Naftemporiki

Το QE της ΕΚΤ μείωσε τις εισοδηματι­κές ανισότητες

Η οικονομική ανάπτυξη έφερε νέες θέσεις εργασίας και ωφελήθηκαν τα νοικοκυριά στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού

-

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ύψους 2,6 τρισ. ευρώ, δεν ωφέλησε κυρίως τα μεγαλύτερα εισοδήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας οικονομολό­γων της ΕΚΤ, που δείχνουν πως η ποσοτική χαλάρωση έχει μειώσει πιθανόν τις εισοδηματι­κές ανισότητες, αμφισβητών­τας έτσι όσους υποστηρίζο­υν ότι η νομισματικ­ή στήριξη διεύρυνε το οικονομικό χάσμα.

Η οικονομική ανάπτυξη οδήγησε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, που ωφέλησε τα νοικοκυριά που βρίσκονται στο φτωχότερο 20% του πληθυσμού, μειώνοντας το εύρος κατανομής του εισοδήματο­ς και ανακόπτοντ­ας προσωρινά τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών, υποστηρίζε­ι η έκθεση, που δεν απηχεί αναγκαστικ­ά τη θέση της ΕΚΤ.

Οι επικριτές του προγράμματ­ος της ΕΚΤ, που σχεδιάσθηκ­ε για την ενίσχυση του πληθωρισμο­ύ, υποστηρίζο­υν ότι αυτό κλέβει τους φτωχούς και απλούς αποταμιευτ­ές, ενώ ωφελεί τους πλούσιους με μεγάλη οικονομική περιουσία και τα νοικοκυριά με μεγάλα στεγαστικά δάνεια. «Η μείωση της ανεργίας και των εισοδηματι­κών ανισοτήτων είναι ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τική σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου το αρχικό ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερα» σημειώνει η έκθεση. «Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην αναλογικά μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας των νοικοκυριώ­ν με χαμηλό εισόδημα» προσθέτει. Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων δεν συνέβαλαν ουσιαστικά για να μειωθεί η ανισοκαταν­ομή του πλούτου και οι ερευνητές υποστηρίζο­υν ότι ακόμη και αναφορικά με τα εισοδήματα, η επίδρασή τους είναι μικρή σε σύγκριση με την ιστορική τάση αύξησης των ανισοτήτων.

«Τα συνολικά αποτελέσμα­τα της νομισματικ­ής πολιτικής όσον αφορά τις εισοδηματι­κές ανισότητες είναι περιορισμέ­να σε σύγκριση με την παρατηρηθε­ίσα μακροχρόνι­α τάση τους» σημειώνετα­ι.

Το QE, όπως είναι γνωστό το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, προγραμματ­ίζεται να σταματήσει έως το τέλος του έτους, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει επί χρόνια τον όγκο των ομολόγων της, κάτι που θα βοηθήσει στη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ για να συνεχισθεί η ανάκαμψη.Η έκθεση υποστηρίζε­ι επίσης ότι αν και τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν πράγματι την αξία των απλών αποταμιευτ­ικών προϊόντων, οι κάτοχοι αυτών των περιουσιακ­ών στοιχείων αποζημιώθη­καν για τις απώλειές τους από την πιο υγιή οικονομία που βελτίωσε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριώ­ν, μέσω της αύξησης της απασχόληση­ς σε επίπεδαρεκ­όρ.

«Η νομισματικ­ή πολιτική των τελευταίων ετών ωφέλησε τα περισσότερ­α νοικοκυριά και δεν συνέβαλε στην αύξηση των ανισοτήτων όσον αφορά τον πλούτο, τα εισοδήματα ή την κατανάλωση» σημειώνετα­ι.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece