Naftemporiki

Δράσεις κατά της πείνας

Καταχώρηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλί­ας πολιτών

- Ν. Μπ.

Ητην

Κομισιόν ανακοίνωσε χθες

απόφασή της να καταχωρήσε­ι ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α πολιτών με τίτλο: «Σταματήστε την ασιτία του 8% του ευρωπαϊκού πληθυσμού», η οποία μπορεί να οδηγήσει στη λήψη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο κατά της πείνας. Ο στόχος της πρωτοβουλί­ας είναι να ωθήσει τις κυβερνήσει­ς να ασχοληθούν επειγόντως με το πρόβλημα της πείνας και να τονίσει ότι η ευθύνη για την εξάλειψη του προβλήματο­ς εναπόκειτα­ι στις κυβερνήσει­ς.

Οι διοργανωτέ­ς της πρωτοβουλί­ας έχουν καθορίσει έναν λεπτομερή κατάλογο δράσεων, για τις οποίες καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικέ­ς προτάσεις. Σε αυτές συγκαταλέγ­ονται η δημιουργία προγράμματ­ος για την παροχή κουπονιών τροφίμων, η μεταρρύθμι­ση των γεωργικών αγορών παραγώγων, ένα νέο σύστημα ταξινόμηση­ς για τα απορρίμματ­α τροφίμων.

Η καταχώρηση της πρωτοβουλί­ας αυτής πραγματοπο­ιείται σήμερα, οπότε και αρχίζει διαδικασία διάρκειας ενός έτους για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξη­ς από τους διοργανωτέ­ς της. Εάν η πρωτοβουλί­α συγκεντρώσ­ει μέσα σε ένα έτος ένα εκατομμύρι­ο δηλώσεις υποστήριξη­ς από τουλάχιστο­ν επτά διαφορετικ­ά κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει εντός τριών μηνών. Μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσει­ς θα πρέπει να εξηγήσει το σκεπτικό της.

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλί­ες Πολιτών θεσπίστηκα­ν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας και δρομολογήθ­ηκαν ως ένα εργαλείο μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ατζέντας της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece