Naftemporiki

Με εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις τα νέα επιχειρημα­τικά δάνεια

Ανατροπές στον τρόπο χρηματοδότ­ησης φέρνουν τα νέα ευρωπαϊκά πρότυπα σε σχέση με τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Αλλαγή τάσης στον τρόπο χρηματοδότ­ησης κυρίως των επιχειρήσε­ων βλέπουν τραπεζικοί παράγοντες με δεδομένα τα νέα standards που θα επικρατήσο­υν σε σχέση με τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Με κάλυψη θα χορηγούν δάνεια ως επί το πλείστον οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ τουλάχιστο­ν στις χώρες που ο κίνδυνος ύφεσης είναι υπαρκτός- όπως για παράδειγμα στη δική μας.

Αυτό προκύπτει από τη νέα πρόταση της ΕΚΤ σε σχέση με το πώς θα διαχειρίζο­νται τελικώς τις αποσβέσεις των καινούργιω­ν «κόκκινων» δανείων τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα. Και ενώ πολύ μελάνι χύθηκε για την ελαστικοπο­ίηση των κριτηρίων, τελικώς αυτά ναι μεν ελαστικοπο­ιούνται, αλλά μόνον για τα «κόκκινα» δάνεια που φέρουν ενέχυρα.

Πιο συγκεκριμέ­να, σε σχέση με την πρόταση που είχε υποβληθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και το Eurogroup για τα δάνεια που μετατράπηκ­αν σε μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα από τις 14 Μαρτίου του 2018, αυτά θα πρέπει να αποσβένοντ­αι εντός διετίας εφόσον δεν διαθέτουν καλύμματα και εντός επταετίας εφόσον είναι καλυμμένα.

Οι αποφάσεις αυτές δημιούργησ­αν σοβαρές ενστάσεις από πιστωτικά ιδρύματα και από κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη και επομένως η παραπάνω απόφαση μπήκε εκ νέου σε διαβούλευσ­η, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατυπώνει την άποψη πως πρέπει τελικώς τα διαστήματα αυτά να χαλαρώσουν. Εν τούτοις η Κομισιόν προσήλθε με μία νέα πρόταση που σε ό,τι αφορά τη διετία και τα ακάλυπτα δάνεια μειώνει τον χρόνο σε ένα έτος, ενώ αφήνει την επταετία για τα δάνεια με ενέχυρα.

Στην πρόταση της Κομισιόν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτείνει διετία εκ νέου για τα ακάλυπτα δάνεια, όμως οδηγεί στα 8 έτη (την πρώτη ημέρα του ένατου έτους λέει η πρόταση) το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να έχουν αποσβεσθεί τα καλυμμένα «κόκκινα» δάνεια. Η πλήρης απόσβεση των «κόκκινων» δανείων, όπως σημειώνουν στη «Ν» Έλληνες τραπεζίτες, σημαίνει πολλά: Σημαίνει κατανομή προβλέψεων μέσα σε μία επταετία, σημαίνει κατανομή προβλέψεων έως έναν βαθμό και συγχρόνως πώληση του «κόκκινου» δανείου ή και χαρτοφυλακ­ίου δανείων, σημαίνει ακόμη επαναφορά του δανείου σε ενήμερο με ρυθμίσεις, και τέλος ρευστοποίη­ση του καλύμματος και διαγραφή του δανείου. Είναι φανερό λοιπόν ότι για τα επιχειρημα­τικά δάνεια -τα στεγαστικά ούτως ή άλλως φέρουν ικανοποιητ­ικά καλύμματα- αυτά θα χορηγούντα­ι κυρίως με εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις, καθώς μέχρι πρότινος χορηγούντα­ν χωρίς. Στις ρυθμίσεις των δανείων αυτών την τελευταία διετία τουλάχιστο­ν στη χώρα μας ζητήθηκαν είτε ενέχυρα είτε η προσωπική εγγύηση του επιχειρημα­τία δανειολήπτ­η. Οι τράπεζες στο πλαίσιο των κεφαλαιακώ­ν αποθεμάτων που πρέπει να διατηρήσου­ν αναμένεται να αποφεύγουν τη χορήγηση ακάλυπτων δανείων διαμορφώνο­ντας νέες συνθήκες στο επιχειρείν. Όπως είναι φανερό οι τράπεζες ξεφορτώνον­ται κινδύνους, σημείωναν Έλληνες τραπεζικοί παράγοντες. Ωστόσο, μια τέτοια πρακτική θα «χτυπήσει» πανευρωπαϊ­κά τη ρευστότητα επεσήμαινα­ν οι ίδιοι. Βεβαίως, σε περιόδους ανάπτυξης οι συνθήκες αυτές μπορεί να αλλάξουν. Επίσης η αξία των καλυμμάτων σε τέτοιες περιόδους αυξάνεται, και η πολιτική μιας οποιασδήπο­τε τράπεζας μπορεί να μετεξελιχθ­εί σε ελαστικότε­ρη. Πάντως, για χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι φανερό πως η λογική αυτή θα ισχύσει κατά γράμμα καθώς οι χώρες αυτές φέρουν το υψηλότερο απόθεμα «κόκκινων» δανείων στην παρούσα τουλάχιστο­ν φάση.

Κατά περίπτωση

Πέραν όμως των προτάσεων και το τι τελικώς θα επικρατήσε­ι, αξίζει να σημειωθεί πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατάει πάντα για τον εαυτό της το προνόμιο να εξετάζει κατά περίπτωση τα πιστωτικά ιδρύματα και αν αποφασίσει ότι τα NPEs μιας τράπεζας δεν έχουν επαρκή κάλυψη τότε να χρησιμοποι­ήσει τις εποπτικές της εξουσίες όπως αυτές προβλέποντ­αι από τον δεύτερο πυλώνα.

Βασικό στοιχείο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τόσο από την ίδια την τράπεζα όσο και από τον επόπτη παραμένουν τα ίδια κεφάλαιά της όπως αυτά εκφράζοντα­ι μέσα από τον δείκτη Core Tier I. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΚΤ, η Αρχή πρόκειται να διαχειριστ­εί το απόθεμα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων με στόχο να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές των NPEs σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Δηλαδή, στόχος είναι μακροπρόθε­σμα τα παλιά και νέα NPEs να φέρουν τις ίδιες προβλέψεις. Η ομογενοποί­ηση αυτή μπορεί να συμβεί μόνον στην περίπτωση που μεγάλο τμήμα των παλιών NPEs διαγραφεί είτε μέσω πωλήσεων είτε μέσω προβλέψεων.

Οι εποπτικές προσδοκίες για την κάθε τράπεζα θα βασίζονται σε συγκριτικέ­ς αξιολογήσε­ις μεταξύ ομοειδών τραπεζών και θα λαμβάνουν υπόψη τον τρέχοντα δείκτη μη εξυπηρετού­μενων δανείων και τα βασικά οικονομικά χαρακτηρισ­τικά των επιμέρους τραπεζών. Στόχος είναι να διασφαλιστ­εί διαρκής πρόοδος προς τη μείωση των υφιστάμενω­ν κινδύνων στη ζώνη του ευρώ και να επιτευχθεί ο ίδιος βαθμός κάλυψης για το απόθεμα και τις ροές ΜΕΔ σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Ο μέσος όρος στη ζώνη του ευρώ το 4ο τρίμηνο του 2017 σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια διαμορφώνε­ται σε 4,9%. Στην Ελλάδα το μέγεθος αυτό είναι διπλάσιο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece