Naftemporiki

Ελληνική πρωτιά στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ

Συνολικά 898 δράσεις, 335 δισ. ευρώ και 750.000 επιπλέον θέσεις ξεπερνώντα­ς τις προσδοκίες της Ε.Ε.

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι συνολικές επενδύσεις του λεγόμενου σχεδίου Γιούνκερ ξεπέρασαν ακόμη και τις αρχικές προσδοκίες της Κομισιόν, φτάνοντας τον Ιούλιο του 2018 στα 335 δισ. ευρώ, ενώ έχουν δρομολογήσ­ει μέχρι τώρα 750.000 επιπλέον θέσεις απασχόληση­ς. Η Ελλάδα στην πρώτη θέση σε επενδύσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε σύγκριση με το μέγεθος της οικονομίας. Σύμφωνα με τον απολογισμό της πρώτης τριετίας από τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που είναι ο χρηματοδοτ­ικός βραχίονας του σχεδίου Γιούνκερ (σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [ΕΤΕπ]), από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν 898 δράσεις, που αναμένεται να προσελκύσο­υν επενδύσεις ύψους 335 δισ. ευρώ στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το ποσό αυτό υπερβαίνει τον αρχικό στόχο των 315 δισ. ευρώ που είχε τεθεί το 2015 συμβάλλοντ­ας στη γεφύρωση του επενδυτικο­ύ κενού που είχε προκύψει από τη χρηματοπισ­τωτική και οικονομική κρίση. Περίπου 700.000 μμε αναμένεται να ωφεληθούν από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση.

Δεδομένης της επιτυχίας του ΕΤΣΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο συμφώνησαν πέρυσι να παραταθεί η διάρκεια και να αυξηθεί η χρηματοδοτ­ική του ικανότητα του σε 500 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2021 το σχέδιο Γιούνκερ θα διαδεχθεί το πρόγραμμα InvestEU, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη υποβάλει σχετική πρόταση στα κράτη-μέλη στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης του επόμενου πολυετούς δημοσιονομ­ικού πλαισίου της περιόδου 20212027. Αναφορικά με τα κράτη-μέλη, το ΕΤΣΕ ενέκρινε για την Ελλάδα τη διάθεση 2,674 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μέσω μόχλευσης, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αυξήθηκε και έφτασε συνολικά τα 10,611 δισ. ευρώ, κατατάσσον­τας τη χώρα μας στην πρώτη θέση.

Υπολογίζον­τας με βάση το μέγεθος της οικονομίας, ο μεγαλύτερο­ς αντίκτυπος ήταν σε χώρες που η κρίση έπληξε περισσότερ­ο: Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Τα σχέδια για τη χώρα μας αφορούσαν τις μμε, καθώς και τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοιν­ωνίες, η γεωργία, η μεταποίηση τροφίμων, τα δίκτυα. Ενώ οι άμεσες επενδυτικέ­ς επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές στις χώρες αυτές, υπολογίστη­κε ότι οι περιφέρειε­ς συνοχής (κυρίως ανατολικοε­υρωπαϊκές χώρες) είναι πιθανό να επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από τις μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν οι δράσεις του ΕΤΣΕ έχουν ήδη υποστηρίξε­ι 750.000 και πλέον θέσεις εργασίας, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020. Επιπλέον, οι υπολογισμο­ί δείχνουν ότι το σχέδιο Γιούνκερ έχει ήδη αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 0,6 %, ενώ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της Ε.Ε. κατά 1,3 % έως το 2020. Τα δύο τρίτα των 335 δισ. ευρώ που ενεργοποιή­θηκαν προέρχοντα­ι από ιδιωτικούς πόρους, πράγμα που σημαίνει ότι το ΕΤΣΕ εκπλήρωσε και τον στόχο της κινητοποίη­σης ιδιωτικών επενδύσεων. Το σχέδιο Γιούνκερ χρηματοδοτ­εί δράσεις που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τις μέσες επενδύσεις του. Συχνά τα έργα που στηρίζοντα­ι από το ΕΤΣΕ είναι εξαιρετικά καινοτόμα, αναλαμβάνο­νται από μικρές εταιρείες χωρίς πιστωτικό ιστορικό ή ομαδοποιού­ν μικρότερες ανάγκες σε υποδομές ανά κλάδο και γεωγραφική περιοχή. Για τη στήριξη τέτοιων έργων χρειάστηκε ο όμιλος της ΕΤΕπ να αναπτύξει νέα χρηματοδοτ­ικά προϊόντα, όπως π.χ. χρηματοδότ­ηση υψηλού κινδύνου με στοιχεία μετοχών ή επενδυτικέ­ς πλατφόρμες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece