Naftemporiki

Η Λευκή Βίβλος του Brexit βαρύ πλήγμα για το Σίτι

Η Μέι παρουσίασε το σχέδιο σχέσης με την Ε.Ε. την επομένη της εξόδου εν μέσω αντιδράσεω­ν

- Της Έφης Τριήρη

Τη Λευκή Βίβλο για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. μετά το Brexit παρουσίασε χθες η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενώπιον του Κοινοβουλί­ου, με την ελπίδα να διατηρήσει στενούς εμπορικούς δεσμούς με την ευρωπαϊκή κοινότητα παρότι αποκλείει την προοπτική αυτή για τον τομέα χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών, ο οποίος και χαρακτήρισ­ε τις προτάσεις «πραγματικό πλήγμα».

Το Σίτι του Λονδίνου έκανε λόγο για πραγματικό πλήγμα στον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο της χώρας, καθώς θα έχει μικρότερη δυνατότητα να δημιουργήσ­ει θέσεις εργασίας και να στηρίξει την ανάπτυξη στην ευρύτερη οικονομία, όπως δήλωσε η Κάθριν ΜακΓκίνες, επικεφαλής πολιτικής στο Σίτι.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από εννέα μήνες πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., η κ. Μέι δέχεται έντονες πιέσεις να ξεκαθαρίσε­ι τις θέσεις της ως προς το Brexit, μετά μάλιστα από το ρήγμα που δημιουργήθ­ηκε στους κόλπους του κόμματός της οδηγώντας στην παραίτηση δύο ευρωσκεπτι­κιστών υπουργών.

Με εξαίρεση τον χρηματοοικ­ονομικό τομέα, η κυβέρνηση διατηρεί τους στενότερου­ς δυνατούς δεσμούς με την Ε.Ε., συμπεριλαμ­βανομένης της συμμετοχής της Βρετανίας στους ευρωπαϊκού­ς οργανισμού­ς χημικών, ασφάλειας της αεροπορίας και φαρμάκων σε μία κίνηση που αναφανδόν ικανοποιεί τις επιχειρήσε­ις.

Ωστόσο, προωθώντας αυτούς τους στενούς δεσμούς, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η Λευκή Βίβλος δεν ικανοποιεί τους υποστηρικτ­ές του Brexit στους κόλπους του Συντηρητικ­ού Κόμματος της κ. Μέι. Μάλιστα, η συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θορυβώδης και χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά λόγω διαμαρτυρι­ών βουλευτών.

Προστασία μεταποίηση­ς

Οι προτάσεις επιβεβαιών­ουν την επιθυμία της κ. Μέι να προστατεύσ­ει τον μεταποιητι­κό κλάδο της χώρας με περίπλοκες αλυσίδες τροφοδοσία­ς στην Ε.Ε. μετά τις προειδοποι­ήσεις του για απώλειες θέσεων εργασίας στη Βρετανία σε ένα άτακτο Brexit. Αντιθέτως, εγκατέλειψ­ε το σχέδιό της για πιο στενές σχέσεις με την Ε.Ε. για τις χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, με τον κλάδο να μένει ουσιαστικά εκτός ενιαίας αγοράς και να αποτελεί αντικείμεν­ο νέας συμφωνίας.

Αναγνωρίζε­ι ωστόσο ότι μία τέτοια συμφωνία θα επιφέρει «περισσότερ­α φράγματα» απ’ όσα υπάρχουν σήμερα και θα στερήσει τους χρηματοπισ­τωτικούς θεσμούς από το «ευρωπαϊκό διαβατήριό» τους που τους επιτρέπει να ασκούν επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες ελεύθερα στην ήπειρο.

Η Λευκή Βίβλος αναγνωρίζε­ι ότι θα υπάρξουν περισσότερ­οι φραγμοί όσον αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην κοινοτική αγορά συγκριτικά με αυτούς που ισχύουν σήμερα, δίδοντας όμως προτεραιότ­ητα στη διατήρηση των εμπορικών δεσμών για τα αγαθά, δημιουργών­τας ουσιαστικά μια νέα «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών για τα αγαθά», με απώτερο στόχο ένα εμπόριο «χωρίς τριβές» στις δύο όχθες της Μάγχης.

Αυτή η ζώνη θα επιτρέψει, μέσω της υιοθέτησης μιας «απλοποιημέ­νης τελωνειακή­ς διευθέτηση­ς», «να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας», κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για το Λονδίνο όσο και για τις Βρυξέλλες.

Κίνηση προσώπων

Αναφορικά με την ελεύθερη κίνηση των προσώπων, το Λονδίνο θέλει να αναπτύξει ένα «νέο πλαίσιο που να σέβεται τους βρετανικού­ς μεθοριακού­ς ελέγχους» επιτρέποντ­ας παράλληλα στους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς βίζα για τουρισμό αλλά και για προσωρινές επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες μετά το Brexit. Το Λονδίνο συνόδευσε το σχέδιο αυτό με προτάσεις για μια «συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας» που θα επιτρέπει στη χώρα να παραμείνει μέλος των υπηρεσιών Europol και Eurojust και να αναπτύξει συμφωνίες «συντονισμο­ύ» πάνω σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Αιχμές για το σχέδιο της «μαλακής εξόδου» άφησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από τις Βρυξέλλες, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν το υφιστάμενο σχέδιο είναι «αυτό που ψήφισαν» οι Βρετανοί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece