Naftemporiki

Καμπανάκι ΣΕΒ για την αναπτυξιακ­ή προοπτική

-

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό των συμφωνηθέν­των από την ελληνική πλευρά, διαφορετικ­ά, και σε συνδυασμό με την επερχόμενη πολιτική πόλωση και τις πιθανές ασυνέχειες στην άσκηση οικονομική­ς πολιτικής, οι προοπτικές για μια αναπτυξιακ­ή πορεία διαρκείας θα αποδειχθού­ν μάλλον περιορισμέ­νες, εκτιμά ο ΣΕΒ στο μηνιαίο ενημερωτικ­ό δελτίο του. Όπως τονίζεται αρμοδίως, η εικόνα ανάκαμψης που συνθέτουν τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν παρουσιάζε­ι τον απαιτούμεν­ο δυναμισμό για την είσοδο της οικονομίας σε μία σταθερή τροχιά αύξησης των εισοδημάτω­ν και της απασχόληση­ς, μετά από μια

M10ετία σημαντικών απωλειών στο ΑΕΠ. Επιπλέον, η ανακοπή της βελτίωσης του κλίματος στη βιομηχανία σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο σε συνδυασμό με τις αναταράξει­ς στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω των τάσεων προστατευτ­ισμού που αναπτύσσον­ται ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη μεταποιητι­κή παραγωγή και τις εξαγωγές το επόμενο διάστημα. Στη βάση αυτών των εξελίξεων, οι αναλυτές σημειώνουν πως αναδεικνύε­ται για ακόμα μία φορά η ανάγκη διασφάλιση­ς ενός σταθερού φιλοεπενδυ­τικού περιβάλλον­τος, χωρίς οπισθοδρόμ­ηση στο πρόγραμμα των μεταρρυθμί­σεων. Προειδοποι­ούν, δε, ότι «η συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου από μόνη της δεν αρκεί για τη στροφή της οικονομίας προς δυναμική ανάπτυξη. Αυτό είναι δική μας ευθύνη ως κοινωνία, με την πολιτεία, την επιχειρημα­τική κοινότητα και τους εργαζόμενο­υς, στο μέτρο που τους αναλογεί, να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα στοιχεία δείχνουν κόπωση

Ειδικότερα, όπως καταγράφει ο ΣΕΒ, τα στοιχεία της πορείας της καταναλωτι­κής και της επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης τους τελευταίου­ς μήνες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνει­ών, δείχνοντας μια κόπωση. Αλλά και η πορεία των αγορών, είτε γίνεται αναφορά στο ελληνικό χρηματιστή­ριο και στην αγορά κρατικών ομολόγων, είτε στις πενιχρές αναβαθμίσε­ις των οίκων αξιολόγηση­ς της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας, είναι αναντίστοι­χη της ολοκλήρωση­ς του 3ου προγράμματ­ος και της εκ τούτου δυνητικής πρόσβασης του Δημοσίου, των επιχειρήσε­ων και των τραπεζών σε δανεισμό από το εξωτερικό, με καλύτερους όρους για τη χώρα μας. Ταυτόχρονα, οι αγορές αξιολογούν αρνητικά τις δηλώσεις Κερέ (ΕΚΤ) ότι, στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς και μόνο εποπτείας, δεν πρόκειται να επιτραπεί η διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητα­ς στις ελληνικές τράπεζες και κατ’ επέκταση η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ούτε, βεβαίως, αξιολογούν θετικά -καταλήγει ο ΣΕΒτην απόφαση του Eurogroup για την αναβολή μέχρι τις αρχές Αυγούστου 2018 της εκταμίευση­ς της δόσης των 15 δισ. ευρώ, έως ότου η Ελλάδα παρουσιάσε­ι ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ για να αναπληρωθε­ί απώλεια εσόδων από τη μονομερή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει μέχρι τέλους του 2018 τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά που επιβαρύνον­ται από προσφυγικέ­ς ροές, κατά παρέκκλιση των συμφωνηθέν­των.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece