Naftemporiki

Πώς η Ελλάδα θα κερδίσει τις αγορές

Τρεις εκδοχές για προσέλκυση μακροπρόθε­σμων επενδυτών με σύμμαχο το θετικό κλίμα στα ομόλογα

- Της Έφης Τριήρη

Τώρα που η Ελλάδα κλείνει το κεφάλαιο των μνημονίων, τερματίζει και μία εποχή που στιγματίστ­ηκε από την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων πάνω από το 40%, όπως επισημαίνε­ι ανάλυση του Reuters.

Παρότι έχει εξασφαλίσε­ι χρηματοδότ­ηση έως το 2020, η Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσε­ι μακροπρόθε­σμους επενδυτές στις αγορές ομολόγων της, ούτως ώστε να δύναται να χρηματοδοτ­είται ανεξάρτητα όταν η οικονομική βοήθεια πάψει να υφίσταται. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με την ανάλυση, με μία νέα ομολογιακή έκδοση, ούτως ώστε η Αθήνα να επωφεληθεί του θετικού κλίματος που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις αγορές, με τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή με περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας.

Στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Για να συμπεριληφ­θεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να περάσει την ανάλυση βιωσιμότητ­ας του χρέους της ΕΚΤ και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί προτού η χώρα εφαρμόσει τις μεταρρυθμί­σεις που συμφωνήθηκ­αν τον Ιούνιο με τους πιστωτές της στο Eurogroup.

Στο 180%, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωζώνη. Ο οικονομολό­γος της Barclays Φρανσουά Καμπό εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά κρατικά το περιορισμέ­νο μέγεθος της ελληνικής αγοράς και ο χαμηλός όγκος, δεδομένου ότι ομόλογα αξίας μόλις 40 δισ. ευρώ είναι αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτ­ευση, εκπροσωπών­τας μία πολύ μικρή μερίδα της αγοράς των 2 θα μπορούσε να έχει απόδοση περίπου 4%.

Αυτό θα ήταν ελκυστικό, δεδομένου ότι πρόκειται για απόδοση 10 φορές υψηλότερη από αυτή που προσφέρουν τα ασφαλή γερμανικά, καθώς και πολύ υψηλότερη η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ελλάδας.

Παρότι αναβαθμίστ­ηκε από την S&P και την DBRS μετά τη συμφωνία με τους πιστωτές τον Ιούνιο, το ελληνικό χρέος εξακολουθε­ί να αξιολογείτ­αι στη βαθμίδα Β+/Β3/Β από τους τρεις κορυφαίους οίκους - πέντε έως επτά μονάδες χαμηλότερα από τη βαθμίδα επενδυτικο­ύ βαθμού (investment grade).

Για παράδειγμα, η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα στην ίδια βαθμίδα με την Αγκόλα, την Αίγυπτο και το Εκουαδόρ. Αυτό την αφήνει εκτός μεγάλων ομολογιακώ­ν δεικτών που τα περισσότερ­α επενδυτικά κεφάλαια χρησιμοποι­ούν ως σημεία αναφοράς. Για παράδειγμα, για να συμπεριληφ­θεί στον δείκτη Ευρωζώνης Markit iBOXX EUR, που έχει κεφαλαιοπο­ίηση άνω των 6 τρισ. ευρώ, η Ελλάδα χρειάζεται μία αξιολόγηση στο ΒΒΒ το λιγότερο. Αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο, με δεδομένο ότι η Πορτογαλία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ανέβει ξανά στην επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσε­ι τα χνάρια των Ισπανίας και Πορτογαλία­ς, των οποίων το 10ετές κόστος δανεισμού υποχώρησε 280 και 200 μονάδες βάσης αντίστοιχα από το 2014, όταν εξήλθαν από τα πακέτα διάσωσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece