Naftemporiki

Αγοραστική αμηχανία στις εκπτώσεις

Χαμηλά ο τζίρος - Ελπίδες από τον τουρισμό

- Του Γιάννη Κανουπάκη

τον τουρισμό και την «εισαΣγόμεν­η

κατανάλωση» εναποθέτει ο εμπορικός κόσμος τις ελπίδες του όσον αφορά τον τζίρο του θέρους, γι’ αυτό και θα περιμένουν να κάνουν απολογισμό τον Σεπτέμβριο. Με τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαημέρου των εκπτώσεων, ο κλάδος που δείχνει μία βελτίωση είναι η γυναικεία ένδυση και υπόδηση, ενώ η κίνηση στα εποχικά είδη παραμένει σταθερή σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμεν­ης εκπτωτικής περιόδου.

Βάσει των πρώτων στοιχείων που έχουν φθάσει από το δίκτυο των συλλόγων-μελών της, ο πρόεδρός της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, διαπιστώνε­ι ότι από τις 9 Ιουλίου μέχρι και χθες, σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αττικής και στη Θεσσαλονίκ­η, οι καταναλωτέ­ς είναι αρκετά επιφυλακτι­κοί και διστακτικο­ί. «Είναι προφανές ότι η αγοραστική αμηχανία που παρατηρείτ­αι επηρεάζετα­ι από τη χρονική σύμπτωση με τα πρώτα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα».

Ειδικότερα, καταγράφετ­αι ότι στις περισσότερ­ες αγορές της Αττικής η κίνηση έδειχνε αρκετά υποτονική, με εξαίρεση την περίπτωση της Καλλιθέας και της Κηφισιάς, όπου παρατηρείτ­αι μια αυξημένη κίνηση με ανοδική τάση για φέτος. Η αγορά της Θεσσαλονίκ­ης κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με την Πάτρα όπου ο εμπορικός σύλλογος δήλωσε ικανοποίησ­η από το πρώτο δεκαήμερο. Στην εμπορική αγορά της Αθήνας δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να παρατηρείτ­αι τόνωση της αγοραστική­ς κίνησης. Χαρακτηρισ­τικό, όπως λέει ο κ. Κορκίδης, είναι ότι η κίνηση της αγοράς την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων για τις επιχειρήσε­ις που άνοιξαν ήταν μάλλον απογοητευτ­ική.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece