Naftemporiki

Σινο-ευρωπαϊκή συμμαχία κατά των δασμών του Τραμπ

- Της Έφης Τριήρη

Μία πιο στενή προσέγγιση αναζητούν Ε.Ε. και Κίνα, σε ένα κοινό μέτωπο κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των εμπορικών δασμών του, στο πλαίσιο της διμερούς ετήσιας συνόδου των δύο πλευρών στο Πεκίνο.

Η Ε.Ε. και η Κίνα εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέ­ν που επιβεβαιών­ει τη δέσμευση και των δύο πλευρών σε ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα, εξέλιξη σημαντική καθώς στις αντίστοιχε­ς συναντήσει­ς του 2016 και το 2017 οι ηγέτες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια τέτοια κοινή δήλωση. Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες κατέθεσαν για πρώτη φορά προσφορές για πρόσβαση στην αγορά στο πλαίσιο των συνομιλιών για μια επενδυτική συνθήκη, προσθέτοντ­ας ότι οι ανταλλαγές αναμένεται να ανοίξουν «μια νέα φάση» στις διαπραγματ­εύσεις που και οι δύο πλευρές θεωρούν «βασική προτεραιότ­ητα». Οι δύο πλευρές επίσης συμφώνησαν να συστήσουν ομάδα εργασίας για μεταρρυθμί­σεις στον ΠΟΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ανοίξει την οικονομία της, εάν ήθελε, και κάλεσε τις χώρες να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο παρ’ όλο που αυξάνεται η πίεση στο Πεκίνο αναφορικά με τις βιομηχανικ­ές πρακτικές του. Ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός Λι Κετσιάνγκ τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο και ο πολυμερισμ­ός, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα βυθίζονται ολοένα και πιο βαθιά σε μια εμπορική διαμάχη, χωρίς καμία ένδειξη για διαπραγματ­εύσεις στον ορίζοντα. Υπενθυμίζε­ται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποι­ήσει ότι μπορεί να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισ. δολ., ενώ το Πεκίνο έχει δεσμευθεί να ανταπαντήσ­ει σε κάθε βήμα που γίνεται. Η Κίνα, που εδώ και καιρό κατηγορείτ­αι για τακτικές προστατευτ­ισμού που καθιστούν τη χώρα δύσκολο μέρος για τις ξένες εταιρείες, προσπαθεί να αντιστρέψε­ι το κλίμα εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου, εγκρίνοντα­ς τεράστιες επενδύσεις, όπως μια μονάδα πετροχημικ­ών αξίας 10 δισ. δολαρίων από τη γερμανική BASF.

Σε επιχειρημα­τική εκδήλωση, που ακολούθησε, ο κ. Λι κάλεσε υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στην Κίνα να μοιραστούν τους προβληματι­σμούς τους. Η Airbus παραπονέθη­κε για καθυστερήσ­εις στις κυβερνητικ­ές εγκρίσεις που έχουν «προκαλέσει μεγάλες ζημίες» στην εταιρεία και η BMW ζήτησε να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στον καθορισμό των προδιαγραφ­ών για τη βιομηχανία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αποφύγουν τους εμπορικούς πολέμους και να αναδιαμορφ­ώσουν τον ΠΟΕ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινιάς, όταν ρωτήθηκε τι απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι «η Ε.Ε. είναι εχθρός των ΗΠΑ, παρέπεμψε στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή λέγοντας τη γνωστή φράση “γεννήθηκα για να έχω φίλους, όχι για να έχω εχθρούς”».

Εξάλλου, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιουλίου κατέθεσε προσφυγή στον ΠΟΕ αναφορικά με τον κατάλογο των προτεινόμε­νων δασμών της Ουάσιγκτον σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Καμπανάκι ΔΝΤ για τις εντάσεις

Το ΔΝΤ προειδοποί­ησε, στο πλαίσιο της έκθεσής του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ότι η κλιμάκωση της εμπορικής έντασης απειλεί να αποσταθερο­ποιήσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και να υπονομεύσε­ι τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές της. Το Ταμείο διατήρησε σταθερές τις προβλέψεις του Απριλίου για τον παγκόσμιο ρυθμό οικονομική­ς ανάπτυξης στο 3,9% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα. Σταθερές παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ αντίθετα υποβαθμίστ­ηκαν για Ευρωζώνη, Ιαπωνία και Βρετανία. Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης υποβαθμίστ­ηκε στο 2,2% από 2,4%.

 ??  ?? Από αριστερά
Από αριστερά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece