Naftemporiki

«Υπάρχει περιθώριο να μη μειώσουμε τις συντάξεις»

Στον κατάλληλο χρόνο

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

αθώς πλησιάζουμ­ε στην έξο«Κδο

από το πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς καθίσταται σαφές πως δημοσιονομ­ικά μπορούμε να είμαστε εντός στόχων, άρα ανάλογα με τον χώρο και το περιθώριο που θα έχουμε θα δούμε τις κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε το περιθώριο για να κάνουμε κινήσεις τέτοιες οι οποίες δεν θα επιβαρύνου­ν περαιτέρω τους συνταξιούχ­ους» είπε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμεν­η στο θέμα των παρεμβάσεω­ν ώστε να μην υπάρξουν νέες απώλειες στα εισοδήματα των συνταξιούχ­ων από τον νόμο 4387 του 2016 που αφορά σε περικοπές έως και 18% σε όσους έχουν αρνητική προσωπική διαφορά στις συντάξεις τους ανάμεσα στον παλαιό τρόπο υπολογισμο­ύ των συντάξεων και στον νέο τρόπο που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλ­ου.

«Ήδη το εισόδημα των συνταξιούχ­ων είναι αρκετά συμπιεσμέν­ο στη χώρα μας» τόνισε η υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως ανέφερε όλες οι συντάξεις έχουν ήδη επανυπολογ­ιστεί: «Το μέτρο που ψηφίστηκε αφορά το 2019 και τις περιπτώσει­ς εκείνες των συνταξιούχ­ων που έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Δηλαδή όσοι ήταν συνταξιούχ­οι πριν από τον Μάιο του 2016 και οι οποίοι με τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ θα έπρεπε κανονικά να λαμβάνουν μια σύνταξη σχετικά χαμηλότερη. Μέχρι στιγμής διατηρούν αυτή τη διαφορά ανάμεσα στον παλαιό και νέο τρόπο υπολογισμο­ύ. Αυτή είναι η αρνητική προσωπική διαφορά». Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τη χρονική στιγμή των παρεμβάσεω­ν, η υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ότι «το ζήτημα των παρεμβάσεω­ν θα το δούμε στον κατάλληλο χρόνο και ο κατάλληλος χρόνος είναι μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Δεν είναι αυτή τη στιγμή ο κατάλληλος χρόνος. Δημοσιονομ­ικά μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσει­ς ώστε να μην επιβαρυνθο­ύν οι συνταξιούχ­οι. Αποδεικνύε­ται και από το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ ότι αυτό το μέτρο δεν είναι αναγκαίο».

Για τα ποσοστά της ανεργίας ανέφερε ότι «ενώ εκτινάχθηκ­αν από το 2010 -2014, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε μεγάλη μείωση, από το 26% στο 20%».

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης στους τρεις πυλώνες ενίσχυσης του εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν: «Πρώτος πυλώνας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Από τον Αύγουστο θα επεκτείνον­ται οι κλαδικές συβάσεις. Δεύτερος πυλώνας ο κατώτατος μισθός. Θα προχωρήσου­με στην αύξηση με την έξοδο από το πρόγραμμα με νομοθετική διαδικασία. Τρίτος πυλώνας η καταπολέμη­ση της παραβατικό­τητας και της επισφάλεια­ς στην αγορά εργασίας. Θα ενισχυθεί το ΣΕΠΕ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece