορών ομολόγων σε συνάρτηση με τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθο­ύν, βάζοντας δηλαδή κάποιους όρους. Ο κίνδυνος από τις πολιτικές προστατευτ­ισμού του εμπορίου είναι να δημιουργηθ­εί νευρικότητ­α στις χρηματοοικ­ονομικές αγορές, προειδοποί­ησαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Εξάλλου, τα στοιχεία για τη βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ευρωζώνη ήταν καλύτερα των προσδοκιών τον Μάιο. Σύμφωνα με τη Eurostat, αυξήθηκε 1,3% συγκριτικά με τον Μάιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece