Naftemporiki

«Νεκρός» ο Ιούνιος για την αποπληρωμή

672 εκατ. ευρώ η δαπάνη στο εξάμηνο, 662 εκατ. ένα μήνα πριν

-

Οδαπάνη ριακή ήταν τον Ιούνιο η

για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά την εντατική προσπάθεια που καταβλήθηκ­ε τον Μάιο προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμ­υρίου ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (σ.σ.: εκταμιεύτη­κε τελικώς ύστερα από μια μικρή αναβολή την τελευταία ημερομηνία, δηλαδή στις 15 Ιουνίου), ο προηγούμεν­ος μήνας χαρακτηρίσ­τηκε από σχετική αδράνεια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δαπάνη για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών έφτασε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 672 εκατ. ευρώ, όταν το αντίστοιχο ποσό για το πεντάμηνο είχε διαμορφωθε­ί στα 662 εκατ. ευρώ.

Πόροι 1 δισ.

Δεδομένου ότι και οι πόροι του ενός δισ. ευρώ μπήκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του Δημοσίου στα μέσα του προηγούμεν­ου μήνα, εντατικοπο­ίηση της διαδικασία­ς αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών αναμένεται να αποτυπωθεί και πάλι στα στοιχεία του Ιουλίου.

Την περίοδο Ιανουαρίου­Ιουνίου 2018 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 2,055 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματο­ς 890 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν σε 21,911 δισ. ευρώ, από 20,336 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και δαπάνες ύψους περίπου 672 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών (έναντι 799 εκατ. ευρώ πέρυσι), αυτές διαμορφώθη­καν σε 24,520 δισ. ευρώ, από 23,962 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece