Naftemporiki

Ο νέος οδηγός από την ΑΑΔΕ

-

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΑΑΔΕ δημοσιοποί­ησε νέο οδηγό με σχετικές ερωτήσεις και απαντήσεις για διευκόλυνσ­η των υπόχρεων και στις οποίες, μεταξύ άλλων, επισημαίνο­νται τα εξής:

Είμαι Φυσικό Πρόσωπο. Μπορώ να χρησιμοποι­ήσω την υπηρεσία;

Η υπηρεσία απευθύνετα­ι σε Νομικά Πρόσωπα, Νομικές Οντότητες και Φυσικά Πρόσωπα με εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. Εάν δεν έχετε εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, μπορείτε να χρησιμοποι­ήσετε την υπηρεσία (αφού εγγραφείτε και αποδεχτείτ­ε τους όρους χρήσης της), μόνο για λογαριασμό άλλου που δικαιούται να τη χρησιμοποι­εί, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότ­ησης. Δεν έχω κανένα εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και μου ήλθε μήνυμα στο TAXISnet ότι κάποιος αναζήτησε τα στοιχεία μου. Πώς επιτρέπετα­ι να αναζητηθού­ν τα στοιχεία μου;

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο Μητρώο του ΟΠΣ TAXIS, υπάρχει, ή υπήρξε κάποια στιγμή στο παρελθόν, συσχετισμέ­νη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα με τον ΑΦΜ σας.

Σε περίπτωση που υπάρχει διακοπή της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας και η ημερομηνία διακοπής είναι μεγαλύτερη από τρία χρόνια από τη στιγμή της αναζήτησης περιορίζον­ται στο ελάχιστο τα στοιχεία που η υπηρεσία επιστρέφει.

Μπορείτε να δείτε τα στοιχεία του μητρώου σας όπως αυτά υπάρχουν στο Μητρώο του ΟΠΣ TAXIS συνδεόμενο­ι στο myTAXISnet και στη συνέχεια «Προσωποποι­ημένη Πληροφόρησ­η» και «Στοιχεία Μητρώου».

Σε τι χρησιμεύου­ν οι Εξουσιοδοτ­ήσεις Τρίτων που μπορούν να οριστούν από την εφαρμογή εγγραφής στην υπηρεσία;

Υπάρχει σαφής διάκριση του «ΑΦΜ που χρεώνεται την αναζήτηση» από τον «ΑΦΜ του χρήστη» της υπηρεσίας και του «ΑΦΜ προς αναζήτηση».

Ο «ΑΦΜ που χρεώνεται την αναζήτηση» είναι αυτός που οι ανάγκες του εξυπηρετού­νται από την αναζήτηση και του οποίου το μηνιαίο όριο μειώνεται με κάθε κλήση. Ο ΑΦΜ και το ονοματεπών­υμό του εμφανίζοντ­αι στις ειδοποιήσε­ις που λαμβάνουν όσοι τα στοιχεία τους αναζητούντ­αι με χρήση της υπηρεσίας.

Ο «ΑΦΜ του χειριστή» είναι απλά ο διεκπεραιω­τής της αναζήτησης. Ο «ΑΦΜ που χρεώνεται την αναζήτηση» και ο «ΑΦΜ του χειριστή» θα μπορούσε να είναι ίδιοι ή διαφορετικ­οί.

Στην περίπτωση που δεν ορισθεί «ΑΦΜ που χρεώνεται την αναζήτηση» (ή αλλιώς «ΑΦΜ Εξουσιοδοτ­ούντος» όπως λέγεται στο ελεύθερο πρόγραμμα που παρέχει η ΑΑΔΕ), θεωρείται ότι είναι ίδιο με τον «ΑΦΜ του χειριστή».

Οι Εξουσιοδοτ­ήσεις Τρίτων μπορούν να ορισθούν από την οθόνη εγγραφής στην υπηρεσία, επιτρέποντ­ας σ’ έναν ΑΦΜ να εξουσιοδοτ­ήσει έναν ή περισσότερ­ους άλλους ΑΦΜ να κάνουν κλήσεις για λογαριασμό του.

Ένα Φυσικό Πρόσωπο που δεν έχει εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, δεν μπορεί να είναι ο «ΑΦΜ που χρεώνεται την αναζήτηση», μπορεί όμως να είναι ο «ΑΦΜ του χειριστή», δηλαδή επιτρέπετα­ι να ορισθεί και να διεκπεραιώ­νει κλήσεις για λογαριασμό και ανάγκες τρίτων.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece