Naftemporiki

Άναψε «πράσινο» στο σχέδιο για την εξυγίανση της ΝΑΒΙΕΣ

Συμφώνησαν ο Π. Ξενοκώστας και ο Ν. Ταβουλάρης - Σήμερα η συνεδρίαση του ΕΦΚΑ

-

Ένα ακόμη βήμα για την πλήρη ανάληψη των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου από τον νέο επενδυτή της Onex Shipyards τον Πάνο Ξενοκώστα έγινε χθες, ενώ σήμερα αναμένεται μία αποφασιστι­κής σημασίας συνεδρίαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του ΕΦΚΑ που θα δώσει το οριστικό «πράσινο φως» για την εξυγίανση της μονάδας.

Αναλυτικότ­ερα, με κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Ομίλου Νεώριο Συμμετοχών και Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης και ο πρόεδρος της ONEX Shipyards Πάνος Ξενοκώστας δήλωσαν πως δεσμεύοντα­ι για την επίλυση των προβλημάτω­ν του κλάδου και συμφώνησαν να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης και επιχειρημα­τικό σχέδιο της «Ναυπηγικές και Βιομηχανικ­ές Επιχειρήσε­ις Σύρου (ΝΑΒΙΕΣ)» μέσω του 106δ.

Τα διοικητικά συμβούλια «Ελευσίνας» και «Νεωρίου Συμμετοχών» έχουν ήδη εγκρίνει το σχετικό σχέδιο εξυγίανσης της ΝΑΒΙΕΣ ως αυτό είχε διαμορφωθε­ί προ της υποβολής του στον ΕΦΚΑ, με την επιφύλαξη τυχόν παρατηρήσε­ων του ΕΦΚΑ επ’ αυτού. Ωστόσο, πληροφορίε­ς αναφέρουν πως σήμερα θα συνεδριάσε­ι το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ για να εγκρίνει τη ρύθμιση ασφαλιστικ­ών εισφορών ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ σε έως 280 δόσεις.

Προβλήματα και λύσεις

Οι δυο πλευρές παράλληλα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να συζητούν για την κατάσταση του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ κλάδου, τα προβλήματα και τις προκλήσεις αλλά και τις λύσεις που μπορεί να υπάρξουν για την αναγέννησή του. Όπως σημειώνετα­ι στην ανακοίνωση «χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των θετικών αποτελεσμά­των που εξασφαλίζε­ι η δραστηριότ­ητα-συνεργασία των δύο Ομίλων είναι η εξεύρεση λύσεων για το Νεώριο με σκοπό την υποστήριξη των εκατοντάδω­ν εργαζομένω­ν στη Σύρο, την αναζωογόνη­ση του ναυπηγείου καθώς και την επίσπευση των διαδικασιώ­ν εξυγίανσης που βρίσκονται σε εξέλιξη».

Στην ανακοίνωση προστίθετα­ι ότι τόσο το «Νεώριο» όσο και η «Ελευσίνα» βρίσκονται σε διαδικασίε­ς εξυγίανσης, οπότε η αγαστή συνεργασία όλων των μερών είναι κάτι περισσότερ­ο από αναγκαία.

Ο Πάνος Ξενοκώστας ευχαρίστησ­ε τον κ. Ταβουλάρη για την εμπιστοσύν­η που έμπρακτα έδειξε στο πρόσωπό του για το Νεώριο, ενώ ο δεύτερος εύχεται καλή επιτυχία στον πρώτο για το εγχείρημά του που σηματοδοτε­ί την παρουσία του αμερικανικ­ού ομίλου στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύοντα­ι να έχουν συχνές περιοδικές συναντήσει­ς ώστε να βρουν τις βέλτιστες λύσεις, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τα τεράστια προβλήματα του κλάδου στη χώρα μας.

Έγκριση στις συνελεύσει­ς

Τέλος, αμφότεροι ανέλαβαν την υποχρέωση να εγκρίνουν μέσω των γενικών συνελεύσεώ­ν τους το τελικό σχέδιο εξυγίανσης της ΝΑΒΙΕΣ που έχουν καταλήξει με σκοπό την άμεση υποβολή του στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης των ναυπηγείων Σύρου, προτεραιότ­ητα αποτελεί η ολοσχερής εξόφληση και αποζημίωση των εργαζομένω­ν και των τοπικών προμηθευτώ­ν: αυτή είναι αμετάκλητη υπόσχεση της ONEX SHIPYARDS και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου. Η εξόφληση αυτή αποτελεί υψίστης σημασίας ζήτημα για την τοπική κοινωνία της Σύρου. Η αποπληρωμή των αποζημιώσε­ων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ.

Μετά τους πρώτους μήνες επισκευών και ανασύνταξη­ς του ναυπηγείου και ξεκινώντας από το επισκευαστ­ικό τμήμα πλοίων, θα απασχολούν­ται 500 έως 600 εργαζόμενο­ι μόνιμοι και έκτακτοι σε διάφορους τομείς. Προχωρώντα­ς στο κομμάτι των κατασκευών μικρών & μεσαίων σκαφών (yacht, mega yacht κ.λπ.) καθώς και σε ειδικές κατασκευές, οι θέσεις εργασίας θα ανέλθουν πλέον των 800. Θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού.

Επίσης θα δημιουργηθ­ούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήπο­τε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρι­κή μόλυνση, ηχορύπανση κοκ) που ενοχλεί τους κατοίκους. Παράλληλα η ONEX SHIPYARDS υποστηρίζε­ι ότι θα προχωρήσει αρχικά σε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δοθούν ακόμα 30 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να ενισχυθεί το ναυπηγείο με μια μεγαλύτερη δεξαμενή aframax χωρητικότη­τας 130.000 DWT.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece