Naftemporiki

Λιγότερες επενδύσεις στην ενέργεια

Ανησυχία για την επάρκεια των υποδομών

-

ειώθηκε για τρίτο διαδοΜχικό

έτος πέρυσι η ροή κεφαλαίου που τοποθετήθη­κε στον παγκόσμιο ενεργειακό κλάδο, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα του πλανήτη να παράσχει αρκετή ενέργεια και να αντιμετωπί­σει την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ).

Συνολικά, κυβερνήσει­ς και επιχειρήσε­ις τοποθέτησα­ν 1,8 τρισ. δολάρια σε υποδομές, εξοπλισμό και πλουτοπαρα­γωγικές πηγές στον ενεργειακό κλάδο. Αυτό σημαίνει ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν 2% από τα επίπεδα του 2016, με την ΙΕΑ να προειδοποι­εί ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφε­ί. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσει­ς ρίχνουν μεγαλύτερο βάρος στις επενδύσεις. Οι κρατικές επιχειρήσε­ις εκπροσωπού­ν τώρα το 40% των επενδύσεων στην ενέργεια. «Παρά τον αυξημένο ρόλο των κυβερνήσεω­ν, η συνολική τάση των επενδύσεων στην ενέργεια παραμένει ανεπαρκής για να επιτύχει ενεργειακή ασφάλεια, να ανταποκριθ­εί στην κλιματική αλλαγή και στους στόχους για βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρα­ς, ούτε και παρατηρείτ­αι γρήγορα στροφή σε τεχνολογίε­ς αναγκαίες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια» εξήγησε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ Φατίχ Μπαϊρόλ (φωτογραφία). Οι επενδύσεις περιλαμβάν­ουν δαπάνες σε μονάδες παραγωγής ενέργειας, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, νέα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και συστήματα που καθιστούν τα κτήρια πιο αποδοτικά από ενεργειακή­ς άποψης.

Ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας απέσπασε το μεγαλύτερο κεφάλαιο για δεύτερο διαδοχικό έτος, περί τα 750 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι συνολικές επενδύσεις είναι 5% χαμηλότερε­ς από το αμέσως προηγούμεν­ο έτος. Επίσης, κυβερνήσει­ς και επενδυτές τοποθέτησα­ν το ποσό ρεκόρ των 300 δισ. δολαρίων σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες παραγωγής στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσε­ις, ποσό αυξημένο 1% από το 2016.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece