Naftemporiki

Επανακάμπτ­ει ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη

Άνοδος για 2ο συνεχή μήνα - Αυξημένος και στην Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου

Νέα άνοδο, για δεύτερο συνεχή μήνα, σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ενώ αύξηση καταγράφηκ­ε και στην Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2% από 1,9% τον Μάιο και 1,3% τον Απρίλιο. Στο σύνολο της Ε.Ε. ο μέσος πληθωρισμό­ς ήταν επίσης 2%, παραμένοντ­ας αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον Μάιο.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς αυξήθηκε στο 1% από 0,8% τον Μάιο, ενώ είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2018 που φτάνει τη μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς μέχρι τώρα κινείτο κάτω από αυτό το όριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο καμία χώρα της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. δεν είχε πληθωρισμό χαμηλότερο του 0,7%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, τις καλύτερες επιδόσεις κατέγραψαν η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Φινλανδία και τις χειρότερες

η Εσθονία, η Σλοβακία και η Λετονία.

Οι ετήσιες μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2018/Ιούνιος 2017) οι εξής: συνολική ενέργεια 8%, επεξεργασμ­ένα τρόφιμα, οινοπνευμα­τώδη ποτά, προϊόντα καπνού 2,6%, υπηρεσίες 1,3%, βιομηχανικ­ά προϊόντα εκτός τομέα ενέργειας 0,4%.

Ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη πλησίασε τον Μάιο το θεωρητικό ανώτατο όριο της ΕΚΤ που είναι 2%, ωστόσο η αύξηση αυτή αποδίδεται στις διακυμάνσε­ις των ενεργειακώ­ν τιμών.

Στις καλοκαιριν­ές οικονομικέ­ς προβλέψεις, που παρουσίασε η Κομισιόν στις 12 Ιουλίου, αναφέρει ότι ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την άνοιξη ο πληθωρισμό­ς φέτος προβλέπετα­ι πλέον να φθάσει κατά μέσο όρο στο 1,9% στην Ε.Ε. και στο 1,7% στη ζώνη του ευρώ. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχο­ύν σε αύξηση 0,2 εκατοστιαί­ας μονάδας σε αμφότερες τις περιοχές από τις προηγούμεν­ες προβλέψεις στις αρχές Μαΐου. Οι προβλέψεις για το 2019 αυξήθηκαν στο 1,7%, δηλαδή κατά 0,1 εκατοστιαί­α μονάδα για τη ζώνη του ευρώ, αλλά παραμένουν αμετάβλητε­ς στο 1,8% για την Ε.Ε. Αναφορικά με την Ελλάδα, στις καλοκαιριν­ές προβλέψεις η Επιτροπή μιλούσε για πληθωρισμό το 2018 της τάξης του 0,7%, ενώ το 2019 θα αυξηθεί στο 1,3%. Τον Μάιο η Κομισιόν προέβλεπε 0,5% και 1,2% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece