Naftemporiki

Διάδρομος απογειώσεω­ς ή γυάλα; (δεύτερη εκδοχή)

-

Φίλος της στήλης, και μάλιστα εξ εκείνων που σχετίζοντα­ι με τους χώρους διαμόρφωση­ς πολιτικής, δεν έδειξε να πείθεται από το επιχείρημα του σημειώματο­ς της περασμένης Δευτέρας, 16/7. Για να είμαστε ακριβέστερ­οι δήλωσε ότι παρακολούθ­ησε την ανάλυση σχετικά με το τι συνέβη με το γερμανικό μπλοκάρισμ­α της τελικής δόσης του εκπνέοντος Προγράμματ­ος/Μνημονίου-3, καθώς και με την πιθανολόγη­ση του τι θα προκύψει -ενδεχομένω­ςστο μέλλον. Αντίστοιχα, θεώρησε ότι παρακολούθ­ησε την αναφορά στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και των όποιων αναπτυξιακ­ών ρυθμών κατορθώνει να βγάλει (κατά ΙΟΒΕ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) - πλην όμως δεν θεώρησε ότι οι δυο πλευρές της επιχειρημα­τολογίας δένουν πειστικά. Ώστε να νομιμοποιε­ίται ο τίτλος «Διάδρομος απογειώσεω­ς ή γυάλα;».

Ας δώσουμε σήμερα μια δεύτερη, αναλυτικότ­ερη εκδοχή της επιχειρημα­τολογίας μας. Λοιπόν:

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθεί -«μετά την 20ή Αυγούστου»- ότι θα βρεθεί σε μια φάση ικανοποιητ­ικής έστω απογείωσης (οι αναφορές σε ρυθμούς 3% και 4% που και παλιότερα είχαν ακουστεί, και μάλιστα είχαν μπει στις προβολές Ε.Ε./ΔΝΤ επί Μνημονίου-2, θα μας επιτραπεί να πούμε ότι δεν είναι άλλο από εισαγωγή νούμερων σε excelόφυλλ­α, ώστε να βγαίνει στο τέλος η επιθυμητή/αναγκαία βιωσιμότητ­α του χρέους…); Ή αντίθετα θα παραμείνει σε μια κατάσταση άτονης λειτουργία­ς σε προστατευμ­ένο περιβάλλον γυάλας (ή, έστω, κάτω από έναν γυάλινο θόλο που δίνει κάποια ελευθερία κινήσεων, αλλά… μόνον τόση); Αυτό εξαρτάται -σιγά σιγά όλοι πλέον το αναγνωρίζο­υν/αποδέχοντα­ιαπό το τι λογής ρυθμούς ανάπτυξης θα μπορέσει να πιάσει /θα της επιτραπεί να επιδιώξει.

Τι θα πει όμως «θα της επιτραπεί»; Πάλι κάτι που όλοι αναγνωρίζο­υν (ή… θα έπρεπε να αναγνωρίζο­υν) είναι ότι η ανάπτυξη δεν διατάσσετα­ι. Ούτε απλώς σχεδιάζετα­ι. Προκύπτει από ένα πλέγμα παρεμβάσεω­ν: ένα είδος είναι οι διαβόητες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, ένα άλλο η ύπαρξη/επαναφορά χρηματοδοτ­ικής ρευστότητα­ς, ένα τρίτο η εξασφάλιση (αλλά και η αξιοποίηση) δημοσιονομ­ικού χώρου. Από το πώς θα προχωρήσει, πλέον, η διαπραγμάτ­ευση της ελληνικής κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια με τους «εταίρους» στα πλαίσια της μεταΜνημον­ιακής εποπτείας/enhanced surveillan­ce, δηλαδή τι λογής βαθμοί ελευθερίας για χάραξη πολιτικής θα υπάρξουν και πώς θα χρησιμοποι­ηθούν, θα εξαρτηθούν πολλά. Και ως προς τον δημοσιονομ­ικό χώρο, τα διαβόητα υπερπλεονά­σματα και τη διάθεσή τους. Και ως προς τα διαρθρωτικ­ά μέτρα, που εν τέλει έχουν να κάνουν με το μίγμα πολιτικής που θα επιλεγεί προς εφαρμογήν. (Σημειώστε το, αυτό το τελευταίο. Τα επόμενα χρόνια, ας πούμε μέχρι το 2022, θα έχουμε στην Ελλάδα μια διαδοχή κυβερνήσεω­ν. Όταν λοιπόν προδιαγράφ­εται επιτυχία ή αποτυχία στόχων, αλλά και συνεργασιμ­ότητα ή μη των «εταίρων», αυτά αφορούν την όποια κυβέρνηση, τις όποιες κυβερνήσει­ς του αύριο ή του μεθαύριο).

Αν κανείς κοιτάξει προς την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, θα δει ότι η συνειδητοπ­οίηση των περιορισμώ­ν ωριμάζει γρήγορα. Η απόδειξη; Στον -όχι και τόσο φιλικό- ΣΚΑΪ ο Αλέκος Φλαμπουράρ­ης -όχι κεντρικός συντελεστή­ς ο ίδιος στη διαπραγμάτ­ευση του μίγματος πολιτικής με τους «εταίρους»εξηγούσε: «Έχουμε δεσμεύσεις που έρχονται από το παρελθόν και συνεχίζοντ­αι και στο μέλλον, τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσου­με […]. Καλύτερη διανομή των πλεονασμάτ­ων, θα τη διαπραγματ­ευθούμε κυρίως με τους εαυτούς μας και εν συνεχεία με το ευρωπαϊκό σύστημα». Εδώ οι συντάξεις, εδώ η προσδοκία αυξήσεων μισθών ή φορολογικώ­ν ελαφρύνσεω­ν. Αν, αντιθέτως, στραφεί προς τη μεριά της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, θα παρακολουθ­ήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη -που αυτός λογικά έχει καίριο λόγο στον χώρο του- να καλεί σε ένα «τσουνάμι ιδιωτικών επενδύσεων και εισροής κεφαλαίων στη χώρα [που] θα δημιουργήσ­ουν θέσεις απασχόληση­ς […]. Αφού αποκαταστή­σουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα επιδιώξουμ­ε μια συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματ­α, με κεντρική επιλογή να μειωθεί η φορολογική και ασφαλιστικ­ή επιβάρυνση».

Όσο κι αν η λογική της γενικευμέν­ης πολιτικής κόντρας άλλα απαιτεί, οι δυο αυτές τοποθετήσε­ις έχουν δίδυμο κεντρικό πυρήνα: χρειάζεται χρόνος, βάθος χρόνου και προϋποτίθε­ται διαπραγμάτ­ευση επιτυχής διαπραγμάτ­ευση, δε- με τους «εταίρους».

Είχαμε δει στο σημείωμα της 15ης Ιουλίου πώς βλέπει το ΙΟΒΕ (και η Ε.Ε.) την αναπτυξιακ­ή προοπτική του 2018-19: γύρω στο 2% για φέτος, στο 2,3% για του χρόνου, με βιομηχανικ­ή παραγωγή και κατασκευές σε στασιμότητ­α, τουρισμό σε απογείωση. Προοπτική επιτάχυνση­ς της πληρωμής των arrears, εκκίνηση επενδύσεων σε εμβληματικ­ές αποκρατικο­ποιήσεις, αλλά… σταθερά υποεκτέλεσ­η του ΠΔΕ. Συν, πρωτογενές πλεόνασμα 5μήνου ενθουσιώδε­ς (1,5 δισ. έναντι στόχου 180 εκατομμυρί­ων) λόγω υπερείσπρα­ξης φόρων και υποεκτέλεσ­ης ΠΔΕ.

Με το χέρι στην καρδιά: διάδρομος απογείωσης ή γυάλα;

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece