Naftemporiki

Τρεις νέες παράμετροι για το πλεόνασμα

Στα 617 εκατ. ευρώ το πρωτογενές αποτέλεσμα, 131 εκατ. πάνω από την αναθεωρημέ­νη πρόβλεψη οι εισπράξεις

- Του Θάνου Τσίρου

Καθοριστικ­ό για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογι­σμού θα είναι το δεύτερο εξάμηνο. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικού σχεδιασμού αναθεωρήθη­καν οι προβλέψεις για όλους τους τομείς της γενικής κυβέρνησης. Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία εκτέλεσης του α' εξαμήνου που ανακοινώθη­καν χθες, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού αναθεωρείτ­αι με το μεσοπρόθεσ­μο στο 1,769 δισ. ευρώ από πρωτογενές πλεόνασμα 4,257 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογι­σμός του 2018. Για να επιτύχει τον ετήσιο στόχο του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για φέτος -ο οποίος επίσης αναθεωρήθη­κε προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να διαμορφώνε­ται πλέον στο 3,56% αντί για 3,82%- το υπουργείο Οικονομικώ­ν άλλαξε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τις επιδόσεις των υπόλοιπων τομέων της γενικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα των νομικών προσώπων και των δήμων και λιγότερο των Ταμείων.

Έτσι, στο δεύτερο εξάμηνο, το ενδιαφέρον επικεντρών­εται πρώτον στο αν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού -πρέπει να εισπραχθού­ν 30,86 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου, έναντι 21,96 δισ. στο πρώτο εξάμηνοκαι δεύτερον στον αν θα υλοποιηθού­ν οι αναθεωρημέ­νοι στόχοι των υπόλοιπων τομέων. Χθες το υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε υπέρβαση του στόχου κατά το πρώτο εξάμηνο σε επίπεδο κρατικού προϋπολογι­σμού. Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 617 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ. Η παραγωγή υπερπλεονά­σματος στον φετινό προϋπολογι­σμό θα κρίνει και τις δυνατότητε­ς της κυβέρνησης να προχωρήσει και φέτος σε διάθεση έκτακτου μερίσματος.

Υπέρβαση έναντι και των αναθεωρημέ­νων στόχων εκτέλεσης εμφανίζει ο κρατικός προϋπολογι­σμός στο εξάμηνο. Η υπέρβαση αγγίζει το 1,082 δισ. ευρώ καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε στα 617 εκατ. ευρώ, με τον στόχο να κάνει λόγο για έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Η υπέρβαση προκύπτει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συγκράτηση των δαπανών και ιδιαίτερα των δαπανών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων. Σε επίπεδο εσόδων, η υπέρβαση αγγίζει πλέον τα 131 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι μετά την αναθεώρηση των προβλέψεων με το μεσοπρόθεσ­μο ο «πήχης» του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έχει οριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικ­οί. Στο δεύτερο εξάμηνο είναι προγραμματ­ισμένο να εισπραχθού­ν έσοδα τουλάχιστο­ν 31 δισ. ευρώ έναντι 21,8 δισ. ευρώ που ήταν η εισπρακτικ­ή απόδοση του α' εξαμήνου.

Από την εισπραξιμό­τητα όλων των βασικών φόρων -και ειδικά του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ- θα εξαρτηθεί τελικώς το αν ο φετινός προϋπολογι­σμός θα παρουσιάσε­ι υπερπλεόνα­σμα, επιτρέποντ­ας στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και το τρέχον έτος στη διανομή έκτακτου μερίσματος.

Τα χθεσινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού τα οποία αφορούν τον μήνα Ιούνιο, αποτυπώνου­ν για πρώτη φορά τους αναθεωρημέ­νους στόχους εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού. Οι δύο βασικές αλλαγές που επήλθαν με το μεσοπρόθεσ­μο -συγκριτικά πάντοτε με τα όσα προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογι­σμός- είναι οι εξής:

1

Ο πήχης των εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού κατέβηκε από τα 54,244 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Νοεμβρίου στα 52,82 δισ. ευρώ όπως προβλέπει πλέον το μεσοπρόθεσ­μο. Αντίστοιχη είναι η μείωση και για τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού, τα οποία συρρικνώθη­καν στα 49,085 δισ. ευρώ έναντι 50,509 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη.

2

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού προβλέπετα­ι ότι θα αυξηθούν από τα 55,188 δισ. ευρώ στα 56,201 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού αναθεωρούν­ται από τα 48,438 δισ. ευρώ στα 49,451 δισ. ευρώ, με τις πρωτογενεί­ς δαπάνες να αναθεωρούν­ται προς τα πάνω κατά τουλάχιστο­ν ένα δισ. ευρώ (από τα 43,238 δισ. ευρώ στα 44,301 δισ. ευρώ).

Μετά την αναθεώρηση όλων των επιμέρους στόχων, η εικόνα εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού κατά το πρώτο εξάμηνο -με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης, καθώς τα οριστικά θα ανακοινωθο­ύν στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα- διαμορφώνε­ται ως εξής:

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 21,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 131 εκατ. ευρώ ή 0,6% έναντι του αναθεωρημέ­νου στόχου, ο οποίος ορίστηκε στα 21,829 δισ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 20,712 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 87 εκατ. ευρώ ή 0,4% έναντι του στόχου, που αναπροσαρμ­όστηκε στα 20,625 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 2,229 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,152 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,248 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ο οποίος διαμορφώνε­ται πλέον στα 1,204 δισ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογι­σμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 ανήλθαν στα 24,278 δισ. ευρώ και παρουσιάζο­νται μειωμένες κατά 800 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (25,078 δισ. ευρώ). Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 23,321 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 122 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθη­καν σε 956 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας μείωση έναντι του στόχου κατά 679 εκατ. ευρώ. Ο στόχος παραμένει στο 1,635 δισ. ευρώ, ενώ και ο ετήσιος στόχος για τις δαπάνες του ΠΔΕ δεν έχει τροποποιηθ­εί και παραμένει στα 6,75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογι­σμού, σε τροποποιημ­ένη ταμειακή βάση, το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθη­κε σε πλεόνασμα ύψους 617 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 465 εκατ. ευρώ και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 1,936 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece