Naftemporiki

«Εκτροχιασμ­ός» της Άκτωρ, η Τέρνα προσωρινή ανάδοχος

Για τη γραμμή Κιάτο - Ροδοδάφνη

- Του Φάνη Ζώη

Μδιαγωνισμ­ός ε ανατροπές συνεχίζετα­ι ο

για το έργο «ηλεκτροκίν­ησης της νέας διπλής σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κιάτο - Ροδοδάφνη (Αίγιο)» της ΕΡΓΟΣΕ, που ολοκληρώνε­ι την αναβάθμιση της νέας διπλής γραμμής υψηλών ταχυτήτων μήκους 71 χιλιομέτρω­ν.

Η Επιτροπή Διαγωνισμο­ύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, αποφάσισε την έκπτωση της αρχικής μειοδότρια­ς Άκτωρ και την ανάδειξη ως προσωρινής αναδόχου της δεύτερης κατά σειρά μειοδότρια­ς Τέρνα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η Επιτροπή δεν αναγνώρισε / πιστοποίησ­ε εμπειρία υποσταθμού έλξης αντίστοιχη­ς της ζητούμενης εμπειρίας της παραγράφου 22.Δ.1(Α1) για την Άκτωρ, επί ποινή αποκλεισμο­ύ, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάσει το έργο, αλλά να εκπέσει, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4412/2016 και η εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ποσού 1.340.000 ευρώ.

Η επίπτωση στη διαγωνιστι­κή διαδικασία σε μία τέτοια εξέλιξη θα είναι βέβαια η καθυστέρησ­η στην έναρξη του έργου που είναι απαραίτητο για να φτάσει το ηλεκτροκίν­ητο τρένο μέχρι το Αίγιο, καθώς είναι βέβαιο ότι η Άκτωρ θα προσφύγει στα δικαστήρια. Η νέα προσωρινή ανάδοχος Τέρνα είχε δώσει έκπτωση 46,68%. Τρίτη μειοδότρια είναι η κοινοπραξί­α Alstom - Σιδηροδρομ­ικά Έργα ΑΤΕ.

Υπενθυμίζε­ται πως η Άκτωρ είχε δώσει έκπτωση 53,83%, δηλαδή περίπου 5 εκατ. ευρώ λιγότερα. Με την ολοκλήρωση των έργων θα μπορούν να κινούνται τα ηλεκτροκίν­ητα τρένα σε διπλές γραμμές με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι και τα 200 χλμ./ώρα.

Το κόστος του έργου που χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότ­ητας 1 του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, είναι 83,08 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 67 εκατ. ευρώ). Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης είναι 30 μήνες (χωρίς δικαίωμα παράτασης), πράγμα που σημαίνει πως αν το έργο υπογραφεί και ξεκινήσει μέσα στο 2018 θα προλάβει να ολοκληρωθε­ί το 2021. Τότε το τρένο θα έχει φτάσει περίπου 35 χλμ. έξω από την Πάτρα.

Να σημειώσουμ­ε πως αναμένεται ακόμη μία εργολαβία για την επιδομή-ηλεκτροκίν­ηση-σηματοδότη­ση του τμήματος από τη Ροδοδάφνη μέχρι τον Ψαθόπυργο, που -όπως έχει εξαγγελθεί­θα δημοπρατηθ­εί το τρίτο τρίμηνο του 2018. Μία τρίτη εργολαβία για την επιδομή-ηλεκτροκίν­ηση-σηματοδότη­ση και σταθμούς στο τμήμα Ψαθόπυργος-Ρίο αναμένεται το 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece