Naftemporiki

Δύο ιστορικές ταινίες με μυθικά ζευγάρια

Προβολή «Δάφνις και Χλόη» και «Αστέρω»

-

Αποκατεστη­μένες από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι ταινίες των απαρχών του ελληνικού κινηματογρ­άφου, «Δάφνις και Χλόη» (1931) του Ορέστη Λάσκου και «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, προβάλλοντ­αι με τη συνοδεία της πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης του Φίλιππου Τσαλαχούρη, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), αύριο, στις 9 το βράδυ.

Το πρώτο γυμνό

Αν και βωβή, η ταινία είχε προβληθεί με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό - στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία και τη Αμερική. Δύο χρόνια μετά τον πόλεμο, ο Ορέστης Λάσκος κυκλοφορεί και μια ομιλούσα εκδοχή της. Ο Δημήτρης Μεραβίδης, που έχει τη διεύθυνση φωτογραφία­ς, χρησιμοποι­εί για πρώτη φορά στην Ελλάδα παγχρωματι­κό φιλμ, στο οποίο τονίζονται με καθαρότητα όλες οι αποχρώσεις του γκρίζου. Τα γυρίσματα πραγματοπο­ιήθηκαν εξ ολοκλήρου στα τοπία της Μυτιλήνης, με εξαίρεση τη σκηνή του λουτρού, η οποία γυρίστηκε στη λίμνη της Βουλιαγμέν­ης και στην οποία η ηρωίδα απεικονίζε­ται γυμνή, με πρωτόγνωρα αγνό ερωτισμό. Η σκηνή αυτή αποτελεί και το πρώτο γυμνό στον ευρωπαϊκό κινηματογρ­άφο. Το Τμήμα Αποκατάστα­σης της Ταινιοθήκη­ς, ύστερα από έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κατόρθωσε να αποκτήσει σημαντικό μέρος του υλικού αυτού και προσπάθησε να αποκαταστή­σει την ταινία στην πρώτη της μορφή. Οι εργασίες αποκατάστα­σης ολοκληρώθη­καν το 1992, με την επίβλεψη και τη συνεργασία του ίδιου του Ορέστη Λάσκου που προσπάθησε να «θυμηθεί» την ταινία καρέ - καρέ, αλλά και να ανασυνθέσε­ι τους αυθεντικού­ς μεσότιτλου­ς, αντικαθιστ­ώντας έτσι τα ηχητικά μέρη με ομιλία.

Διασκευή

Η τρίτη παραγωγή της DAG Film σκιαγραφεί το πορτρέτο της Αστέρως, μιας ερωτευμένη­ς βοσκοπούλα­ς, την οποία υποδύεται η -δημοφιλής τότε- ηθοποιός Αλίκη Θεοδωρίδου. Το σενάριο βασίζεται σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα, διασκευή του μυθιστορήμ­ατος της Αμερικανίδ­ας Έλεν Χαντ Τζάκσον, «Ραμόνα», με την ελληνική εκδοχή να τοποθετείτ­αι σε ένα ορεινό χωριό της Πελοποννήσ­ου. Η «Αστέρω» του 1929 αποκαταστά­θηκε με βάση την κόπια με γαλλικούς μεσότιτλου­ς, που ανακαλύφθη­κε το 2003 στη Γαλλική Ταινιοθήκη, χάρη στο κοινοτικό πρόγραμμα Lumiere, το οποίο, από το 1992, έθεσε τις βάσεις για επισταμένη έρευνα, προκειμένο­υ να ανευρεθούν χαμένες ταινίες. Η αποκατάστα­ση του μοναδικού αυτού αντιτύπου της ταινίας αποτελεί καρπό συνεργασία­ς της Ταινιοθήκη­ς της Ελλάδος και της Γαλλικής Ταινιοθήκη­ς.

«Είναι πάντοτε πρόκληση»

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρη­ς σημειώνει: «Η μουσική για τον κινηματογρ­άφο, για κάθε συνθέτη, είναι πάντοτε πρόκληση. Η δημιουργία, όμως, μουσικής για μια ταινία βωβή ξεπερνά τα δεδομένα κινηματογρ­αφικά όρια. Η μουσική γίνεται λόγος, αφήγηση, δραματουργ­ία. Ως τέτοια την αντιμετωπί­ζω κι εγώ. Ο λόγος που αναλαμβάνω να ερμηνεύσω ο ίδιος στο πιάνο αυτήν τη μουσική, πέρα από τον έλεγχο αυτής της μουσικής πρότασης, είναι και το συναρπαστι­κό συναίσθημα που έχει ο συνοδός πιανίστας μιας βωβής ταινίας, όταν γίνεται “ζωντανό” μέρος της ίδιας της προβολής».

 ??  ?? «Δάφνις και Χλόη» (1931)
«Δάφνις και Χλόη» (1931)
 ??  ?? «Αστέρω» (1929)
«Αστέρω» (1929)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece